2024. május 15. szerda Zsófia, Szonja

Keserû és örömteli tapasztalatok a repcetermesztésben

Agro Napló
E sorok írásakor a repce aratásának közepén járunk és a tavalyi terméshez képest 20–25% visszaesést prognosztizálunk. Ennél csak az ár alakulása keserûbb, jelenleg a piaci logikával ellentétesen mozog. Talán csak az aratás végén a betárolt repce fogja megmozgatni a vevõk fantáziáját!  







A termésátlagok jelenleg 1–5 t/ha között szóródnak. Előbbi esetben a kesergés helyett az okokat érdemes feltárni, hogyan lehet a jövőben kivédeni a negatív tényezőket. A 4-5 tonnás termelőknek viszont csak gratulálni lehet, hiszen a virágzási időszakot sújtó szárazság ellenére hozták az áhított eredményt (lásd csapadéktérkép, 1. kép).

 


 

 



Sajnos több térségben a tél belvizekkel fejeződött be és a márciusban hirtelen fejlődésnek induló repce fejtrágyázását csak megkésve lehetett elvégezni. Az áprilisi országos csapadékhiány miatt, ezeken a helyeken nem mosódhatott a gyökérzónába a megcélzott N- és S-tápanyag. A virágzás elején a súlyos N-hiányban szenvedő repcét (2. kép) régen látott fénybogár invázió is ellepte.

 


 

 

A gazdák a hajtáscsúcsok beszáradását esetenként a bimbók kirágásának tulajdonították (3. kép).

 


 

 



Az inszekticidek idén is a szokásos hatékonyságot hozták, a piretroidok általában jobbak voltak (összehasonlító diagramm). 

 


 

 

 

 A kezelést követő első napon kb. a kezeletlen parcellán is tapasztalható, újonnan betelepedő fénybogarak számával egyeztek meg a jobb parcellák fogásszámai. A kísérlet azt is mutatja, hogy a virágzó repcén már inkább virágporral táplálkozó egyedek ellen nem számíthatunk érdemi tartamhatásra. A nagy rovarnyomás ellenére a Kwizda ajánlatában szereplő szárormányoshoz időzített Talstar® és a bimbós korban, a fénybogár károsítására irányuló Fury® permetezések idén is jól megvédték a repcét. A virágzás elején általában szükség volt a becőormányos elleni 3. permetezésre, mert egyedszámuk még a fénybogárét is felülmúlta. Sajnos az ekkor már láthatóan gyenge termést elérő gazdaságok ezt a kezelést részben megspórolták, pedig akár egy kisebb költségû piretroidos repültetés méhkímélő technológiában is biztos megtérülést hozott volna. Nem feledkezhetünk meg a fénybogár elleni piretroid rezisztencia veszélyéről, bár hazánkban eddig még éppen a piretroidok jobb hatékonysága a jellemző. A jövőben a Kwizda technológiáját is célszerû 1-1 eltérő hatásmechanizmusú rovarölővel kiegészíteni, hogy minél hosszabb ideig élhessünk a piretroidok gazdaságosságával.

A szárazsággal összefüggésben további két tényezőt szeretnénk említeni.

A száraz áprilisban a rovarölőkkel együtt kijuttatott Jello® és Wuxal® Boron lombtrágyák hatása esetenként láthatóvá is vált. Dupla dózisú Jello® lombtrágyázási kísérletünkben (Hubertus Agráripari Bt, Sáripuszta) a szárbaszökés elején több, mint 3-szoros kéntartalmat mértünk (2670 ppm mellett 8680 ppm értéket) és a parcella a virágzás végéig vizuálisan is elvált. Más, szárazabb régióban a 2x2 l/ha Wuxal® Boron kezelés hatása vált láthatóvá egy táblafelezéses összehasonlításban (Agroprodukt Zrt, Pápa). A betakarítási eredmények később lesznek meg, de várhatóan a lombtrágya hozzáadott értéke idén jóval nagyobb lesz a megszokottnál.



A tavaszi szárazságnak jótékony hatása is volt: a sclerotinia fertőzés csak a májusi csapadékokat követően, június elejére tudott kialakulni, így idén kisebb a terméscsökkentő hatása. A fertőzés ezzel együtt megtörtént, mindenki leellenőrizheti, hogy fertőzött-e a területe, hiszen az elszáradt repceszár és a benne már megtalálható sclerociumok nagyon árulkodóak. A szûk vetésforgóban – gazdanövény repce, napraforgó, vagy pillangós növények között csak 2-3 év várakozási idővel – a gazdálkodók hatalmas kockázatot vállalnak, hiszen a júniusban leesett 100 mm csapadék áprilisban vagy májusban is leeshetett volna, és akkor csúcstermés helyett több tonnás veszteséget könyvelhetnének most el.

