Körkérdés az õszi vetõmaghelyzetrõl a vetések elõtt

Agro Napló
Várhatóan problémamentes lesz a vetõmagellátás  

 

Nem kell problémáktól tartani sem mennyiségi, sem minőségi tekintetben vetőmagellátás terén az őszi vetési időszakot megelőzően. Körkérdésünkből kiderül, hogy a szakemberek szerint a kalászosok aratását követően optimisták lehetnek a gazdálkodók. Ám jobban járnak a termelők, ha óvatosak, és saját termésük visszavetése helyett fémzárolt vetőmagot alkalmaznak. Ez garantálhatja ugyanis a későbbi termés jó minőségét, s így lehet a legnagyobb esélyük arra, hogy nem kell majd további gondokkal is szembenézniük.



 

 


 

 

 

Egyelőre még alig ért véget az aratás, így biztosat nem lehet tudni a vetőmaghelyzetről, hiszen ezen a téren még nem történtek meg az előkészületek – elemezte a helyzetet a Magyar Gabonafeldolgozók, Takarmánygyártók és Kereskedők Szövetségének főtitkára, Pótsa Zsófia. Pozitívan értékelte, hogy bő a termés, és a tavalyi esztendővel összehasonlítva is kedvezőek a nyári betakarítású növények hozamadatai. „Nem csupán a búza esetében könyvelhetünk el magas termésmennyiséget, hanem más gabonafélék esetében sem kell hiánnyal szembesülnünk. Ha ebből indulunk ki, akkor abban reménykedhetünk, hogy nem lesz gond a vetőmaggal sem az őszi vetési időszakot megelőzően” – összegezte Pótsa Zsófia.

Az őszi búza átlagminőségét tekintve negatív tendenciával kell szembesülniük a gazdálkodóknak: idén rendkívül változó az eredmény, van jó és rosszabb hozam egyaránt, de az átlagot tekintve az előző esztendőhöz képest visszaesés figyelhető meg. Csökkenő tendenciára figyelmeztet a főtitkár az árak vonatkozásában is, és ha a gabona ára változik, akkor azzal általában azonos irányba változik a vetőmag ára is. Az idei összegek az adásvételek során Pótsa Zsófia megítélése szerint azok biztosan alacsonyabbak lesznek a 2007-ben rögzítettnél. Tavaly egyébként márciusban emelkedni kezdett a búza ára, volt, hogy a 70 ezer forintot is meghaladta az egy tonnáért elkért összeg. Az előző évi csúcshoz képest azóta jóval kisebb összegekért cserél gazdát a leggyakoribb gabonanövény, volt, hogy 30-40 ezer forintnál többre nem számíthattak idén az eladók a kenyérgabona esetében.

A mennyiség és a minőség tekintetében az idei esztendőben nincs ok a panaszra, legalább is, ami a kalászosokat illeti – fejtette ki a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MgSzH) Növénytermesztési és Kertészeti Igazgatóságának vezetője, Ertseyné Peregi Katalin. Szerinte így a vetőmag esetében sem lesz ok aggodalomra. Sokkal inkább az a kérdés, ennyivel a vetési szezon kezdete előtt, hogy milyen lesz a fémzárolási szándék. Az igazgató úgy vélte, hogy egyelőre még nemcsak ezt nem lehet tudni, hanem az árakról is korai lenne beszélni. Ami biztos, az az, hogy a kalászosok esetében csírás szemek nincsenek, szépek, kiteltek a szemek, és gombás fertőzések sem pusztították a termést. „Ha mindezeket egybevetjük, bizakodóak lehetünk, hiszen ez arra engedhet következtetni, hogy jó lesz a csírázó képesség” – vonta le a következtetést az MgSzH szakmai igazgatósának vezetője. A szakember bízik abban, hogy nem csupán a mennyiség és a minőség terén lehet majd pozitív a mérleg a vetési időszak végén, hanem remélhetőleg el fogy majd a fémzárolt vetőmagkészlet is.

Elegendő vetőmag áll rendelkezésre az őszi szezon előtt, így ennek hiányától nem kell tartani az őszi szezon előtt – foglalta össze Vancsura József, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke aláhúzva: sokkal inkább az a kérdés, hogy igénylik-e

azt a gazdálkodók. Egyes előrejelzések szerint ugyanis alacsony a felújítási szint, aminek az okát nemigen lehet tudni – tette hozzá a szövetség vezetője, aki szerint ebben az esztendőben az lehet a kérdés, hogy mennyire lehet minőségi javulásra számítani. Erre akkor van a legnagyobb esély, ha a gazdálkodók viszonylag nagy arányban keresik majd a fémzárolt gabonavetőmagot. Ennek alkalmazása lehet ugyanis az egyetlen biztos garancia a jövő évi termés minőségére.

