KWS repcék termesztése Baranyában

Agro Napló
Az õszi káposztarepce területe jelentõsen megnõtt az utóbbi években, így a negyedik legnagyobb vetésterületû növényünkké vált. Hektáronkénti termésátlaga jelentõsen emelkedett, tavaly mintegy 622 ezer tonna repce termett Magyarországon.



A 2008. év különösen kedvezett a repcetermésnek, a legmagasabb termésátlag megyei szinten Baranyában született: 3,3 t/ha volt. Nem egyedi eset, megyénk az elmúlt években is kiemelkedően szerepelt országos szinten. Az idei év a repce termesztésében teljesen más képet mutat, mint a tavalyi.

A termésbecslések jóval visszafogottabb eredményeket vetítenek elő, ami nem meglepő, hiszen utoljára két esztendeje, azt megelőzően pedig 2003-ban indult ilyen szárazon az agrárév, mint idén. Ilyen körülmények között komoly kihívást jelent a repce termesztése, amelyről pár gondolatot két sikeres baranyai gazdaságtól láthat a tisztelt Olvasó, ezen keresztül kissé megismerve a KWS repcéit és a két cég termesztéstechnológiáját.



Uzonyi András, Bóly Zrt. – Kislippó



18 600 ha a szántóterületünk, ebből a repce az idei évben 1 300 ha. A későbbiekben is ez a közel 1 500 ha lehet az, amennyin a repceterület beállhat esetünkben.

Az utóbbi években cégünknél folyamatosan növekedett a repce részaránya. Amióta repcét termesztünk, folyamatosan van KWS fajtánk, sőt rendszeresen vetőmagot is állítunk elő a KWS Magyarország Kft. számára. Így elmondhatjuk, hogy mióta visszakerült a repce vetésszerkezetünkbe, azóta mindig volt szaporításunk is.



A Triangle stabilitása, robosztussága, jó szárszilárdsága miatt kedvelt repcénk évek óta. Az intenzív technológiát meghálálja, melyet 2007-ben 4,8 t/ha eredménnyel ért el egy 60 ha-os táblán. 2008-ban egy jelentősen gyengébb területen is nagyon stabilan szerepelt, 270 ha-on 4,1 t/ha átlagot produkált. Üzemi területen és a vetőmag-előállítás tábláján is impozánsan mutat.

A Rodeo kapcsán is nagyon pozitívak a tapasztalataink, a 2007-es évben 25 ha előállításban 5,1 t/ha átlagtermést takarítottunk be. Az idei évben a kísérleti eredmények kapcsán a KWS Tassilo nevû új hibridje is kipróbálásra kerül nálunk.



Szeptember elején (első dekádjában) vetünk, a mi éghajlati viszonyaink között ez eredményezi az optimális fejlettséget a tél beállta előtt. Szinte teljes területen hibridekkel dolgozunk. Ősszel gyomirtunk, az aktuális gyomviszonyok figyelembevételével az esetek 90%-ában, tavasszal csupán akkor, ha az őszi csapadék elmarad. Az őszi regulátoros kezelés a télállóság növelését, a tavaszi az elágazódások képződését segíti, a virágzás eleji kezeléssel együttesen a három alkalommal elvégzett védelem egészséges növényállományt eredményez a kórokozóknak kedvező időjárás esetén is. A mûtrágyázás ősszel 8-21-21 komplex-el 300 kg/ha formájában történik, egy kisebb adag N-el járulunk hozzá a repce optimális megindulásához. Az áttelelés után már nagyon korán 300 kg/ha MAS, virágzás előtt pedig idén 150 kg/ha ammónium-nitrát került kijuttatásra. A rovarkártevők ellen azok megjelenésének függvényében védekezünk, és mindegyik kezelésbe kerül bór, kén továbbá magnézium (utóbbi kettő keserûsó formájában).



A repce termesztéséhez különösen az előállítás eredményességéhez a magas szakmai színvonal, a kellő körültekintéssel kiválasztott hibrid és a kedvező környezet együttese szükségeltetik. Nagyon fontos, hogy az egyes fejlődési stádiumokat rendszeresen kövessük, időben és okszerûen történjék a védekezés.





Szemelyácz Szabolcs, Agro-Lőrinc Kft. – Szentlőrinc



3 700 ha szántóterületen gazdálkodunk, ebből idén 480 ha a repce. Nagyon régóta szerepel a vetésszerkezetben, területe folyamatosan növekedett (2006. 200 ha, 2007. 400 ha), mostanra érte el nálunk az elméleti maximumát az 500 ha magasságában. Ekkora terület mellé egy nagyon komoly kísérleti sor is társul az idei évben, 125 parcella vár a megmérettetésre. Az ottani teljesítmények alapján kerülhetnek be a repcék az üzemi területeinkre.



A Rodeo 2005. óta szerepel nálunk kísérletekben, és egy 7., egy 1. és egy 5. helyezéssel hívta fel magára a figyelmet. Nem is kellett soha csalódnom benne: tavaly 97 ha átlagában 15%-os jégkár mellett 4,3 t/ha lett a termésünk. A jégkárral együtt 20 kg-mal haladtuk meg az 5 t/ha termést.

Kísérleteinkben figyeltem fel a cég másik fajtarepcéjére a Remy-re, amely szintén kimagaslóan teljesített és egy harmadik KWS repcét is sikerült megismernem: az idén nálunk történik a Milena nevû fajta előállítása is.

A vetés rendszerint augusztus közepére-végére esik, így elegendő idő áll a repce rendelkezésére, hogy a gyökérzete megerősödjön. Gyökérnövekedést serkentő szerrel is kezeljük, így biztosan indul. Nálunk a repcék nagyon erősen telelnek. Előveteménye általában búza vagy árpa. A hibridek felé tolódott el a részarány, a terület 75%-án azokat vetjük, a fennmaradó területen szerepel a Rodeo stabilitása és kimagasló eredményei miatt.



Preemergensen gyomirtunk – ha szükséges tavasszal posztemergensen is –, hogy a repce fejlődése a kezdetektől zavartalan legyen. A károsítók elleni védekezés alapja a rendszeres napi megfigyelés ősszel és tavasszal egyaránt. Az áttelelés után korán mûtrágyázunk 200 kg/ha DASA formájában, hogy a kén a növény számára időben elérhető legyen. A második kezelés 400 kg/ha MAS formájában történik. Ősszel a bór egy féldózisú kezelés formájában javítja a télállóságot, idén először próbálkoztunk ezzel, nagyon jól vizsgázott. Tavasszal pedig a teljes dózisú bóros kezelést kapta meg az első rovarölős kezeléssel egy menetben. A rovarok elleni védelem a repcetermesztés legsarkalatosabb pontja főleg tavasszal, ez különösen nagy figyelmet igényel. A gombabetegségek elleni védelem egy újabb eleme a technológiának, itt nagyon jól vizsgázott és szép egészséges állományt eredményezett a tavalyi csapadékosabb évben is. Három alkalmat jelent ez esetünkben, az őszi és tavaszi regulátor mellett a virágzás kezdetén is kap egy gombaölő szeres kezelést.



A repce kedvelt növényünk, mert nagyon jó előveteménye a búzának, kitûnő a talajszerkezetre gyakorolt hatása, egy korai és biztos árbevétel. Nagyon jók a termesztéséhez az adottságaink, megkapja nálunk mindazt, amit kell kezelésekben és odafigyelésben is!



Mocskonyi Róbert

területi képviselő, Baranya megye

Tel.: 20/801-1300



Pletzer Imre

regionális értékesítési vezető


Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!