AVOXA: kettős védelem az egyszikű gyomok ellen őszi búzában

Agro Napló
Néhány évvel ezelőtt, ha a kalászosok egyszikű gyomnövényeiről beszéltünk, elsősorban a nagy széltippanra gondoltunk. Az ország nyugati vidékein, illetve egyéb, de jól körülhatárolható, lokális foltokban adott feladatot a gazdáknak, akik megtanultak ellene védekezni, együtt élni vele.

Később egyre több, kifejezetten jó kultúrállapotú, korábban nem fertőzött területen jelent meg egyszikű gyom, szinte egyik évről a másikra, hatalmas egyedszámmal, egész táblákat lefertőzve. Már korántsem csak a nagy széltippanról beszélünk, hanem igen hosszú azon egyszikű fajok listája (ecsetpázsit és rozsnok fajok, vadzab, olaszperje stb.), amelyek fejtörést, megoldandó feladatot jelentenek kalászosban.

Az egyszikűek felszaporodását fokozó tényezők:

  • forgatás nélküli technológia terjedése,
  • alacsony tőszám, korai vetésidő, gyengébb kezdeti gyomelnyomó képesség,
  • enyhe telek, az első fagyok eltolódása, száraz kora tavasz,
  • búza-repce vetésforgó,
  • egyoldalú szerhasználat,
  • időjárási szélsőségek miatt megcsúszott kezelések,
  • külföldi, tisztítatlan vetőmag,
  • nem megfelelő kombájntisztítás,
  • csökkent érzékenység, rezisztencia megjelenése.

Az egyszikűek káros hatásai:

  • a kalászos zavartalan fejlődésének, bokrosodásának akadályozása,
  • betegség ellenállóság, télállóság csökken,
  • termésveszteség (egyes fajok már közepes fertőzésnél is jelentős, akár 25%-os termésveszteséget okozhatnak).

Mit tehetünk, hogy ne az egyszikűek vigyék el a termést?

Táblaszinten ismerni kell a gyomflórát. Ismerjük fel a problémát időben, ha egyszikű gyomfaj megjelenik a területen, akkor legyen ez a gyomirtási program fókusza, ehhez válasszuk a lehető leghatékonyabb technológiát. Nagyon fontos az időzítés, hogy a kezelés a hatékonyság szempontjából (még a tavaszi munkacsúcsok idején is) az optimális időpontban történjen. Be kell vallani, az egyszikűeket korai fejlettségben szinte lehetetlen nagy biztonsággal faji szinten meghatározni, még gyombiológus szakemberekkel is előfordul, hogy fejtörést okoz. Ezért segíthet az, ha olyan technológiát választunk, ami gondolkodás nélkül használható, minden faj ellen megoldást nyújt.

Igazi egyszikűtudós a Syngenta portfóliójának új készítménye, az Avoxa. Két olyan hatóanyag nagy dózisú gyári kombinációja ez a termék, amelyek önmagukban is komoly egyszikűirtó hatással rendelkeznek: az egyik összetevője a pinoxaden, ami a jól ismert Axial One egyszikűirtó hatóanyaga, a másik pedig a piroxszulám, ami egy piacon lévő versenytárs készítmény fűfélékért felelős hatóanyaga.

Mindkét hatóanyag erős hatással rendelkezik egyszikűek ellen, ráadásul ebben az új készítményben az eddig használatosnál magasabb hatóanyag-mennyiségben jelennek meg. A két hatóanyag között valódi szinergizmus van. Így tavasszal a tábla szélén állva nem kell gondolkodnunk, milyen egyszikűek vannak a területünkön, minden jelentős kalászos egyszikű gyomnövény ellen kiváló megoldást jelent. Spektrumába tartozik, csak a legfontosabbakat említve: rozsnok-félék, nagy széltippan, vadzab-félék, parlagi ecsetpázsit, olaszperje, tarackbúza is. (Itt jegyzem meg, hogy a terjedőben lévő vékony egércsenkesz, illetve az egynyári perje ellen kifejezetten ősszel szükséges védekezni, ezeket a fajokat nem tudjuk tavasszal kellő mértékben kontrollálni.)

Új, hiánypótló készítmény a kalászosok tavaszi gyomirtására. Nem válogat, bármilyen egyszikű van a területünkön, kiváló hatást nyújt ellene, beleértve a rendkívül nehezen kezelhető rozsnok-féléket is. Ez az egyedülálló készítmény 2022. tavaszán kerül kereskedelmi forgalomba, kizárólag tankkombinációt nyújtó csomagban áll a termelők rendelkezésére.

A csomag összetétele: 3 x 5l Avoxa + 2 x 100g Peak. A gondosan kidolgozott csomag összetételének köszönhetően széles spektrumot nyújt a kalászosok magról kelő gyomnövényei ellen, akár egyszikű, akár kétszikű fajok vannak a területen. Kijuttatható a kultúrnövény bokrosodásának kezdetétől egészen két nóduszos állapotig.

Javasolt technológia: Az Avoxa 1,5 l/ha-os dózisa Peak 20 g/ha-os dózisával tankkombinációban széles spektrummal, a kalászosok egy – és kétszikű gyomnövényei ellen is megoldást nyújt. Árpa és zab kivételével  minden kalászos kultúrában felhasználható. Nincs utóveteménykorlátozás, ezáltal a vetésforgó szabadon tervezhető.

Figyeljünk oda az egyszikűekre! Őrizzük meg a szántóterületeink jó kultúrállapotát és használjunk olyan készítményt, ami valóban megbízható hatást ad egyszikűek ellen, nem csak leszorítja kalászszint alá a gyomnövényeket, hanem el is pusztítja azokat. Így nincs magprodukció, tisztulnak a területeink, nem adunk esélyt a rezisztencia kialakulására.

 

Tóth Csantavéri Szilvia
fejlesztőmérnök,
Syngenta Kft.

A cikk szerzője: Tóth Csantavéri Szilvia

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Kezelésből ötös!

Kezelésből ötös!

Az FMC optimista hangulatban tartotta meg évindító növényvédelmi fórumát, amely méltán az egyik legszínvonalasabb online rendezvénnyé nőtte ki magát a...

Új szereplők a Syngenta palettáján

Új szereplők a Syngenta palettáján

Ismét megrendezte hagyományos szántóföldi Szer-Show-ját a Syngenta. A gazdálkodók Hajdúböszörményben megszemlélhették az agrárvállalat szántóföldi faj...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!