Vancsura József felhívta a figyelmet arra, hogy korai lenne még biztosat mondani az őszi vetés sikerességéről, hiszen éppen, hogy csak lezárult az aratás időszaka. A vetőmagok csomagolása, közkeletû szakzsargonban, kiszerelése ezután következik. Ám, ha a gazdák legalább a tavalyihoz hasonló mennyiségben vetnek az idén is fémzárolt vetőmagokat, akkor nagy valószínûséggel kedvező időszak elé nézhet az ágazat. Ez rendkívül lényeges a szakember szerint azért is, mert hatással van az árakra: magasabb összeget ugyanis csak jó minőségû gabonáért lehet elkérni. A tapasztalatok szerint pedig a takarmánybúza árának nagyjából másfélszeresét kellett fizetni a minőségi búzáért. Ez egyébként nemcsak a búza árára nyomhatja rá a bélyegét, hanem az őszi árpa és más kalászosok esetében ugyancsak meghatározó lehet.

Jó termésnek örvendhettek a gazdálkodók idén, és országosan összességében is elégedettek lehetünk az őszi kalászosok esetében – foglalta össze a Vetőmag Szövetség és Terméktanács elnöke Ruthner Szabolcs, és hozzátette: minden más kalászos esetében is elégedettek lehetünk a 2008-as esztendő eredményével, már csak azért is, mert az esős időszak ellenére nem kellett jelentős problémákkal szembesülnünk. Jó hír az is, hogy az átmenő készlet nem volt jelentős mennyiségû, azaz tavaly sikerült mindent értékesíteniük a termelőknek. Sem ellátási nehézségek, sem minőségi gondok nem nehezítik – a várakozások szerint – a termelők helyzetét.

Évek óta ugyanakkor sikertelen az a próbálkozás, hogy a szakértők megértessék a gazdákkal: saját érdekükben tanácsos minősített, fémzárolt vetőmagot használniuk. Általában amiatt tesznek le erről a gazdálkodók, mert úgy érzik, felesleges vetőmagra költeniük, illetve arról külön gondoskodniuk akkor, amikor a termés nyomán ezt maguk számára elő tudják állítani. Egyelőre még kevesen értik, hogy minőségét tekintve a saját termesztésû mag korántsem lehet vetélytársa az erre a célra elkülönített és ellenőrzött vetőmagoknak. A legtöbben az egyszerûbb utat választva a saját magot vetik vissza, nem gondolva az esetleges későbbi problémákra – összegezte a terméktanácsi elnök, aki szerint erre ösztönözheti a gazdálkodókat az is, hogy a 2008-as esztendőben szinte biztosan értékesítési nehézségek lesznek, azaz marad gabona a termelők raktáraiban.

Ruthner Szabolcs óva inti a gazdákat attól, hogy a saját mag vetése mellett tegyék le a voksukat a vitathatatlan minőségû fémzárolt mag helyett. A csapadék hatására ugyanis gombabetegségek vehették célba a kalászosokat, közülük is az egyik legnagyobb problémát a fuzáriumfajok okozhatják. Könnyen előfordulhat, hogy ezt az egészségre is káros anyagokat tartalmazó toxintermelő gombát nem veszik észre a termelők, és jó minőségûnek látván visszavetik a magot. Ám aki ilyen fertőzött magot vet el, az biztosan pórul jár, rosszabb esetben ki sem csírázik a mag, kelési problémákkal kell szembenézni. Ám jobb esetben is egészségügyi kifogások adódhatnak, és lehetséges, hogy nem tudja majd jövőre a piacon eladni a gabonáját, aki az idén takarékoskodott a fémzárolt vetőmagon.

Összességében a terméktanácsi elnök szerint úgy lehetne jellemezni a helyzetet, hogy kínálat tekintetében minden rendben lesz a vetőmagok piacán, minden azon múlik majd, hogy a kereslet miként alakul. Egyelőre erről még korai lenne bármit mondani, mert a termelők kivárnak. Ahogy más években is megszokott, idén szintén arra lehet számítani, hogy az utolsó napokra koncentrálódik a kereslet. A termelők ugyanis rendszerint a vetés előtti időszakban döntik el, hogy vásárolnak-e fémzárolt vetőmagot vagy sem.

Emiatt persze – várhatóan – a kínálat sem tud lépést tartani a kereslettel, a kereskedők ugyanis érthető okokból nem csomagolják be előre óriási mennyiségben a vetőmagot. Azaz, ha nem tudják kiszámítani az igényeket, akkor folyamatosan, a készlet fogyásához igazodva készítik az utánpótlást, emiatt ha drasztikusan megugrik a kereslet, előfordul, hogy várniuk kell a vevőknek. Egy-két hét alatt ugyanis képtelenség a teljes vetőmagkészletet csomagolni és fémzárolva azt piacra dobni.

Ezért Ruthner Szabolcs szerint tanácsos lenne, ha a termelők idejekorán felmérnék a helyzetet, eldöntenék, és azután jeleznék, hogy milyen mennyiségben van szükségük fémzárolt vetőmagra. Így könnyebben meg tudnak állapodni az árakról és a szállításról egyaránt. A szakember szerint már augusztus második felében érdemes lett volna erre gondolni, hogy az október közepétől kezdődő vetések idejére minden készen álljon a munkához.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
KWS őszibúza-fajták az élvonalban

KWS őszibúza-fajták az élvonalban

A KWS búza fajtái Európa szinten nagy jelentőséggel bírnak és kijelenthetjük, hogy mindenhol az elsők között vannak a gazdák választásánál. A hazai te...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?