A sclerotínia fertőzés mindig a talajban évekre elfekvő sclerociumokból indul a gyökéren, gyökérnyakon keresztül.

Ez ellen nem lehet állománypermetezéssel védekezni, csak a talaj kezelésével. A Koni® WG és Trifender® készítmények tökéletesen alkalmasak erre. Repcében elsősorban a Koni®t ajánljuk, hiszen kiváló hatósági (l.: összehasonlító diagramm) és felhasználói referenciákkal bír.

 


 

 

Azokban a gazdaságokban, ahol már több éve használják, a táblák második kezelését követően a kertészeti emelt dózis 90% körüli hatékonyságát is közelítik, azaz gyakorlatilag zöld tarlóról aratnak kiemelkedő eredményeket.



A Koni®-t minden esetben érdemes bedolgozni. Kiemelkedő hatást több évi következetes kezelés után érünk el, ugyanis a hiperparazita gomba „hatóanyagnak” idő és optimális időszakok szükséges a hatás kifejtéséhez. A szántóföldön engedélyezett 2-3 kg/ha dózist legjobb a sekély magágykészítés vagy a vetés előtt kipermetezni. Utóbbi esetben a talajmûvelő eszközzel is ellátott direktvetőgépek az ideálisabbak. Erős várható fertőzés esetén már az elővetemény tarlóját is kezelhetjük, így az őszi további 2 kg/ha Koni®-val már az első évben magasabb hatékonyságot érünk el.

A napraforgó és a szója tarlóját is érdemes kezelni, ha 2–3 éven belül újra gazdanövény, pl. repce kerülhet sorra.



Végezetül a Kwizda őszi gyomirtási ajánlatairól. Idén is bebizonyosodott, hogy a repcét ősszel érdemes gyomirtani és lehetőleg a gyomok kelését megelőző módon. A már kikelt gyomok ellen a hatékonyság általában csökken, sőt egyes gyomok ellen szinte lehetetlen. Akik eddig a tavaszi gyomirtást választották, érdemes átállni a jóval hatékonyabb őszi megoldásra. Jó őszi talaj-előkészítés (ez a legfontosabb a technológiában) esetén bátran csökkenthető a kivetett magdózis a 350–500 000 mag/ha tartományban, ahol nagyobb terméspotenciál mellett az őszi alapgyomirtás is hasznosabb. A 0,15 l/ha Commad® 48 EC + 2,5 l/ha Devrinol® 45 F kombinációt vetés után, kelés előtt javasoljuk kipermetezni.



A Route® gyökérerősítő lombtrágyával közösen idén „Repce ECO” néven vásárolható árkedvezménnyel és fizetési haladékkal a kereskedőinknél. A sclerotinia elleni konis megelőzésben új lehetőség a Command® + Devrinol® + Koni® WG kombinációt a kész magágyra együttesen kipermetezni és ezt követően vetni.



A sekély bedolgozás következtében a szelektivitás nem változik, a gyomirtó hatás esetenként 0–5%-kal csökken, de a Koni WG hatékonysága egyértelmûen javul. Kereskedőinknél a Route® lombtrágyával közösen a négy termék „Repce SCLERO” néven vásárolható árkedvezménnyel és fizetési haladékkal.



Külön szeretnénk felhívni a figyelmet arra, hogy a Koni WG jövőre is forgalomban marad, új névvel és engedélyokirattal. Érdemes előre rendelni az idei igényeket a kereskedő felé, mert egy éves eltarthatósága miatt csak az előre jósolt mennyiséget tudjuk legyártatni, így ősszel előfordulhat áruhiány a későn rendelőknek.

 


 

 



Területi képviselő kollégáinkkal minden szakmai segítséget megadunk a tervezés folyamán, keressük egymást bizalommal!



Fehér Tamás (Magyar Kwizda Kft.)

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Legyen közös a siker 2019-ben is!

Legyen közös a siker 2019-ben is!

Jelen sorok írásakor még joggal bizakodhatunk abban, hogy az idei telünk végre olyan lesz, amilyennek egy télnek lennie kell: a talajból hiányzó nedve...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?