Kukorica gyomirtása az igényekhez igazodva

Agro Napló
A gyomirtó szerek elsõdleges választási szempontja a gyomspektrum, melynek során a minél szélesebb annál jobb elv érvényesül. Fontos tényezõ a rendelkezésre álló gépkapacitás – hiszen az idõzítés behatárolt (preemergens, korai posztemergens, vagy posztemergens kezelés).  



A speciális problémák (évelő gyomok jelenléte) további szûkítő tényező, ugyanígy mint a vetőmag előállításban szükséges nagyfokú szelektivitás. Az időjárás és a csapadékeloszlás mint leginkább szerencsefaktor játszik szerepet ebben a soktényezős egyenletben – bár az előrejelzés használatával sok kudarctól megkímélhetjük magunkat.



2009-től új információval bővült a Syngenta honlapja! Az időjárás és a várható csapadék előrejelzése a www.syngenta.hu oldalon az Agrometeorológiára klikkelve található (ehhez regisztrálni szükséges, ami azonban egy gyors folyamat) – beütve a helyszínt – információt kap a következő 5 nap várható időjárásáról. Az alkalmazás technikai fülre kattintva pedig arról kap tájékoztatást hogy alkalmas-e az idő a permetezésre. (Az ország bármely pontjára kaphat információt – természetesen a meteorológiai állomás távolsága a kiválasztott helyszíntől jelezve van.)





A Syngenta ajánlata a különböző igényekhez igazodva:



1. Lumax

Termésbiztonság mindenek felett

 


 



A Lumax három hatóanyag gyári keveréke (mezotrion+s-metolaklór+terbutilazin) a széles hatásspektrumon felül, teljes szezonra kiterjedő hatástartamot biztosít, és felhasználható pre (vetés után kelés előtt), illetve korai posztemergens kezelésként.

A korai gyomkikapcsolás minden esetben megtérül a magasabb termésátlagban, a preemergens és a korai posztemergens alkalmazás pedig lehetőséget ad a kijuttatás tervezéséhez.

A Lumax kiváló szelektivitása révén a ke-zelés időzítését a gyomok fenológiájához kell igazítani. Az egyszikûek 1–3 leveles állapota, a kétszikûek 2–4 leveles állapota a javasolt kijuttatási időpont.

Hatásspektruma: kiterjed az egyéves egy- és kétszikû gyomokra beleértve a kölest is.

Dózisa: 4,5 l/ha, pre. és korai poszt kezelés formájában. Korai poszt kezeléskor 0,1 l/ha Extravon hozzáadása szükséges. Magas, 3% fölötti szervesanyag tartalmú talajokon preemergens kezelés esetén az 5 l/ha kijuttatása szükséges.

Legfontosabb ismérve: termésbiztonság.



2. Calaris

Egyszerû megoldás bonyolult problémákra



 


 



A Calaris a 2009-es év újdonsága. Két hatóanyag gyári keveréke, (mezotrion+terbutilazin) hosszú hatástartam a kétszikû gyomok ellen, kiváló szelektivitás, és nagyon gyors hatás jellemzi. A készítmény a kukoricára nézve teljesen szelektív, nem a kukorica hanem a gyomok fejlettsége az irányadó – az egyszikû gyomok 3–5 leveles állapotában kell a Calaris kezelést végrehajtani, a kétszikû gyomok még 6 leveles állapotban is érzékenyek a készítményre.

A Calaris megoldást kínál azon területek gyomirtására, ahol a hagyományos kukorica magról kelő kétszikû gyomnövényei (disznóparéj- és libatop-félék) mellett nehezen irtható kétszikûek, mint például parlagfû, árvakelésû napraforgó, selyemmályva, csattanó maszlag, varjúmák, szerbtövis, vadkender, keserûfû-félék, fekete csucsor, vadrezeda, illetve magról kelő egyszikûek közül kakaslábfû és muhar fajok fordulnak elő.

Hatásspektruma kiterjed az egyéves egy- és kétszikû gyomokra.

Dózis: 1,5–2 l/ha + 0,1 l/ha Extravon nedvesítő szer. A magasabb dózist az erősebb egyszikû fertőzés esetén indokolt használni. A legáltalánosabban javasolt dózis a 2 l/ha, erős egyszikû fertőzés esetén 3–4 kg/ha ammónium-nitrát vagy 2,0 l/ha Pallos hozzáadásával tudjuk jelentősen a levélen keresztüli hatást fokozni.

Legfontosabb ismérve: gyorsaság.



3. Casper + Milagro gyûjtőcsomag

Bombabiztos megoldás

 


 



A Casper két hatóanyag, a proszulfuron és a dikamba gyári keveréke. A két hatóanyag kettős hatásmechanizmusának köszönhetően a hatáskifejtés gyors. Azokon a területeken ajánljuk használni ahol a magról kelő kétszikû gyomok mellett az évelők – mezei acat, apró szulák, sövényszulák – is előfordulnak. A Casper kétszikû gyomok ellen ható készítmény, a gyomirtási spektrumának kiegészítése érdekében gyûjtőcsomagban is forgalomba kerül Milagro-val egyben.

Casper + Milagro gyûjtőcsomag

Gyûjtőcsomag tartalma: 2,5 kg Casper + 8×1 l Milagro + 2×0,5 l Extravon.

Kijutatás időzítése: a készítményt a takarmánykukorica 3–6 leveles, a magról kelő kétszikû gyomnövények 2–6 leveles, a mezei acat tőlevélrózsás, az apró- és sövényszulák 10–20 cm-es, rizómáról hajtó fenyércirok 10–20 cm-es fejlettségekor, a köles gyökérváltása előtt 1–2, maximum 3 leveles fejlettségéig, a kakaslábfû 1–3 leveles állapotában kell kijuttatni. Egy- és kétszikû fertőzés esetén az irányadó itt is az egyszikûek fejlettsége!

Hatásspektruma: egyéves és évelő egy- és kétszikû gyomok.

Dózisa: Casper 0,3 kg/ha + Milagro 0,1 l/ha + 0,1 l/ha Extravon. Egy csomag 8 ha kukorica kezelésére elegendő.

Legfontosabb ismérve: évelő gyomok ellen is hatékony.

 

Vereczkey Katalin, Syngenta Kft.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Medallon Premium 2020.

Medallon Premium 2020.

Szántöldjeink évelő gyomokkal erősen fertőzöttek. Mezei acat, fenyércirok kolóniák keserítik meg kultúrnövényeink életét. Tegyünk ellene, hogy visszan...

Medallon Premium 2020.

Medallon Premium 2020.

Szántöldjeink évelő gyomokkal erősen fertőzöttek. Mezei acat, fenyércirok kolóniák keserítik meg kultúrnövényeink életét. Tegyünk ellene, hogy visszan...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?
AgroNapló  |  2024. május 17. 12:14