2024. április 28. vasárnap Valéria

Kritikus helyzetben a tejágazat

Agro Napló
Krízisidõszakot él át a tejágazat az unió tejpiaci reformja valamint a tej iránti kereslet csökkenése és az emiatt bekövetkezett jelentõs mértékû áresés miatt.  

Az ágazatban tevékenykedő gazdálkodók annyira el vannak keseredve helyzetük romlása miatt – tavaly év elején ugyanis még mintegy 100 forintot kaptak a tej literéért, jelenleg viszont már 60 forintot sem adnak a felvásárlók egy liter tejért – hogy június 22-én össz-európai tüntetést szerveztek Luxemburgban. A tiltakozással helyzetük javítására szerették volna felhívni az unió illetékeseinek figyelmét. A luxemburgi tüntetéssel egy időben Budapesten is demonstrációt tartottak a magyar tejes gazdák. Követeléseik megegyeztek a luxemburgi tüntetésen hangoztatott követelésekkel.

Luxemburgban mintegy 40 fő képviselte a magyar tejtermelőket a 27 uniós tagállamból érkezett tejtermelők tiltakozásán. Magyarországon jelenleg évente egy ember mintegy 170-180 liter tejet fogyaszt. A tej átlagos önköltsége 70 forint körül mozog literenként, a felvásárlási árak ugyanakkor a 60 forintot sem érik el. Magyarországon a tejfogyasztás 35 százalékát az import adja, ami 600-700 millió liter tejet jelent évente. Az országból viszont csak mintegy 400 millió liter tej kerül külföldre. A szakértők szerint a magyar tejágazatnak alapvető érdeke, hogy a hazai fogyasztók magyar tejet igyanak. Itthon ugyanis megtermelhető az ország tejszükséglete. A szakemberek ugyanakkor felhívják a figyelmet arra is, hogy a választékbővítésre is szükség van Magyarországon.

 


Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Hódít a szermaradvány mentes jelölés

Hódít a szermaradvány mentes jelölés

Egy felmérés szerint a franciák 79 százaléka úgy véli, hogy az élelmiszerek árthatnak az egészségüknek. Ez csak tovább ösztönözte, hogy az egyik legna...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!