Jó minõségû szilázs készítése a KWS Koral hibridjébõl

Agro Napló
A KWS Magyarország Kft. kilencedik éve van jelen hazánkban. Németországban a KWS a silókukorica vetésterület jelentõs hányadát magáénak tudja. E piacon dinamikus fejlõdés tapasztalható a magyarországi leányvállalatnál is. Dante nevû hibridünket, több évi köztermesztése után, a Koral (FAO 390) váltotta. Az új generációs hibrid magasabb hozama és termésstabilitása miatt méltó utódja a Dante-nak! Két jól mûködõ gazdaságot választottam ki, és illetékes szakemberüket kérdeztem, miért választottátok 2008-ban a Koral-t?  



Elsőként a Cankó 2000 Kft. növénytermesztési ágazatvezetőjével, Wunderli Jánossal (képünkön) beszélgettem, akik 1000 hektáron termesztenek KWS kukorica hibrideket.

 


 





– Kérlek mutasd be röviden a gazdaságot!

– Csorna mellett, Bogyoszlón gazdálkodunk 3000 ha-on. A talajok Aranykorona-értéke átlagosan 24. A vetésszerkezet megoszlása a következő: a kukorica 1000 ha, őszi búza 800 ha, őszi káposztarepce 300 ha, tavaszi árpa 200 ha, a többi lucerna és rét, legelő.



– Miért választottad a Koral-t?

– A Cankó 2000 Kft. állatállománya jelenleg 1050 tehén és azok szaporulata.A tehenészet biztosítja a mindennapi likviditás fedezését. Több szempont is szól a Koral mellett, amelyek a következőek:

1. A járvaszecskázó maximális kihasználtsága miatt gazdaságunkban korán kezdjük el a silózást.

2. Talajainknak nagyon jó a víztartó képessége, ebből adódóan nem kell félni a nyári aszályban a hirtelen felsüléstől.

3. A talajaink zöme erősen kötött, így augusztus végére, szeptember elejére be kell fejezni a silózást ahhoz, hogy október elején a silókukorica helyére őszi búzát tudjunk vetni.



– Mióta termeszted a KWS hibrideket?

A silókukorica vázát 2007-ig a Dante adta, amelyet ha jól emlékszem hét éven át termesztettünk.



– Mi a véleményed a Koral-ról?

A váltás Dante-ról Koral-ra pozitív eredményt jelentett. Habitusa alapján – széles, robosztus, felálló levelek – hatalmas zöldtömeg termésre képes. Szemtermését illetően az idei évben két hatalmas cső díszlett minden egyes növényen, így besilózva nagyon jó minőségû szilázst nyertünk, a hektáronkénti zöldtermés-hozam meghaladta a 30 tonnát. E termésmennyiség ugyan alul marad a késői silóhibridekéhez képest, de a szilázs energia-tartalma kimagasló! Egy intenzív tehenészetben csak minőségi tömegtakarmánnyal lehet jó eredményt elérni! Összességében nagyon meg voltam elégedve a Koral-lal!



– Hogy tervezed a jövő évet?

– A silókukorica vetésterülete hasonló nagyságú lesz, természetesen Koral.



– Köszönöm a beszélgetést, további sikeres gazdálkodást kívánok!



Az észak-dunántúli régión belül felkerestem egy másik gazdaságot, a Velencei tóhoz közeli Pusztaszabolcsi Agrár Zrt-t is.

Pusztaszabolcsi Agrár Zrt. főagronómusát, növényvédő mérnökét, Horváth Jenőt kérdeztem a 2008. évi silóhibrid választásról, annak eredményéről.



– Kérlek mutasd be a Pusztaszabolcsi Agrár Zrt-t!

– Cégünk 1650 ha-on gazdálkodik, hagyományos növénytermesztéssel és szarvasmarha tenyésztéssel foglalkozunk. A területünk átlag Aranykorona-értéke 30, jó minőségû réti eredetû vályogtalajok. Az Arany-féle kötöttség 30–40 közötti. A vetésszerkezet 650 ha őszi búzából, 225 ha őszi káposztarepcéből, 200 ha takarmány- kukoricából, 180 ha silókukoricából, 250 napraforgóból és 33 ha cukorrépából áll.



– A silókukorica termesztése hogy sikerült az idei évben?

– Silókukoricából 70 ha Koral-t vetettünk, sajnos az időjárás nem kedvezett, mivel 50%-os jégkár volt az adott területen, így nettó termése csak 24,4 tonna volt hektáronként. Tehenészetünk 600 tehénből és annak szaporulatából áll, az időjárás viszontagságai ellenére jó minőségû szilázst sikerült készítenünk!



– Hogy nézett ki a Koral, mik a személyes tapasztalataid?

– A Koral hatalmas zöldtermésre képes, robosztus silóhibrid, amelyen az idei évben minden növényen két hatalmas cső termett. Meglepő volt számomra, hogy majdnem tovább maradt zöld, mint a későbbi silóhibridek.



– Hogy tervezed a következő évet?

– Silókukorica területünk nagysága maradni fog, ebbe biztosan szerepelni fog hasonló nagyságrenddel a Koral, és reméljük az időjárás kegyesebb lesz hozzá jövőre!



– Köszönöm a beszélgetést, sikeres gazdálkodást kívánok!

– A KWS kínálatában található későbbi érésû silóhibridek: az idén bevezetésre kerülő KXA 7481 (FAO 480), a Karen (FAO 550) és a Krassus (FAO 570).



Minden kedves olvasónak jó egészséget és eredményekben gazdag sikeres új esztendőt kívánok!

Bősze Kolozs

Regionális értékesítési vezető

Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Fejér és Nyugat-Pest megye

 




Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?