2024. május 5. vasárnap Györgyi

Pyrinex I.S. Technológia

Agro Napló

Mi is az a Pyrinex I.S. Technológia?

A Makhteshim Agan Hungary Zrt. a Pyrinex 48 EC (480 g/l klórpirifosz) előnyös tulajdonságaira alapozott, rugalmas megoldást kínál a talajlakó kártevők ellen.

A Pyrinex I.S.T. (Intelligent Soil Technology) eltérő körülmények között is jól használható talajfertőtlenítési technológia. A klórpirifosz közismert hatékonyságát fokozza az erős gáztenzióval rendelkező EC formuláció. A készítmény a talajba dolgozva azt „átgőzöli”, így a hatóanyag szinte biztosan érintkezik a kártevővel, ami a hatás kifejtésének alapfeltétele. A dózis, a kijuttatás időpontja és eszközei a helyi igényekhez és adottságokhoz nagymértékben adaptálhatóak, így a Pyrinex I.S.T. rendkívül rugalmas, megbízható és költséghatékony technológiát jelent.

Megkérdeztük partnereinket, mit tapasztaltak a Pyrinex 48 EC használata során

Sztretye Mihály a Kokad 2000 Kft. termelésvezetője, aki 39 éve irányítja a gazdaság növénytermesztését és segíti a környékbeli kistermelők munkáját.

„Kokad Hajdú Bihar megye keleti részén fekszik, közel a magyar-román határhoz. A térség meghatározó növénye a kukorica. A talajlakó kártevők (drótféreg, cserebogár pajor, kukoricabogár lárva) mind jelen vannak a területeinken. A monokultúrás kukoricatermesztés következtében a kukoricabogár jelentős felszaporodásával kell számolnunk.

A talajban lakó kártevő elleni védekezésre már 8 éve a Pyrinex 48 EC folyékony talajfertőtlenítő szert használjuk az általam felügyelt területeken. Alkalmazása mellett alacsonyabb hektárköltsége és a sorközművelő kultivátorral való praktikus kijuttathatósága miatt döntöttem. A készítmény kijuttatásához az eszközt (Pyrinex pumpa) a Makhteshim Agan Hungary Zrt. biztosította. Az adapter elektromos szivattyú és nyomásszabályzó révén biztosítja a zárt rendszerű, pontos vegyszerkijuttatást.

Az engedélyokirat szerinti dózist 60 l vízzel juttatjuk ki a kukorica 7 leveles állapotától úgy, hogy a kultivátorkapák tökéletesen beforgassák a szórófejek által kijuttatott rovarölő szert. Évekig ezt a technológiát alkalmaztuk a bi- és trikultúrás kukoricában teljes megelégedéssel.

2013-ban a teljes kukoricaterületünkön (150 ha csemegekukorica, 350 ha takarmánykukorica) foszfortúlsúlyos starter műtrágyát szórtunk. Ehhez változtattunk a kijuttatás technológián. A Pyrinex pumpát John Deere vetőgépre szereltük és a vetéssel egy menetben juttattuk ki a hektáronkénti 20 l permetlevet és a 15 kg startert. A Pyrinex pumpa vetőgépre szerelésével és a Pyrinex 48 EC alkalmazásával a mikrogranulátum-szóró tartály felszabadul a starter műtrágya számára, lehetővé téve az egy menetben való költségtakarékos kijuttatást.

A neonikotinoid típusú rovarölő szerek engedélyének visszavonása miatt 2014-től nincs mód rovarölő szerrel csávázott napraforgó vetőmag használatára. Ezért idén már a napraforgó területeinket is vetéskori Pyrinex 48 EC-s talajfertőtlenítésben részesítjük.

Tapasztalatom szerint a Pyrinex 48 EC-vel végzett talajfertőtlenítés vetéskor vagy kultivátorozáskor kijuttatva egyaránt hatásos és költségkímélő megoldás a talajlakó kártevők (beleértve a kukoricabogár lárvát is) elleni védekezésben.”

Nyitray Dezső István gazdálkodó, aki 1980-tól foglalkozik növényvédelemmel, tapasztalatai a következők:

„Miskolc, Kistokaj, Ároktő és Tiszadorogma határában találhatóak a területeink, a családi gazdaságunkban két fiammal együtt 460 hektáron gazdálkodunk. 2014-ben 100 ha kukorica mellett helyet kap még az őszi búza, tavaszi árpa, őszi káposztarepce és napraforgó is. A fennmaradó területeken lucerna, illetve zöld ugar található. Már 2012-ben a kukoricával bevetett területeinken nagyszámú kukoricabogár imágórajzást tapasztaltunk virágzáskor, még ott is, ahol ezt megelőzően még nem volt vetve kukorica. A jellegzetes lárva kártétel nem volt még látható, azonban megfogalmazódott bennünk, hogy a következő évben valamit tenni kell a kártétel megelőzése érdekében. Először 2013-ban használtuk a Pyrinex 48 EC-t talajfertőtlenítőként teljes felületen 4,6 liter/ hektár dózisban, alap gyomirtó szerrel és baktériumtrágyával együtt, forgóboronával közvetlenül vetés előtt talajba dolgozva. A kezeléssel elsősorban a kukoricabogár lárvákat céloztuk meg, azonban megelőző jelleggel a drótférgek és az előforduló mocskos pajorok ellen is szántuk. A készítmény nagyon jó hatékonysággal dolgozott. Két hektáron a területet kontrollként hagytuk meg, ahol elég jelentős volt a kukorica hattyúnyakas megdőlése.

A technológia nagy előnye a talajlakó kártétel megállítása. 2014-ben is tervezzük a Pyrinex 48 EC használatát, teljes felületen, bedolgozva. Eddig az a tapasztalatunk, hogy ezzel a technológiával meg tudunk birkózni a területeinken előforduló talajlakó kártevő nyomással.”

A Pyrinex I.S. Technológia partnereink véleménye szerint is igazolt előnyei

  • Komplex megoldás a talajlakó kártevők ellen
  • Vetéssel és kultivátorozással egy menetben is elvégezhető kezelés
  • A Pyrinex 48 EC starter trágyával, folyékony műtrágyával és baktériumtrágyával együttesen is kijuttatható
  • Költséghatékony
  • AKG-ban szakirányító javaslatára használható

További információért keresse kereskedelmi képviselőinket vagy látogasson el a www.mahun.hu weboldalra!

Makhteshim Agan Hungary Zrt.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Drótféreg – az alattomos kártevő

Drótféreg – az alattomos kártevő

Az elmúlt években egyre több termelő tapasztalja meg a drótféreg kártételét a kapás kultúrákban. Mi lehet ennek az oka? Mint minden problémának, ennek...

Egy szemcsében starter és rovarölő

Egy szemcsében starter és rovarölő

Idén debütál a Sumi Agro új készítménye, a Trika Expert, amelyet több helyszínes rendezvénysorozat keretében ismerhettek meg az érdeklődők. A starter...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!