2024. május 18. szombat Erik, Alexandra

Új Pioneer hibridek - Rekordtermés és termésbiztonság minden évjáratban

Agro Napló
Pioneer újgenerációs kukoricahibridjei már két eltérõ évjáratban bizonyítottak a gazdálkodóknak a szántóföldi viszonyok között is. Az elmúlt két teljesen eltérõ évben mutatott Pioneer termésbiztonság jól jelzi merre tart, melyek a fõ szelekciós kritériumai a Pioneer nemesítésének.  




 

 



A legfontosabb kukorica értékmérő tulajdonság természetesen a termőképesség, de emellett rendkívül fontos a termésbiztonság, az adaptációs képesség és stressztûrő képesség is. Hiába ugyanis az optimális feltételek közötti rekordtermés, ha a szántóföldi „valós” körülmények között a hibrid a vártnál jóval kevesebbet terem, ezáltal jövedelemtől esik el a termelő.

Ezért is rendkívül fontos szántóföldi növényeinknél, így a kukoricánál is a stressztûrő képességről, mint fontos értékmérő tulajdonságról szót ejteni, mert az időjárásunk egyre kiszámíthatatlanabbá, jóval szélsőségesebbé válik. Ha megnézzük a rendelkezésre álló meterológiai adatokat az elmúlt száz évre visszamenőleg jól érzékelhető trendet fedezhetünk fel a hőmérséklet és csapadék vonatkozásában. Az évi középhőmérséklet egyre melegebb, míg a lehullott éves csapadékmennyiség egyre kevesebb. Természetesen felelőtlenség lenne most az előttünk álló tenyészidőszakra bármilyen jóslással is előállni, a hibridválasztás szempontjából azonban jól körül tudjuk határolni mely hibridekkel tudjuk a legnagyobb jövedelmet elérni legyen bármilyen is a 2009-es év időjárása.

A 2008-as évben a nyár végi, augusztusi szárazság kivételével kedvező volt az évjárat a kukorica számára. A csapadék eloszlása aránylag előnyös volt, melynek következtében kimagasló termések kerültek betakarításra. A hibridek jól teremtek, a különböző kísérletekben nem voltak ritkák a 13–14 tonnás termések sem.

A Pioneer saját kísérleteiben, a genetikai előrehaladásnak köszönhetően rendre az újgenerációs kukoricák végeztek az élen (1. ábra).

 


 



Mint már említést tettünk róla, rendkívül fontos a stressztûrő képesség is a termőképesség mellett. Ebből a megfontolásból ha megnézzük a 2007-es szélsőséges évjárat hibridteljesítményeit is, láthatjuk, hogy a Pioneer 2008-ban rekordot termő újgenerációs hibridjei az aszályban is az élen szerepeltek nemritkán tonnákkal verve versenytársaikat.

Hibridjeink jellemzésekor ezért a 2007-es aszályos évjárat hivatalos, független kísérletek eredményeit is közreadjuk, hogy a 2008-as rekord-termőképesség mellett láthatóvá váljon mire képes az adott hibrid, ha szélsőségesre fordulnak a körülmények.

PR38A79: FAO száma 310. Két eltérő évjáratban is jobb eredményt produkált, mint az éréscsoport elején található versenytárs hibridek. Az elkövetkező évek meghatározó korai kukoricája lesz.

Az A79-nél az egyik legfontosabb tulajdonság a stressztûrő képesség, kiváló adaptációs képesség. Magas termőképességét akkor is megőrzi, ha rosszabbra fordulnak a körülmények. A hivatalos MgSzH vizsgálatokban bizonyította is ezt a tulajdonságát (2. ábra).

 


 



A PR38A79 kiváló őszi kalászos elővetemény is, jó vízleadása mellé azonban nem kell kompromisszumot kötnünk termőképességben, az itt található hibridek között messze kimagaslik a termésével is.

P9400: FAO száma 330. A Pioneer legújabb nemesítésû, nagy termőképességû hibridje. 2008-as rekordtermése mellett 2007-ben a hivatalos MgSzH vizsgálatokban 790 kg-mal múlta felül az egyébként jól ismert sztenderd hibridek átlagát (3. ábra) ezzel is bizonyságot téve termésbiztonságból. A diagrammon is jól látszik, hogy a FAO 300 eleji kukoricák között a legjobb szemnedvesség – termés aránnyal rendelkezik. Korai fejlődési erélye nagyon jó, korai vetésre is alkalmas. Szemtermésének emészthető energiatartalma a legjobbak közé tartozik, ezért takarmányértéke is kiváló.

