2024. május 8. szerda Mihály

Hárman a magyar gabona sikeréért

Agro Napló

A gombaölő szereknek a korszerû, integrált szemléletû védekezési programokban nagy szerepük van a termés mennyiségének és minőségének kialakításában.

A védekezésekhez olyan több hatóanyagú készítményeket célszerû felhasználni, amelyek a gombabetegségek széles köre ellen védenek. Az eltérő hatásmódú hatóanyagok használata a rezisztencia kialakulásának veszélyét is csökkenti.

A betegségek lefolyása időben eltérő, így a védekezések idejének meghatározása mindig kompromisszum. Nagy termést és jó minőséget legalább kétszeri gombaölő szeres kezeléssel lehet elérni. A lombozat védelmét célzó kezelést akkor kell elvégezni, amikor a már jelenlévő kórokozók még nem szaporodtak fel, de a védekezési idő nem előzi meg túlságosan a később várható fertőzéseket sem. Őszi búzában ez az időpont általában az intenzív növekedés ideje, azaz a három szárcsomós állapot és a zászlóslevél kiterülése közötti időszak. Az ekkor végzett kezeléssel megelőzzük a kórokozók felszaporodását az alsó leveleken, kikapcsoljuk a zászlós levél fő fertőzési forrását, ugyanakkor több hétre preventív védelmet biztosítunk. Így a második kezeléssel meg tudjuk várni a virágzást, ami a levélbetegségek és a fuzáriózis elleni hatékony védekezés és a minőség szempontjából fontos időszak.

A gyakorlatban előfordul, hogy a levélbetegségek kikalászolásig nem jelentkeznek, így alacsonyabb intenzitási szinten a kalászolást követően végzik az egyetlen gombaölő kezelést. Magasabb, minőségre törekvő termelési szinten azonban mindig két állományvédelmet tervezzünk!

Árpánál a hálózatos foltosságra koncentrált programszerû védekezés esetén a szárbaindulás kezdete az optimális kezelési időpont.

A Bayer CropScience a különböző szintû védekezési programokhoz három fungicid készítményt kínál: Falcon, Nativo és Prosaro.

A Falcon univerzális gombaölő szer. Rugalmasságának köszönhetően bármely termelési szinten, bármely programban gazdaságosan és eredményesen alkalmazható. Sikerét a teljes körû védelmet biztosító hatásspektrumának, kiváló hatékonyságának, megbízhatóságának és kedvező hektárköltségének köszönheti. A Falcon három egymástól eltérő hatású hatóanyagot tartalmaz, amelyek mindegyike külön-külön is rendkívül hatékony. A három hatóanyag közötti szinergizmus gyors felszívódást, egyenletes eloszlást, és valamennyi kórokozó ellen teljes védelmet nyújt a gabona minden fejlődési stádiumában. A már kialakult betegséget is képes megállítani. Levélbetegségekkel szembeni hatástartama 4 hét. Kalászfuzáriózis ellen 10 napos megelőző és 4 napos gyógyító hatással rendelkezik.

A Falcon dózisa levélbetegségek ellen 0,4–0,6 l/ha (lisztharmat és rozsda ellen 0,4 l/ha, pirenofórás és szeptóriás betegségek ellen 0,6 l/ha a javasolt dózis). Kalászfuzáriózis ellen 0,6–0,8 l/ha Falcon kijuttatása javasolt. A 0,6 l/ha feletti dózisokat azonban csak nagy fertőzési veszély esetén (esős időjárás, kukorica elővetemény stb.) kell alkalmazni.

A Nativo a Bayer kalászos strobilurin készítménye komplett megoldás. Alkalmazása az első kezelés időpontjában javasolt. Hatékony valamennyi jelentős levélbetegség, így a lisztharmat, a vörösrozsda, a sárgarozsda, a szeptóriás és pirenofórás levélfoltosság ellen. A legjobb hatékonyságot és leghosszabb hatástartamot úgy érjük el, ha a betegségek első tüneteinek a zászlóslevél alatti első és második levélen való megjelenésekor permetezünk. Ekkor ugyanis érvényesül a készítmény kiváló gyógyító hatása és a teljes hatástartam aktív lesz. Tebukonazol tartalmának köszönhetően a leveleken látens módon szaporodó és felfelé terjedő fuzárium ellen is hatékony, így a kalászfuzáriózis elleni eredményes védekezéshez is hozzájárulhat.

