2024. április 29. hétfő Péter

Yara-technológia a sikeres repcetermesztésért

Agro Napló
A repce tápanyagellátása összetett és komplex feladat, igényét mind mennyiségi, mind minőségi oldalról teljes mértékben fedezni kell. Ha a költségeinken szeretnénk csökkenteni, gyakran az alaptrágyázás elhagyását emlegetjük. Csak nitrogénre alapozni a megtakarításunk, a következmények ismeretében, könnyen jelentős kiesést okozhat, mellyel megpecsételjük a következő év eredményét. A Yara termékek széles köre megbízható alapot biztosít a következő évi vetésekhez is, legyen szó az alaptrágyázásról, vagy az őszi lombtrágya kezelésekről.

A vetést megelőző tervezés része a megfelelő alaptrágya kiválasztása, mellyel a fejlődéshez szükséges foszfor és kálium mennyiségét fedezzük. Ebben a sorban a YaraMila melegen granulált, széles P/K arányú, mikroelem-kiegészítésű komplex műtrágyái jelentik a biztos és megbízható alapot. Összetételeink közül a talaj jó P-K ellátottsága mellett a YaraMila 9-12-25 a repce elméleti igényeit teljesen lefedő összetétel. Magasabb igények, vagy a talaj kedvezőtlenebb ellátottsága esetén a YaraMila 7-20-28 és 8-24-24 összetételek ajánlottak. Káliummal jól ellátott területeken használható a YaraMila 16-27-7 összetétel, mely magasabb nitrogéntartalmával, alacsonyabb hektárdózis mellett a repce őszi nitrogénigényét is fedezni fogja. A kémiai összetétel mellett a fizikai tulajdonságok egyenletes kijuttatást és precíz adagolást tesznek lehetővé. Az összetétel megválasztásánál a nitrogén mennyiségére is legyünk figyelemmel: az őszi mennyiség ne haladja meg a 40–50 kg/ha mennyiséget. A repce esetében is említést kell tenni a Yara NP Starter termékünkről. Ha a vetőgép alkalmas a mikrogranulált formájú műtrágyák kijuttatására, magas, 47% foszfortartalommal, bór- és cinkkiegészítéssel 10–15 kg/ha dózisban segíti a repce korai fejlődését.

A repce tápellátásában a lombtrágyáknak is kifejezetten nagy szerep jut. A mikroelemek hiányára érzékeny (kifejezetten a bórra, mangánra és a molibdénre), lombon keresztül ezek a tápanyagok igen hatékonyan pótolhatóak. Legfontosabb szerepe ilyenkor a bórnak van, mely a megfelelő gyökérzet kialakításához nélkülözhetetlen. Az erősebb gyökérzettel a talaj tápanyagkészlete, valamint az alaptrágyaként kijuttatott hatóanyagok hasznosulása is kedvezőbb. A molibdén a nitrogén hasznosulásához szükséges, a mangán pedig reguláló hatású ebben az időszakban, így kiemelt szerepe van a télállóság fokozásában. Az őszi regulátoros kezeléssel egy menetben javaslatunk a YaraVita Brassitrel Pro, a Yara növényspecifikus lombtrágyáinak egyik zászlóshajója, mely már évek óta bizonyítja helyét a repce lombtrágyázási technológiájában. Magas hatóanyag-tartalmú, szuszpenziós forma, a bór, mangán és a molibdén mellett magnéziumot, kalciumot és ezek felvételét segítő nitrogént is tartalmaz, így egy termékben, hatékony formában juttathatóak ki a repce számára fontos tápelemek. Igazolt hiány esetén az egy tápelemet tartalmazó termékeink (-trac végződésű lombtrágyáink) kijuttatása javasolt, akár önállóan, akár a YaraVita Brassitrel Pro kiegészítéseként.

A hatékonyság jegyében olyan tápanyag-formák használata javasolt, melyek biztos forrásból, megbízhatóan teljesítik a tőlük elvártakat. A Yara kínálatában a tápanyagellátás teljes eszköztára megtalálható, szilárd és folyékony formában egyaránt. Döntéstámogató alkalmazásaink (Tankmix, CheckIT, Atfarm) mindenki számára rendelkezésre állnak.

Makra Máté
+36-30/785-6549

A cikk szerzője: Makra Máté

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Egy meg nem értett „ZSENI”

Egy meg nem értett „ZSENI”

Az elmúlt években a Yara Hungária fő sikertörténete a YaraVita lombtrágyacsalád. Ezen termékek használata, pozitív hatása, elismertsége folyamatosan n...

Matematika jeles, környezetismeret jeles

Matematika jeles, környezetismeret jeles

„Ha a nevezők különböznek, át kell alakítani a törteket úgy, hogy nevezőik azonosak legyenek. Ezt hívják közös nevezőre hozásnak” – tanítgatom a számt...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!