Pioneer hibridek teljesítménye a független és hivatalos kísérletekben

Agro Napló
A mostani idõszak a termelõk számára a tervezés ideje. Az év elején bizonyára már sokan azon gondolkodnak, hogy milyen kukoricahibridekre fogják alapozni gazdálkodásukat. A hibridek kiválasztásában talán legfontosabb a saját tapasztalat mellett számos kísérlet eredménye is támpontot adhat.


 

A mostani időszak a termelők számára a tervezés ideje. Az év elején bizonyára már sokan azon gondolkodnak, hogy milyen kukorica hibridekre fogják alapozni gazdálkodásukat. A hibridek kiválasztásában a talán legfontosabb saját tapasztalat mellett számos kísérlet eredménye is támpontot adhat. A fajtatulajdonosok, így a Pioneer is, számos kísérletet állít be és bocsájtja azok eredményeit a termelők rendelkezésére, ezzel is segítve a döntéseket. A gazdálkodóknak azonban lehetőségük van arra is, hogy nemesítőktől független szervezetek által beállított kísérletek eredményeire is hagyatkozzanak. Ilyen kísérleti rendszer Magyarországon a GOSZ–VSZT Kukorica Posztregisztrációs Kísérlet vagy az MgSzH regisztrációs kísérletek rendszere. Mindkét kísérleti rendszer esetében garantált az adatok megbízhatósága és a függetlenség. Cikkünkben a független kísérleti eredmények bemutatásával igyekszünk segíteni a termelőket a hibridválasztásban.

 

GOSZ–VSZT Kukorica Posztregisztrációs Fajtakísérlet, 2009.



Immár harmadik éve szervezi és állítja be a GOSZ (Gabonatermelők Országos Szövetsége) és a VSZT (Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács) az államilag elismert kukorica hibridek kísérletét. A kísérletek lebonyolításához a szakmai hátteret az MgSzH adja, mely garancia a szakszerû kivitelezéshez. A kísérletben elvetésre került hibridek kód alatt szerepeltek, így a betakarítási eredmények közléséig senki sem tudta, hogy az adott parcellán mely hibrid van elvetve. Ez a körülmény tovább növeli az eredmények hitelességét. A kísérletek eredménye bárki számára hozzáférhető a GOSZ honlapján: http://www.gabonatermesztok.hu/

A 2009-es eredményeket a fenti honlapon letölthető „GOSZ-VSZT Kukorica Posztregisztrációs Fajtakísérlet 2009” címû kiadvány alapján közöljük.

A FAO 200-as igen korai csoport 2009-es eredménye látható az 1.sz.ábrán.

 


 

A FAO 200-as csoportban kerül bevezetésre az idei szezontól a PR38N86. 2007-ben, az aszályos évben volt másodéves fajtajelölt az MgSzH kísérleteiben, ekkor is megnyerte éréscsoportját. 2008-ban, mint államilag elismert hibrid szintén nyert a GOSZ-VSZT kísérletekben. A PR38N86 bevezetését széles körû tesztelés előzte meg, az elmúlt három évben első helyen szerepelt a hivatalos és független kísérletekben. Elsősorban azoknak a gazdálkodóknak ajánljuk, akik az igen korai csoportból választanak, de már nagyobb termőképességû hibridet keresnek.



A FAO 300-as éréscsoport bír Magyarországon a legnagyobb jelentőséggel, az ide tartozó hibridek képviselik a vetésterület nagyobb részét. A 2. számú ábrán a FAO 300-as csoport eredménye látható.


 

Az első helyezett a PR37Y12, második helyezett a PR37N01! A Pioneer ajánlatának első számú hibridje a PR37N01. Termésstabilitását jól mutatja, hogy 2007-ben, a szélsőségesen aszályos évben első helyezett volt ugyanezen kísérletben. A Pioneer nagyparcellás fajta összehasonlító kísérleteiben 2007 óta szerepel az élen a FAO 300-as csoportban. A PR37N01-es hibridet Magyarország valamennyi termőtájára ajánljuk!

 


 

A FAO 300 első felébe tartozó hibridek között szerepel a PR38A79 és a P9400. A PR38A79 a saját vizsgálataink szerint nagyon jó stressztûrő képességgel rendelkezik, ezért a megbízhatóságát lehet kiemelni. A P9400 jó korai fejlődési eréllyel rendelkezik, azoknak javasoljuk, akik korán vethető hibridet keresnek a FAO 300-as éréscsoport első feléből.

