2024. április 28. vasárnap Valéria

SOLEIL, avagy prémium fungicid nem prémium áron

Agro Napló
Ki ne vágyott volna arra, hogy ismert és ünnepelt mozisztár legyen? Hogy híres színészként a kamerák kereszttüzében álljon? Apropó! Járt már Ön működő filmstúdióban? Tudja, hogy milyen egy igazi forgatás élménye, vagy, hogy hogyan néznek ki és miből készülnek a díszletek?  


Mi, akik ott voltunk a Sumi Agro Hungary Kft. rendezvényén február 11-én, részesei lehettünk e felejthetetlen élménynek. A forgatások egyedi hangulatába belekóstolva igazi filmet is forgattak rólunk, mi több, filmtörténeti bemutatón is részt vettünk. Mindezt a Kelet-Közép-Európa első filmes látogatóközpontjában Etyeken, a Korda Filmstúdióban. Milyen apropóból? Ez év tavaszától debütál Európában elsőként hazánkban a SOLEIL, a Sumi Agro új kalászos gombaölő készítménye. Ezt az innovációs sikert ünnepelte a vállalat a mintegy 150 meghívott termelővel és kereskedővel karöltve.

A SUMI AGRO – a SUMITOMO Corporation és a japán gyártók termékeinek képviseletével – európai cégcsoporttá nőtte ki magát.
Az 1992-es magyarországi megalapításuk óta eltelt több mint 22 évben számos országban jött létre hasonló Sumi Agro cég és napjainkban már 10 európai ország növényvédő szer piacán dolgozik eredményesen a cégcsoport.


Jáger Ferenc, Troalen Denis, Wirth László

A fent említett japán gyártók egyike, az idén 101 éves Sumitomo Chemical és a Sumiagro Magyarország kapcsolata hosszú múltra tekint vissza – hangsúlyozta köszöntőjében Troalen Denis, a Sumitomo Chemical európai kereskedelmi igazgatója. A hagyományokat megőrizve kart karba öltve folyamatosan törekednek az innovációra. A Sumitomo Corporation hosszú távon elkötelezett annak érdekében, hogy a környezetvédelmet szem előtt tartó fejlesztéseket pénzzel és egyéb erőforrásokkal támogassa. Ennek az eredménye, hogy általában kizárólagos kereskedelmi szerződések alapján látják el az adott termékek, illetve az adott gyár termékeinek teljes magyarországi szervizét – méltatta a korrekt együttműködés előnyeit Wirth László, a Sumi Agro Hungary Kft. ügyvezető igazgatója.

A már jól ismert és bevált termékeik, mint a MOSPILAN, a TOPSIN-M, a PLEDGE, vagy a SERGOMIL és BIOSILD TOP mellett néhány új termék is piacra került a közelmúltban DON-Q PLUSZ, INAZUMA és YAMATO márkanéven, az innováció legújabb eredménye pedig a SOLEIL névre keresztelt gombaölő szer.
A terméket Jáger Ferenc, a cég fejlesztési vezetője mutatta be a nagyközönségnek.

 

Amit a SOLEIL-ről tudni kell

A jól jövedelmező gabona termésszint és minőség elérésének egyik legfontosabb előfeltétele a betegségek elleni hatékony védekezés.
A kalászosok termésbiztonságát számos biotróf (lisztharmat és a rozsdagombák), illetve nekrotróf (fuzárium, helminthosporium, szeptória pyrenophora, rynchosporiumos levélfoltosság) kórokozók veszélyeztetik, amelyek a folyamatosan változó körülmények közepette állandó kihívások elé állítják a termelőket. Míg a 90-es évek közepéig a lisztharmat volt a legelterjedtebb növénykórtani probléma, azóta inkább a nehezebben leküzdhető helmintospóriumos és szeptóriás levélfoltosság vált tömegessé. Kiemelt kockázati tényező lett ezen utóbbi betegségek gazdasági küszöbérték feletti tartós jelenléte a forgatást minimalizáló, vagy elhagyó gazdaságokban. Az utóbbi években a vörös rozsda is gyakori, jelentős károkat okozó kórokozó lett ismét. Emellett – az életmódjából és környezeti igényéből adódóan – a kalászfuzáriózis kórokozója minden esetben kíséri a fogékony kalászosokat; csak a fertőzés mértéke a kérdéses minden évben, nem a bekövetkezte! Mindezen problémák hatékony megoldásához az egyik szükséges és elégséges megoldás a SOLEIL széles hatásspektrumú, felszívódó gombaölő szer.

