Kipróbáltam a Geniust

Agro Napló
Nógrád megyében szinte minden gabonatáblán általánossá vált az egyszikû gyomok jelenléte. Ezek közül elsõsorban a nagy széltippané (Apera spica-venti), de egyre nagyobb a hélazab (Avena fatua) borítása is. További probléma, hogy Nógrád megyében, a kalászosokban nem elterjedt az egyszikûirtó spektrummal is rendelkezõ gyomirtó szerek alkalmazása (az indok: drágák az ilyen típusú készítmények!), illetve a felhasználható ezen típusú készítmények hatékonyságával az elmúlt években többször gond volt, ami sajnos az idei évi tapasztalatok alapján tovább romlott. Így nem is jöhetett volna jobb idõben a Dow AgroSciences felkérése egy nagyparcellás gyomirtási bemutató kísérlet beállítására, és értékelésére, ami elsõdlegesen az egyszikûek irtására irányult, mégpedig úgy, hogy az alkalmazott készítménynek kétszikû irtó hatása is volt!




 

A nyár elején tartott szántóföldi bemutató (alsó kép) alkalmával a jelen lévő termelők „vakon” értékeltek (előzetesen nem tudták milyen készítményt értékelnek), és csak az értékelés végén kapták meg a parcella-kiosztást, tehát azt, hogy mivel is volt kezelve az adott parcella!



A gyomirtó-szeres kezeléskor az őszi búza a bokrosodás végén- egy nóduszos fenológiában volt, a magról kelő egyszikûek (nagy széltippan, hélazab) gyökérváltás időszakában, a magról kelő kétszikûek (ebszikfû, napraforgó, parlagfû, fehér libatop, szőrös disznóparéj, mezei szarkaláb) 2–6 leveles, a ragadós galaj 3–6 levélörvös, az évelő kétszikûek közül a mezei acat tőlevélrózsás fenológiában, a folyondár szulák 10–15 cm-es nagyságban voltak.



A Genius* 200 g/ha + nedvesítőszer, mind az egyszikûek ellen, mind a kétszikûek ellen kiváló gyomirtó hatást biztosított. A kijuttatást követően a hatás gyorsan és látványosan következett be. A gyökérváltás előtt lévő egyszikûeket teljesen elszárította-elpusztította, a gyökérváltás utáni, nagyobb egyszikûeket, leállította a fejlődésben, és felülről lassan elszárította a növényeket (felső kép). Az évelő kétszikû gyomnövények nem nőttek tovább, és elszáradtak, még a magról kelő kétszikû gyomnövények a kezelést követő néhány napon belül teljesen leszáradtak.



A standard készítmény (amit elsősorban az egyszikûek elleni gyomirtó spektrum miatt is vetnek be a termelők) a kétszikûek ellen kiváló hatást biztosított, de a magról kelő egyszikûek elleni hatás jóval elmaradt a Genius hatásától. Illetve azt kell mondani, hogy még attól a hatástól is elmaradt az idei évben, mint amit előzetesen várni lehetett volna az adott készítménytől!

 


 





PRÓBÁLJA KI ÖN IS!

Hornyák Attila, herbológus,

Nógrád megyei MgSzH NTI, Balassagyarmat

* a Dow AgroSciences LLC védjegye

 


Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!