2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

Gödöllõi õsz

Agro Napló
Minden év szeptemberében sok érdeklõdõt vonz a környékbeli események sorában kiemelkedõ gödöllõi rendezvény. A GAK Kft. Növénytermesztési és Biomassza-hasznosítási Bemutató Központja és a SZIE MKK Növénytermesztési Intézete immáron 12. alkalommal nyújtott lehetõséget a szántóföldi bemutatókon való részvételre, idén Növénytermesztési aktualitások címmel.  










Dr. Gyuricza Csaba egyetemi docens, a gödöllő-szárítópusztai tanüzem vezetője szerint a mintegy kétszáz főnyi látogatói szám rendkívül jó eredménynek számít, különös tekintettel arra, hogy ez idő tájt a betakarítások időszaka van. Szerencsére azonban egyre többen ismerik fel annak a fontosságát, hogy a következő évi döntésekhez segítséget kapnak az ilyen bemutatókon. A résztvevők jelentős hányadát azok a visszatérő gazdálkodók teszik ki, akik már korábban megtapasztalták, hogy a bemutatón olyan szakmai aktualitásokkal találkoznak, amelyeknek hasznát vehetik saját gazdaságaikban.



Ebben az évben újdonság volt az energia hasznosítású kender és a gyepgazdálkodás, de kiemelkedően és aktuálisan az öntözési bemutató. A szervezők célja az, hogy minden esztendőben valami újat hozzátegyenek az addigiakhoz, és így a rendszeresen visszajárók is mindig kaphassanak plusz információt.



Dr. Jolánkai Márton igazgató megnyitó beszédében elmondta, hogy a magyar mezőgazdaság, a kertészet és az élelmiszeripar dolgozói 8,1%-át teszik ki a foglalkoztatottaknak, miközben a GDP 8,5%-át termelik meg. Véleménye szerint két kitörési pont lehet az ágazat számára: a szakma szeretete és tudása, valamint a szakma mindenkori újdonságainak (a mûszaki alapoknak és a biológiai fejlesztéseknek) ismerete. Kiemelte annak jelentőségét, hogy milyen nagy szükségük van az agráriusoknak a szakma szabályai szerint élni, milyen fontos lenne a tudásuk továbbadása és megosztása másokkal. Hangsúlyozta azt is, hogy keresni kell az új lehetőségeket, és választani a rengeteg újdonság közül a növények, az ágazatok, az energiatermelés valamint az alternatív megújuló módszerek sorában. Felhívta a figyelmet arra is, hogy mindig és mindent a szakma szabályai szerint kell tenni; soha nem szabad olyasmit elkövetni, amivel a gyors haszon reményében akár évekre szóló károkat idézünk elő.



Az igazgató szólt arról, hogy a Gödöllői gazdanapok sorában megrendezett programon, mint az országban másutt, az őszi betakarításra igyekszenek fókuszálni. Két területet érintenek még: az energianövényeket illetve az öntözési módszereket – mert bár ilyenkor ősszel nem érzékeljük a szükségességét, de az aszályra fel kell készülni. Minden termőterületnek megvannak a maga adottságai, és ez lényegében két ponton sérülhet. Az egyik, ha nem megfelelő biológiai alapot használunk. Mindenkinek meg kell találnia a saját termesztésben valót, nem csak klimatikus, hanem gazdálkodási körülményeket is figyelembevéve. Megfelelő növényvédelem és megfelelő tápanyagszint alkalmazása szükséges, hiszen a mezőgazdaság több szintû. Másrészt meg kell keresni a megfelelő hibrideket. Ebben próbál meg segítséget nyújtani az ilyes fajta bemutató, hiszen itt többféle agromûvelési változat is látható. A termesztési módszereknek is széles palettáját igyekeznek bemutatni, mert ebből lehet valódi tapasztalatokat gyûjteni a földmûvelési alapoktól egészen a betakarítási körülményekig. A mezőgazdaságban a legnagyobb kár lehetősége egészen a betakarításig tart, sőt, a szállítás és tárolás problematikája sem elhanyagolható. Ehhez kínál néhány megoldást a rendezvény.



A Szent István Egyetem Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kara és az IKR Zrt. közötti kiváló együttmûködés legújabb példája a júniusban üzembe helyezett Irrifrance csévélődobos öntözőberendezés. Az élvonalbeli francia gyár terméke segíti a hallgatók mûszaki ismeretei színvonalának emelkedését is.



Bár Magyarország nagyon jó agráradottságokkal rendelkező ország, de amint ez az év is bebizonyította, az öntözés rendkívül fontos. Ezt pedig hajlamosak vagyunk figyelmen kívül hagyni azokban az esztendőkben, amikor a csapadékelosztás elegendő és kiegyenlített. Márpedig az öntözésre óriási szükség van, hiszen a szárazodásnak és a klímaváltozásnak köszönhetően hazánk idővel mediterrán ország lesz. A most végző hallgatóknak azt kell tehát megtanulniuk, hogy egy mediterrán országban, ilyen éghajlati körülmények között hogyan kell gazdálkodni.



Schober Gyula, az IKR termékmenedzsere mûködés közben mutatta be az Irrifrance Optima 1020-as csévélődobos öntözőberendezést, amely kétoldali vízbetáplálási lehetőséget biztosít a gazdálkodók számára. Maga a rendszer két szelep vezérelte turbina hajtású és mindenféle plussz energia igénybevétele nélkül üzemeltethető. Amint a nyomás megérkezik az előre beállított behúzási sebesség mellett, a turbina elkezdi mûködését. Két szelep vezérli a behúzási sebességet: az egyik közvetlenül a turbinába irányítja a vizet, a másik pedig közvetlenül a polietilén csőbe, (amely aztán a vízágyúnál jelentkezik). A szelep nyitottságát egy teljesen egyszerûen kezelhető (magyar nyelvû) elektronika vezérli. Mindössze a kijuttatandó víz mennyiségét kell megadnunk, ennek megfelelően a gép saját maga kalibrálja a behúzási sebesség mértékét. Ahogy a mûszer érzékeli a bejövő nyomást, máris megindul a behúzás – az előre beállított érték szerint azonnal megkezdődik a mûködés.



Mindamellett, hogy az elektronika leegyszerûsíti a mûködést, az automatikus szórókocsi emelés is nagy előny. A behúzás végeztével a szállítási állapotba került szórókocsi a merevítő kereszten át jut fel egy bizonyos emelt magasságba, – amivel megkönnyíti a munkavégzést, hiszen csak át kell állítani a másik irányba (a doboz 360°-ban forgatható). Így egy hidránsból két irányba is lehet öntözni. A középkegórás berendezés átlagos teljesítménye 3,2 hektár. A víz precíz kijuttatását a csapadékelosztást biztosító Irricontrol teszi lehetővé, beállítástól függően 7–65 mm mennyiségben szabályozhatóan.



A tervek szerint az egyetemen a jövőben az IKR-rel, illetve más partnerekkel további öntözési kísérleteket is beállítanak, s a bemutatók palettája ezzel is bővülni fog.

www.agronaplo.hu/termekinformaciok/148



Keresztes Júlia

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!