A PR38A79 és P9400 páros a FAO 300 eleji kukoricák között kiemelkednek mind termőképességükben, mind termésbiztonságukban! Számíthat rájuk, bármilyenre is fordul az elkövetkező tenyészidőszak időjárása!

 


 



PR37N01: FAO száma 380. Az N01-es tulajdonképpen már jól ismert hibriddé vált az elmúlt két évben. Karrierjét többek között köszönheti annak, hogy az időjárás nem tudott kifogni rajta. A jó évjáratban rekordot terem, míg az aszályban nem talál legyőzőre. Jól mutatja a Pioneer nemesítési irányvonalát, amely a rekordtermés mellett különösen nagy hangsúlyt fektet a termésbiztonságra. A jövőt tekintve ez a hibrid etalonnak számít. Az MgSzH a fajtaelismerő rendszerében, felismerve az N01 megbízhatóságát, termésstabilitását, már sztenderd hibridként szerepelteti, magasra téve ezzel a mércét az új, bevezetésre váró hibrideknek.

PR37Y12: FAO száma 390. Az N01-gyel fej-fej mellett szerepel az élen a FAO 300-as csoportban. A 2007-es aszályos évben már a köztermesztésben bizonyította aszálytûrő képességét, megbízhatóságát. Az idei évben rekord termőképessége mellett kiváló vízleadásáról is bizonyságot tett.

PR37F73: FAO száma 410. Több éve szerepel a köztermesztésben, aszályos és csapadékos évben egyaránt jól teljesít. Rendkívül jó alkalmazkodóképességû, a gyengébb termőhelyeken is megállja a helyét, jó körülmények között rekordot terem. Az MgSzH felismerve ennek a Pioneer hibridnek is a termésstabilitását, megbízhatóságát, az F73-at is a sztenderd hibridek közé emelte a FAO 400-as éréscsoportban 2008-tól.

PR36V52: FAO száma 440. A 2007-es aszályos évben az MgSzH fajtajelöltek kísérletében éréscsoportjában abszolút első helyezett volt, 1400 kg-mal, 20%-kal múlta felül a sztenderd fajták átlagát (4. ábra). 2008-ban nagyüzemi kísérletekben kiemelkedő terméssel és gyors vízleadással mutatkozott be Önöknek. Látványos hibrid, csőméreteivel is mutatja óriási termőképességét. Korai fejlődési erélye kiváló, korai vetésre alkalmas. Agronómiai tulajdonságai kedvezőek, gyökere, szára erős.

 


 



PR35F38: FAO száma 510. Az F38 érésidejét tekintve inkább tartozik azonban a FAO 400 második felébe tartozó kukoricákhoz. Kiváló vízleadása és az éréscsoportját megelőző, korai virágzási ideje miatt inkább FAO 400 végi kukorica. Ezért javasoljuk azoknak is akik általában nem szoktak FAO 500-as kukoricát vetni, nem fognak csalódni benne, a legnagyobb termőképességet kapják jó vízleadással. Az F38 mind az aszályos és mind a csapadékos évben a legnagyobb termést adta a Pioneer kísérleteiben. Az MgSzH ezt a hibridet is a sztenderd hibridek közé sorolta 2008-tól, mert a független kísérletekben is bizonyította termésbiztonságát. Sztenderd hibridként egyébként olyan mércét állított fel, amelyet egyetlen fajtajelöltnek sem sikerült meghaladnia 2008-ban.

A fenti hibridek képezik a Pioneer új nemesítési irányvonalát, ezeknél a hibrideknél már jól érzékelhető az eltérő évjáratokban mutatott termésbiztonság. Új hibridjeink megbízhatóságának, termésstabilitásának elismerése, hogy az MgSzH a fajtaelismerési rendszerébe három újgenerációs Pioneer hibridet választott be a sztenderd fajták közé.

Kedves Termelő! Amennyiben még fajtaválasztás előtt áll, a legnagyobb termőképességû hibridek közül válassza azokat, amelyek bizonyítottak eltérő évjáratokban is, a Pioneer kukoricák nem fogják cserben hagyni, jöhet bármilyen időjárás is! Az Ön termőhelyének legmegfelelőbb hibrid kiválasztásában kérje a Pioneer agronómusának segítségét.



Fábián László

termékmenedzser


Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?