A Nativo levélzöldítő és termésnövelő tulajdonsággal is rendelkezik. A strobilurinok a növény asszimilációjának és más folyamatainak pozitív befolyásolásával hatnak a termésképzésre és a termés minőségére. Kísérletek sora igazolja, hogy a Nativo-val kezelt növények anyagcseréje felgyorsul, az asszimiláták szemekbe való beépülése fokozódik. Ha a termeléstechnológia más elemeit (tápanyag-utánpótlás, fajta, talajmûvelés) ezzel összhangba hozzuk, úgy a Nativo alkalmazásával jelentősen nőhet a termés mennyisége és javulhat annak minősége.

A Nativo alkalmazása mindenkinek javasolt, akinek célja a magasabb és jobb minőségû termés elérése. A kijuttatást a levélbetegségek elleni védekezés idején, a zászlóslevél stádiumban javasoljuk, kiegészítve a gabona virágzásakor végzett Falcon, vagy Prosaro kezeléssel. Amennyiben csak egy védekezésre van lehetőség és a levélbetegségek nem támadnak erőteljesen, a Nativo-t a kalászolás végén juttassuk ki. A Nativo felhasználási ideje rugalmasabb, mint a hagyományos strobilurin kombinációké, mivel benne a triazol komponens gyógyító hatása teljes mértékben érvényesül. A dózis 1 l/ha.

A Prosaro – bár minden betegség ellen kiváló – a Fusarium specialista, hiszen a leghatékonyabb Fusarium elleni készítmények egyike. Ezt 2008-ban pl. Békés megyében a gyakorlatban is bizonyította. Alkalmazása elsősorban az őszi búzát intenzívebb szinten termesztők részére ajánlott virágzáskori kezelésre. A Prosaro új hatóanyagának, a protiokonazolnak köszönhetően a fuzáriózis elleni védekezés új mérföldkövévé válhat. Alkalmazásával a gyakorlatban eddig elképzelhetetlenül magas hatásszintet érhetünk el a kalászfuzáriózis ellen. A két hatóanyag együttmûködése rugalmasabb kijuttatási időt tesz lehetővé, a jó hatékonyságot adó védekezési periódus ideje hosszabb.

A Prosaro gyakorlatilag bármely betegség ellen és bármely időpontban eredményesen bevethető a kora tavaszi szártőbetegségek elleni kezeléstől a virágzáskori célzott kezelésig. Dózisa 0,75 l/ha és 1 l/ha között szabadon megválasztható.

Felhasználását a gyakorlat számára mégis ott javasoljuk, ahol a Prosaro tudása megelőzi más készítményekét: a minőségi búzatermesztésben, a fuzáriózis elleni célzott, virágzáskori kezelésre. A Prosaro kezelés a legjobb kalászfuzáriózis elleni védelmet nyújtja, és emellett biztosan véd a tenyészidő végén támadó levél- és egyéb kalászbetegségek ellen is. A dózis megválasztása a fertőzési kockázat szintjétől függ: fuzárium fertőzésre hajlamosító időszakban feltétlenül az 1 l/ha dózist alkalmazzuk.

Kérjük a Tisztelt Olvasókat, hogy használják a Bayer kalászos védelmi technológiáját. Készítményeink segítségével mindenki sikereket érhet el, legyen szó bármely gabona kultúráról, az ország bármely régiójáról, bármely intenzitási szintről vagy betegségről.

Farády László

Bayer CropScience

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Egyre nő az aszálykár

Egyre nő az aszálykár

Óriási károkat okoz a szárazság Magyarországon, hozzávetőleg 150 milliméter, tehát 3-4 hónap átlagának megfelelő csapadékra lenne szükség a helyzet me...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?