Kipróbáltam...

Agro Napló
Egy abonyi gazdálkodó tapasztalatai az Ikarusról  



Abony határában sok gazda termel őszi káposztarepcét, és a gyomirtás minden évben tartogat számukra meglepetést. Egyszer a hőmérséklet, máskor a gyomösszetétel, néha a talajviszonyok nehezítik meg a dolgukat. Abony-Kiskőrös-Cegléd térségében a legjellemzőbb a repce tavaszi állománykezelése a gyomok ellen. A környéken évről-évre egyre több gondot okoz a sebforrasztó zsombor, amely már szinte minden repcében megtalálható.



A gyomirtási kísérletet beállító gazdaságban 2007 őszén úgy hozta a vetésforgó, hogy a repce egy olyan táblába került, amelynek talaja szikes foltokban és – mint később kiderült – sebforrasztó zsomborban igen gazdag volt. Tavasszal a területen a rengeteg zsombor közül alig látszott ki a repce. Ezen a táblán került sor az Ikarus* kezelésre.

 

A készítményt 1 hektáron, április végén permetezték ki 0,3 l/ha dózisban, jócskán szárbaindult állományban. Az elején szinte semmilyen hatás nem látszott. Igazán látványossá a virágzás után vált a permetezés, amikor a táblán a vöröslő zsombortömegben egy 18 méter széles sáv világított csak zölden: ott ahol az Ikarus kezelés történt. A gyomok nagy részének közepe elhalt, csak a kezelés idején takarásban lévő példányok maradtak egészségesek.



A készítmény hatékonysága önmagáért beszélt, amelyről a kora nyáron megtartott Ikarus bemutató (fotón) résztvevői is meggyőződhettek.

 


 



PRÓBÁLJA KI ÖN IS!



* a Dow AgroSciences LLC védjegye


Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!