2024. május 5. vasárnap Györgyi

Az átgondolt fajtaválasztás kifizetõdik

Agro Napló
A 2009-es év áttekintése a kalászosok szempontjából nem egyszerû dolog. Pontos statisztikai adatok, kísérleti eredmények még nem állnak rendelkezésünkre, bár mint minden fajtatulajdonos - a napjainkban 85. születésnapját ünnepelõ – Gabonakutató Nonprofit Kft. is megkísérli, hogy értékelje, értelmezze az évet, s fajtáinak szereplését.



 



Az országos búza eredményeket tekintve volt már jobb búzás év, igaz ennél sokkal rosszabb is. Az pedig egy másik tény, hogy az árakat tekintve, volt már ennél jobb évünk is. A jelenlegi búza árak ebben az évben jelentős különbségeket (erre eddig nem igen volt példa) mutatnak a különböző minőség kategóriákban, illetve a durum búza esetében (+20%) is. Ezek a tények a minőségi búzák relatíve kedvezőbb helyzetét, piacosságát eredményezték, ami az elkövetkezendő vetések előtt az átgondoltabb fajtaválasztást, a potenciálisan jobb minőségi lehetőséget adó fajták előtérbe való kerülését motiválhatja.



Igaz, hogy 2009-ben a termesztési eredményekből inkább azt láthattuk, hogy sok esetben a földrajzi értelembe vett termőhely és az ott uralkodó időjárási viszonyok (szárazság, időben jött csapadék, esetenként a későn jött esők) hatása nagyobb volt, mint maga a fajta; de a nagy átlagokat tekintve, a kiváló vagy jó minőségû, abiotikus stresszekkel szemben toleránsabb fajták, lényegesen kedvezőbb, piacosabb mutatókat hoztak.



Kiváló és jó minőséget, relatíve kedvezőbb termést sok termelő a GK Békés és GK Csillag esetében könyvelhetett el. A körülményekhez képest, az esetek többségében nem okozott csalódást és versenyképes volt a GK Kalász, GK Petur, és javító minőségû GK Ati is, míg a lokálisan még kisebb területeken termesztésben lévő GK Hunyad, GK Szala és a korai GK Fény és Garaboly is megállta a helyét.

 


 



A durum búzák minősége és önmagukhoz illetve környezetükhöz képest is átlagos hozamokat produkáltak (3,8 t/ha), de a felvásárlási áraik illetve a biztos piaci háttér jogosan felértékelte pozíciójukat.



Beke Béla

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A búza rézigénye és hasznosulása

A búza rézigénye és hasznosulása

Az őszi búza a legnagyobb területen termesztett kultúrnövényünk. A legtöbb megyénkben első helyen áll a vetésszerkezetben. Eredményessége nagyban befo...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!