Csökken az idén az agrárium támogatására fordítható forrás összege

Agro Napló
Gráf József földmûvelésügyi és vidékfejlesztési miniszter február második dekádjának végén jelentette be, hogy ebben az évben 33 milliárd forinttal megkurtítják a mezõgazdaság idei mûködési támogatását. Továbbá az agrártárca költségvetési fejezetébõl további 4 milliárd forintot is zároltak. A miniszter a bejelentést követõen nyomatékosan felhívta a figyelmet arra is, hogy a támogatás csökkentése nyomán egyetlen mezõgazdasági termelõ sem kap kevesebb támogatást 2009-ben, mint kapott 2008-ban.



Az agrártárca irányítója közölte: a múlt évben a SAPS és a Top-up együttes támogatási kerete összességében 233 milliárd forintot tett ki. Ebből 155 milliárd forint esett a SAPS-ra, 78 milliárd forint pedig a Top-upra, azaz a nemzeti kiegészítésre. Az idén a támogatások együttes összege 258 milliárd forintra emelkedett. Ebből 213 milliárd forint a SAPS támogatási összege, míg a nemzeti kiegészítés 45 milliárd forint lesz. A miniszter elmondta: a múlt évben a támogatás összege egy hektárra vetítve 42 106 forint volt. Az idén pedig ez az összeg – az elvonás ellenére is – emelkedik, és 43 000 forint lesz hektáronként.



Gráf József beszélt arról is, hogy 2009-ben nem vezetik be az új agrártámogatási rendszert, az SPS-t, hanem a tavalyi támogatási rendszer marad érvényben. Az SPS bevezetését azért kell elhalasztani, mert az Alkotmánybíróság február végéig várhatóan nem hozza meg döntését az SPS törvénnyel kapcsolatban. Így pedig ha nem maradna érvényben a múlt évi agrártámogatási rendszer, a magyar gazdálkodók nem juthatnának hozzá az EU-ból érkező mintegy 800 millió eurós támogatáshoz.

 


Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!