Mit nyerhetünk egy jó bálázóval?

Agro Napló
Az állattartókra nehezedõ, hosszú évek óta fennálló gazdasági nyomás ma már egyértelmûen megköveteli a magas szintû, professzionális gazdálkodást, melynek egyik meghatározó pontja a jó beltartalmi értékkel rendelkezõ takarmány elõállítása.

A tejelő teheneknél a nettó laktációs energia (NEL/kg, MJ-ban megadva) legjobb értékét biztosítani csak megfelelő fajtaválasztással és az agrotechnikai követelmények szigorú betartásával lehetséges. Ennek sarkalatos pontja a betakarítás technológiája és mûszaki feltételrendszere. Itt kell megjegyezni azt is, hogy a szakemberek szerint a „tejelő teljesítményt” 30%-ban a genetikai háttér és 70%-ban a környezet határozza meg.

A svájci Agroscope FAT Tänikon által elvégzett összehasonlító vizsgálata alapján jelen írásunkban a betakarítási láncolatból a bálázásnak a takarmányra és így a tejtermelésre gyakorolt hatását vesszük nagyító alá.

A vizsgálat fő célja az volt, hogy megmérjék a különböző rendszerû körbálázók (1. ábra) mûködése során képződő veszteséget. Kiegészítő méréseket végeztek a bála tömörsége és a bálázók teljesítményigénye tekintetében is. Az összehasonlított körbálázók az alábbi rendszer szerint mûködnek: hevederes, görgős és végtelenített rúd-lánc elevátor (ez utóbbit a KRONE 1976-ban szabadalmaztatta, s az összes KRONE körbálázó mind a mai napig ezen az alapelven mûködik).

 




A mérés során a délelőtt lekaszált anyagot (76–80%-os nedvességtartalommal) rendre rakták, majd délután felbálázták. Mindegyik bálázóval több bálát készítettek, s a kipergő anyagot ponyvában felfogták. Ezt követően a mérési eredményeket kiértékelték. (2. ábra)

 


 



A rúd-lánc elevátor szisztéma szerint épített bálázónál a levélveszteség 0,5 százalék volt, míg a görgős rendszerû bálázónál 2,6 százalékot mértek. Mit jelent ez energiára és tejre átszámítva?

Ha átlagban 300 kg-os bálatömeggel számolunk, a rúd-lánc rendszernél mért 0,5%-os veszteség tömegben átszámítva 1,5 kg. A görgős rendszernél a 2,6%-os veszteség mintegy 7,8 kg. Ezen tömegek energiatartalma 8 MJ, illetve 43 MJ. Összegezve – a gyakorlattal is alátámasztott átszámítás szerint – a rúd-lánc elevátoros körbálázónál 2,5 liter tejveszteséggel számolhatunk bálánként, a görgős rendszernél pedig 13 liter tej hiányzik bálánként!

Ha 3,5 tonna szárazanyaggal számolunk hektáronként – első, második kaszálás – mintegy 40 liter tejkieséssel számolhatunk a rúd-lánc rendszerû bálázóknál, míg a görgős rendszerrel 210 liter tej megy veszendőbe bálázás közben.

A veszteségek mérése mellett megállapításra került még a készült bálák tömörsége, továbbá a bálázó mûködtetéséhez szükséges teljesítmény (3-4. ábra).

 


 



A kiegészítő méréseket is figyelembe véve (bálatömörség, teljesítményigény) megállapítható, hogy a végtelenített rúd-lánc elevátor rendszerû körbálázók dolgoznak a legkisebb veszteséggel. A legalacsonyabb teljesítményigény egyenes következménye a bála darabszámra vetített fajlagos üzemanyag megtakarítás, mely – a görgős rendszerhez képest – elérheti a 25%-ot.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!