Szakmai párbeszéd a vöröshagymáról Békéscsabán

Agro Napló
Áttelelő vöröshagyma bemutatót rendeztek Békéscsabán, Erdei Lajos termelőnél. A szakmai rendezvényen az érdeklődők megtekinthették a fajtaszortimentet.

Majd lengyel, román, szlovák és cseh kollégák számoltak be az ottani piaci helyzetről. Ezt követően Varga István, a NAK Kertészeti és beszállítóipari osztály -, és a FruitVeb szántóföldi zöldségfélék alelnöke számolt be az idei év helyzetéről. Elmondta, hogy az elmúlt években a 30-40%-os költségnövekedés egész Európát sújtja és ez vonatkozik az összes zöldségfélére. Itthon tapasztalható egy kisebb területi növekedés vöröshagymában (idén 1601 hektár), de 50-60 ezer tonna még mindig hiányzik a hazai piacról, ezért ezt importból kell biztosítani. Ez főleg a téli időszakban jellemző, egészen az áttelelő hagyma betakarításáig jelentős a bekerülő vöröshagyma. A havi fogyás 14-15 ezer tonna körül van, és a fogyasztásban nincs csökkenés – értesült a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) közleményéből az Agro Napló.

Fotó: Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK)

Az áttelelő vöröshagyma vetésterülete nem változott jelentősen az elmúlt években, a hozamok viszont emelkedtek, mind áttelelő mind tavaszi vetésű hagymák tekintetében. A termőterület korábbi csökkenése betudható annak is, hogy a költségek növekedése miatt eltűntek a kisebb termelők, viszont a termésmennyiségek nőttek. A kiskultúrás növényvédelmi munkacsoport sikereként számolt be arról, hogy további készítmények kaptak vöröshagymában engedély kiterjesztést, amely folyamat remélhetőleg tovább folytatódik a jövőben is. Az érdeklődők láthatták a területen használt mikroöntözési technológiát és lombtrágyázási lehetőségekről is hallhattak beszámolót.

Fotó: Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK)

(Forrás: NAK)

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!