 

A FAO 400-as csoport eredményeit láthatjuk a 3. számú ábrán


 

A FAO 400-as éréscsoportban a „dobogón” két Pioneer hibridet találunk. A második a PR36V52, míg a harmadik a PR37F73. A PR36V52 tavaly, 2009-ben szerepelt először a köztermesztésben, míg a PR37F73 már több éve bizonyít. Az F73-ast megbízhatósága, termőképessége miatt az MgSzH sztenderd hibridnek választotta.



A PR37V52 2007-ben mint másodéves fajtajelölt nyerte az MgSzH regisztrációs kísérleteit, 1400 kg-mal múlta felül a sztenderd hibridek átlagát. Ez a 2007-es hivatalos eredménye is bizonyítja nagyszerû aszálytûrését. Növényfelépítése ideális, szárszilárdsága a Pioneer vizsgálatai szerint nagyon jó. Kísérleteinkben immár második éve a PR37V52 adta a legnagyobb termést a FAO 400-as csoportban.



A GOSZ-VSZT 2007 óta szervezi és állítja be az államilag elismert hibridek posztregisztrációs kísérleteit. A 4. számú ábrán 2007-től 2009-ig az első három helyezettet foglaltuk össze a különböző éréscsoportok szerint.




 

A három évben a három éréscsoportban összesen kilenc első lehetséges. A kilencből hét alkalommal Pioneer hibrid végzett az élen! Az eltérő évjáratok mindegyikében a legtöbb dobogós hely Pioneer kukoricához kötődik.

 

A GOSZ-VSZT Kukorica Posztregisztrációs Kísérletekben mutatott teljesítményük alapján a következő Pioneer hibrideket emelhetjük ki:



– PR38N86

– PR37N01

– PR37Y12

– PR37F73

– PR36V52

 

MgSzH regisztrációs kísérletek



Az MgSzH hivatalos kísérleteiből származó eredmények is nagyon hasznos információkat hordoznak a termelők számára, hiszen az új hibridekről már megbízható és hiteles információkat kaphatnak. A Pioneer a FAO 300-as éréscsoportban két új hibridet vezet be az idei évtől – a P9578 -at és a P9494-et. Az alábbiakban az elmúlt két év hivatalos MgSzH eredményein keresztül mutatjuk be e két hibridet, azok termelők számára nyújtott gazdasági hasznát (5. és 6. ábrák).

 


 




 

 

A két új FAO 300-as hibridünk a P9578 (FAO 320) és a P9494 (FAO 390) mindkét évben kiemelkedett termőképességével az itt elvetett hibridek közül. Néhány főbb jellemzője e két hibridnek:





P9578:

FAO száma 320, az éréscsoport elején érik be. Mindkét évben megelőzte az összes sztenderd hibridet termésével, miközben betakarításkori szemnedvessége valamennyi sztenderd hibridnél alacsonyabb volt az MgSzH kísérleteiben (5. és 6. ábrák). Tipikus lófogú szemtípusa van. Termőképessége a Pioneer kísérleteiben a legmagasabb volt a FAO 300 eleji csoportban. A saját vizsgálatainkban gyakran tapasztaltunk kétcsövûséget. A tőszámreakciós kísérleteinkben jól reagált a tőszámnövekedésre, jól sûríthető hibrid. Ajánljuk Magyarország valamennyi termőhelyére, termés-víz aránya kiemelkedő!



P9494:

FAO száma 390, az éréscsoport végén érik. Mindkét évben az első helyezett volt éréscsoportjának hivatalos regisztrációs kísérleteiben (5. és 6. ábrák)! 2008-ban több mint 1 tonnával, 2009-ben pedig 800 kg-mal előzte meg a sztenderd hibridek átlagát! Az előző új hibridünkhöz hasonlóan tipikus lófogú szemtípusa van. A Pioneer kísérleteiben is a hivatalos eredményekhez hasonlóan a legnagyobb termést adta a FAO 300-as csoportban.

 


 


Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Újdonságok az őszi Portfólió Farmokon

Újdonságok az őszi Portfólió Farmokon

A Corteva Agriscience idén ősszel három helyszínen, Szarvason, Dombóváron és Debrecenben tartotta meg szántóföldi növénytermesztési és növényvédelmi b...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. május 20. 14:06