2024. április 28. vasárnap Valéria

Alapműtrágyázás Horsch szántóföldi kultivátorral

Agro Napló
Az alapműtrágyát több különböző féle módon lehet kijuttatni. Az egyik és hazánkban majdnem mindenki így adagolja, a röpítő tányéros műtrágyaszóróval. Egy kivonulással akár napi több száz hektárt is le lehet szórni. A kiszórt műtrágyát vagy műtrágyákat aztán beszántják vagy kultivátorral dolgozzák be a talajba. Jól feltöltött talajoknál és semleges pH mellett nincs is ezzel semmi gond, de abban a pillanatban, hogy ha a talaj pH-ja nem megfelelő és még a földben kevesebb a tartalék mindjárt terméskieséssel számolhatunk.

Terrano 3 FX és Partner FT

 

A terméskiesést sokan úgy próbálják elkerülni, hogy magasabb dózist juttatnak ki, mint amennyi szükséges lenne. Egy savanyú talajban a kijuttatott foszfor akár 50%-a is lekötődhet és felvehetetlen állapotba kerül a kultúrnövény számára.

Mit lehet kezdeni ezzel a jelenséggel? A legegyszerűbb, amit sokan elvégeznek pl. a meszezés. Ezenfelül, amit még lehetne és egyre többen el is kezdték, a műtrágya lokalizált kijuttatása. Szemenkénti vagy aprómag vetőgépekkel már több éve, évtizede juttatunk ki lokalizálva a sor mellé pontos távolságra műtrágyát. Ugyanezt meg lehet tenni alapművelésben is, annyi különbséggel, hogy a műtrágya nem sekélyre, hanem 20–25 cm mélyre kerül a talajba.

Néhány éve többen elkezdték a StripTill technológiát a kukoricában, majd ezután nemsokára a repcében is. A repcében egyöntetűen működik, mert a karógyökér ellenállásmentesen tud haladni a kapa nyomában lefele. A kukoricában ezzel szemben már más a helyzet, és úgy látszik, hogy az első eufóriás hullám meg is torpant.

A Horsch több kísérletezés után rájött arra, hogy ha a kultivátorkapák mögött juttatja ki a műtrágyát az alapműveléssel egy menetben, akkor a hagyományos műtrágyázáshoz viszonyítva nagyobb terméseket lehet elérni. Ezzel a módszerrel kijuttatott műtrágya sokkal tovább felvehető állapotban marad a növények számára.

Hogy néz ki ez a rendszer?

A három pont függesztésű Terrano esetében a traktor mellső függesztő karára kerül a Partner FT, 1600 literes nyomott rendszerű tartály, és a Terranora elosztó torony valamint a talajba kijuttató rendszer a kapák mögé. A vontatott Terrano GX vagy FM esetében a kijuttató rendszer nem változik, itt viszont már nagyobb Partner HT 2800 literes osztott tartályt is használhatunk, így akár kétféle műtrágyát is ki tudunk juttatni egyszerre, egymástól független mennyiségekben.

A Tiger AS vagy MT szántáshelyettesítő nehézkultivátoroknál csak a tartályok különböznek a Terranókhoz viszonyítva.
A Tiger 4 MT merev kultivátornál egy igen egyszerű pneumatika mentes tartály került a gépre, amelyből gravitációsan jut a műtrágya a talajba.

A helyspecifikus műtrágya-kijuttatás egyre több helyen kerül szóba, és ezzel a Horsch rendszerrel, a legnagyobb precizitással valósítható meg.

Ne dobjuk ki a pénzt az ablakon, műtrágyázzunk nagyobb hatásfokkal, ez a Horsch technológia.

 

- Szász Zoltán - A Horsch magyarországi forgalmazója az AXIÁL Kft.
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Kíméletesebb, megfontolt talajművelés

Kíméletesebb, megfontolt talajművelés

A talajművelés a tarlóhántással a kombájn mögött kezdődik, mármint azoknak, akik egyáltalán talajt művelnek. A NoTill-ben nem csinálunk semmit, csak v...

A klímaváltozás a nyakunkon!

A klímaváltozás a nyakunkon!

Már a 70-es években voltak előrejelzések, hogy mi fog történni, de ezt akkor nem sokan vették figyelembe, és úgy látszik, hogy még ma is csak többen s...

Válság van, vagy csak ránk erőltetik

Válság van, vagy csak ránk erőltetik

Állandóan azt halljuk, hogy válság van. Nincs gáz (de van, csak „nem akarjuk” átvenni), drága, így nincs vagy igen kevés a műtrágya, kevés az üzemanya...

A sekély talajművelés – művészet

A sekély talajművelés – művészet

A sekély talajművelés egyre fontosabb lesz a csapadékszegény időjárás következtében. A tarlóhántás és tarlóápolás ill. a felszín feketén tartását csak...

Last minute a mezőgazdaságban

Last minute a mezőgazdaságban

Az aszály és a műtrágyaárak sújtják legjobban a termelőket. Az általános inputár-növekedést néhány technológiai elem módosításával, új technikák, tech...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!