Újdonság: AGRITURF tőzeghumát koncentrátum

Agro Napló
Szeretné ha nem függene a magas műtrágya áraktól, bőséges és jó minőségű lenne a termése, aszálytűrő lenne a növényállománya, javulna a termőtalaja, több pénze maradna a zsebében?

Az AGRITURF Tőzeghumát koncentrátum használata megoldást jelenthet a fentiekre.

Az AGRITURF 2022 Zrt. tőzegből készült termékek előállításával és forgalmazásával foglalkozik. Üzeme Mezőkövesden épült, modern technológiát képvisel.

Az AGRITURF Tőzeghumát koncentrátum forradalmasítja a tápanyagutánpótlást természetes módon. A magas humin- és fulvosav tartalommal rendelkező készítménnyel a műtrágya 50%-a elhagyható. Bőséges termés és jó minőség a végeredmény. Az 1. sz. grafikonon látható, hogy kukorica esetében a kisparcellás 4 ismétléses vizsgálatban a tőzeghumát kezelés az 50%-os műtrágya használatnál 5%-os volt a terméstöbblet a kontrollhoz (100% műtrágya) képest. A 100% műtrágya + magkezelés és 2-szeri növényállomány permetezés pedig 24,2%-kal tudta növelni a termésátlagot.

A gazdaságossági mutatók is javulnak, mivel a műtrágya költségek a felére csökkenek, így az input anyag oldalról mintegy átlagosan 40%-os megtakarítás realizálható.

A Tőzeghumát koncentrátum működési mechanizmusa

A készítmény jó minőségű tőzegből kerül kivonásra. A termékben lévő tőzegből származó humin- és fulvosavak nagy adszorpciós tulajdonsággal rendelkeznek, megkötik a különböző tápelemeket és hatékonyan átadják a növényeknek. Ezáltal kiegyensúlyozott tápanyagellátást biztosítanak. A humuszanyagok javítják a talajokat, fokozzák a termőképességüket.

Tőzeghumát technológia

A Tőzeghumát technológia mindig a magkezeléssel indul (lásd 1. sz. ábra). A készítményt a megadott dózisban lehet minden csávázószerrel keverni. A dózis: 5-10 l/t. Általában az első növényállomány-kezelés pár leveles állapotban történik, ekkor még kerül hatóanyag a talajra is. A második kezelés virágzás előtt esedékes. Mind a két kijuttatáskor a dózis 30-50l/ha tőzeghumát 300 l vízzel hígítva. A növényállomány kezelését csak borús időben vagy a kora reggeli, késő esti órákban szabad elvégezni. Gazdaságossági oldalról kiemelendő, hogy növényvédő szerekkel, gyomirtókkal is keverhető a készítmény, így egymenetben kijuttatható.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?