 

A SOLEIL hatóanyag párosa a hosszú, stabil védelem és a gyors fertőtlenítés briliáns ötvözete: a bromukonazol és a tebukonazol ideális gyári kombinációja. Mindkét szisztemikus hatóanyag a triazolok kémiai csoportjának leghatékonyabb képviselői közé tartozik. A gombák ergoszterol bioszintézisét gátolják igen hatékonyan több ponton is. A zöld növényi részeken néhány órán belül felszívódnak és nagyon eltérő sebességgel a levélcsúcs irányába szállítódnak. A két hatóanyag mozgásának dinamikája a növényben jelentősen különbözik. A tebukonazol a penetrációját követően igen gyorsan áramlik szét a növényben, ami egyben egy kiváló kuratív hatást eredményez, míg a bromukonazolra egy passzívabb mozgás jellemző, viszont ezért a felhígulása is lassúbb a növényben, ami társulva egy szintén lassú metabolizációval hosszú védelmet biztosít a későbbi fertőzésekkel szemben is. Az áramlási eltérések végett a tebukonazol gyorsabb mozgása az új, fiatal hajtásrészeken előszeretettel károsító biotróf kórokozók – pl. lisztharmat, rozsdagombák – ellen nyújt gyors és biztos védelmet, míg a bromukonazol lassúbb mozgása a nekrotróf kórokozókkal – pl. pirenofóra, szeptória – szemben előnyös, utóbbiak ugyanis elsősorban az idősebb növényi részeken jelennek meg.

A két hatóanyag markáns gombaölő hatékonyságának, de eltérő mobilitásának köszönhetően – a felhasználó számára előnyösen – a gyorsaság ötvöződik a tartóssággal. Ezen előnyös tulajdonságokkal felvértezve a SOLEIL a kalászos gombaölő szerek egyik prémium készítménye. A SOLEIL a teljes kórokozó spektrumot képes lefedni a kalászosokat fertőző gombákkal szemben. Kiemelkedő védelmet biztosít a torsgombától kezdve a szártörő gomba, a lisztharmat, a pirenofóra, a szeptória és a gabonarozsdákon át a kalászfuzáriózisig bezárólag. Leghatékonyabb preventív módon alkalmazni a készítményt a hajlamosító tényezők figyelembe vételével (pl. állománysűrűség, időjárás, fajtaérzékenység) de legkésőbb az első tünetek megjelenésekor.

A SOLEIL kiváló gyógyító hatásának köszönhetően alkalmas a már kialakult fertőzések blokkolására is, de csak erre ne hagyatkozzunk, mert addigra már az asszimilációs felület csökkenésével kell számolnunk, amely egyúttal a növény csökkent produktivitását is jelenti. A kalászosok minden fejlődési stádiumában alkalmazható a készítmény. A Sumi Agro kalászos technológiájában elsősorban a zászlóslevél védelméig ajánlják a készítményt, hiszen a sokféle és sokáig fertőző levél- és szárbetegségek esetében érdemes kihasználni az általa nyújtott teljességet és garanciát.

Több termelő is érdeklődött a SOLEIL áráról, a forgalmazó megnyugtató választ adott e tekintetben is, miszerint e prémium termékhez nem prémium áron lehet majd hozzájutni.

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!