Az alapművelés intenzitásának észszerű csökkentése – Tiger AS

Agro Napló
A sokat mondott és néha csak megmosolygott mese igaznak tűnik. A talajban a vízzel kell valamit kezdeni. Az intenzív talajművelést olyan szempontból kell áttekinteni, hogy csakis a minimális szükségletre kell szűkíteni, a másik oldalon meg a lehulló csapadék minél nagyobb hányadát valahogy helyben kellene tartani, levezetni a talajba.
Cultro 12 TC – gabonatarlón ultrasekély tarlóhántás

A sekély, vagy ahol lehet, az ultrasekély tarlóhántás az első lépés a megoldás felé. A kapillaritás megszüntetésével a kipárolgást szüntetjük meg. Készítettünk kísérletet és akkor, amikor azt mondtuk, hogy „csontra” ki van száradva a talaj, minek tarlóhántást, az ultrasekély tarlóhántás után a földet meg lehetett ásni, ahol meg nem történt tarlóhántás ott nem! Igaz, hogy nem jött ki az árvakelés, de szemmel látható, hogy a föld mennyivel több nedvességet bent tartott. Ezután a kihullott magvak az első eső után azonnal kicsíráztak, a műveletlen talaj felszínén pedig nem.

Egy másik tapasztalat, hogyha túl mélyen végezzük a tarlóhántást, a magok közül sokat mélyre keverünk. A szárazságban a sekélyebb felszínből kikelnek a magok, mert vagy volt még annyi nedvesség, vagy éppen jött egy eső, a mélyebb rétegből pedig nem. Egy búza – repce vetésváltásnál meg azt fogjuk látni, hogy a repce kelésével egy időben jön majd egy adag árvakelés, amit vegyszerrel kiveszünk, és ezután megint fog jönni folyamatosan, mert a mélyre kevertek később kelnek ki.

A mélyművelést is érdemes átgondolni. Mindig csak akkora intenzitásra korlátozzuk, ami arra szolgál, hogy a szármaradványt annyira keverjük a talajba, hogy biztonságosan tudjunk vetni. Egy jól megtervezett vetésforgóval ritkán kell kukorica után vetni, így a legintenzívebb talajművelést, mivel itt van a legnagyobb tömegű szármaradvány, már csökkenthetjük is. Borsó, repce, napraforgó, szója – kalászos vetésváltásnál minimális a növényi maradvány a felszínen, kalászos – repce váltásnál egy picit kell növelni az intenzitáson, de általában a modern vetőgépek meg tudják ezt oldani.

MulchMix kapa – mélyművelés és keverés

A mélyművelésben a Tiger AS helyettesíti az ekét! A négygerendelyes, szűk (23 cm) kapaosztással rendelkező mulcskultivátor az egyik legjobb választás az alapművelésre.

A TerraGrip (TG) kapatartók 570 kg kioldó erővel rendelkeznek, az igen kemény földekre az első két sorba 800 kg kioldóerővel rendelkező TG tartókat lehet tenni, így biztosítjuk a mindenkori mélységtartást.

TG kapatartó – LD kapa – lazítás, minimális keverés

A kapaszáron lehet és kell is cserélni a művelőeszközöket, ugyanis ezekkel tudjuk befolyásolni, hogy milyen intenzitással dolgozunk. A MulchMix rendszer, az orrbetét és a fordító lemez az intenzív keverésre szolgál. Ezzel a rendszerrel, optimális körülmények mellett, 2 cm-enként 1 t szalmát lehet bekeverni a talajba. Abban az esetben, ha csak lazítani kell és arra törekszünk, hogy a szalma a felszínen maradjon és védje azt, akkor az LD vagy ULD kapákat használjuk, amelyek a lazítás mellett minimális földmennyiséget mozgatnak felfelé, így minimális a bekeverés is.

A Tigeren a kapamező mögött egy egyengető tárcsasort találunk, ami a henger előtt rendezi a felszínt. Lezáró hengerből két típust tudunk megkülönböztetni. A gumikerekes henger (közúton ezen is szállítjuk a gépet) kombinálva a mélynyomó SD hengerrel, vagy a futóművel rendelkező, ahol kétféle hengert találunk, a SteelFlexet és a dupla RollPack-ot.

Tiger 4 AS őszi alapművelés – magágykészítés

A csapadékvíz helyben tartásáról akkor, amikor nincs kultúrnövény a talajon a szalmatakaró vagy a termesztett takarónövény gondoskodik. Aratás után a nagy nyári forróságban érdemes a szalmatakarót választani, szeptembertől pedig takarónövényt termeszteni. A tavaszi vetésűek elé lehet takarónövényt vetni. Általában augusztus végén, szeptember elején el tudjuk végezni az alapművelést és ezzel egy menetben a takarónövények vetését, ill. az alapműtrágyázást is.

A takarónövény kikel, és van ideje növekedni. Novemberben a terminált takarónövényt a természet a tavaszi vetésekig „megeszi”, így tavasszal nem lesz akadály a szemenkénti vetőgépnek. A később terminált növények nagyobb tömeget képeznek, és a hozzászokott termelőnek általában nem okoznak gondot.

Tiger 4 AS – takarónövény-bedolgozás

A Tigerrel az alap műtrágyát is kihelyezhetjük. A depó műtrágyázás már bizonyított. Különböző kísérletek eredményeit lehet megtalálni az interneten, amelyek arról szólnak, hogy a kiszórt és bekevert műtrágya hány százaléka hasznosul és mekkora része kerül vagy lekötésre, vagy éppen kimosódik a talajból. A depó műtrágyázás a kiadagolt műtrágya hatásfokát növeli meg! Különböző tartályok állnak a rendelkezésre, amelyekből akár mono műtrágyákat is ki tudunk juttatni akár táblatérkép alapján, és ezek a légáramban összekeveredve a földbe már „komplex” műtrágyaként kerülnek. 

A mezőgazdász nemcsak élelmiszer-termelő, hanem tájvédő, -alakító is. Így érdemes elgondolkodni azon is, hogyha minden évben minden parcella mellé egy fácskát ültetnénk, akkor 20–30 év alatt mennyit változna a környezetünk, nem lehetne-e ez egy válasz a klímafelmelegedés elleni küzdelemre?

A Horsch magyarországi forgalmazója az AXIÁL Kft.

Szász Zoltán
+36-30/743-0302

A cikk szerzője: Szász Zoltán

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Kíméletesebb, megfontolt talajművelés

Kíméletesebb, megfontolt talajművelés

A talajművelés a tarlóhántással a kombájn mögött kezdődik, mármint azoknak, akik egyáltalán talajt művelnek. A NoTill-ben nem csinálunk semmit, csak v...

Precízebb, biztonságosabb vetés

Precízebb, biztonságosabb vetés

Egyre több helyen lehet olvasni, hogy a termőtalajok mennyire le vannak romolva. Amennyiben a romlás, rombolás tovább folytatódik, akkor belátható idő...

Kevesebbel többet

Kevesebbel többet

A mezőgazdászt a közelmúltban, és úgy látszik a jövőben is többet „foglalkoztatják” a külső elemek, mint maga a termelés. Hol azzal kell megküzdeni, h...

A klímaváltozás a nyakunkon!

A klímaváltozás a nyakunkon!

Már a 70-es években voltak előrejelzések, hogy mi fog történni, de ezt akkor nem sokan vették figyelembe, és úgy látszik, hogy még ma is csak többen s...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!