2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Güttler gazdaságos tarlóhántási technológia

Agro Napló
A betakarítás és a tarlóhántás idején újra elõtérbe kerülnek a tárcsás boronák. Ma már többféle technológia áll a gazdálkodók részére, és nehéz eligazodni köztük, hogy melyik mennyire megfelelõ a tarlóhántásra, szántáselmunkálásra vagy magágykészítésre.  





Bár állnak érvek és ellenérvek is a tárcsák használata mellett, egy azonban biztos, hogy hatalmas tradicionális erővel bír ez a gép. A tárcsás borona munkája nagyon jól ismert, a munka eredménye általában előre megmondható. A tárcsák a nagy területteljesítmény miatt is közkedveltek a gazdálkodók körében.

Egy dolgot azonban figyelembe kell venni! Nem mindegy, hogy a tarlóhántás mekkora költségeket vonz, ugyanakkor elhagyni sem lehet, hiszen a tarlóhántás célja, hogy a kapilláris erek megszakításával megelőzzük a talaj kiszáradását. Ha a tarlóhántást valamilyen hengerezés követi, akkor a nedvesség megőrzéséről máris gondoskodtunk. Gazdaságosabbá tehető a mûvelet, ha tarlóhántást és a lezárást egy menetben végezzük.

Térjünk vissza a tárcsás tarlóhántáshoz! A Güttler Kft. által forgalmazott EVERS tárcsás borona 510 mm átmérőjû tárcsalapjai maximálisan 16-17 cm mély mûvelést tesznek lehetővé, illetve a kisebb átmérő miatt a tárcsalevelek fordulatszáma nagyobb, mint a hagyományos tárcsáknál. A tárcsalevelek egyenként csapágyazottak, közöttük semmilyen összekötő tengely nincs, ami gyakran az eltömődést okozza.

Az összes tárcsalevél két párhuzamos sorban van elhelyezve. Ezzel azt érjük el, hogy a szármaradvány talajba keverése hatékonyabb és a tárcsalapok a beragadásra sem érzékenyek.

A keverés és a mûvelet mélysége közti összhangot egy egyszerû állító mechanizmussal tudjuk beállítani. Ezzel a lehetőséggel a legkritikusabb helyen tudunk beavatkozni ott, ahol a tárcsalevelek a talajba hatolnak. Az EVERS tárcsás borona esetében a talajbahatolás ezen szögét tudjuk úgy beállítani, hogy a tárcsa minél mélyebben járjon a talajban, vagy a keverő hatása legyen erélyesebb, és mindez plusz vonóerő­igény nélkül. Az EVERS tárcsával pótsúlyok nélkül is jó eredménnyel végezhető a tarlóhántás és a szármaradvány talajba keverése. A gép nem csak a kalászos tarlók hántására jó, hanem kukorica és napraforgó utáni tarlóhántásra és őszi magágykészítésre is.

Az EVERS tárcsás borona így egy igen sokoldalú, többféle mûveletre is használható gép.



Páska Norbert, agrármérnök-tanár



Ha további kérdése van, vagy kipróbálná gépeinket, akkor keresse kollégánkat,

Vörös Endrét a 30/236-9503 telefonszámon!


Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?