Talajmûvelési aktualitások: Határszemle és gondolatok a kora tavaszi talajmunkákról

Agro Napló
Mi gazdák – télen is járva a határt – szemléljük az õszi vetések állapotát, bennünk van a félsz, vajon a hóolvadás után látunk-e majd vírusos árpát, hogy telel a búza, lesz-e benne vadkár?  

Az ősz végi esőzések mellé karácsony előtt és január folyamán az ország nagy részén jelentős mennyiségû hó is hullott. A tömörödött területeinken van félnivaló az olvadás utáni belvíz miatt is. Figyelemmel kell kísérni e területek állapotát, a belvízfoltok megjelenésekor azokat lehetőség szerint le kell vezetni. A víz elvonulása után a felszínt célszerû átlevegőztetni, ami az őszi vetések esetében könnyû hengerezést, gyomfésûzést jelent.

Február 15. után megkezdődik a tavaszi tápanyag-utánpótlás időszaka. A repcék a vontatott kelés után jól fejlődtek, majd kisebb fagykárokkal átvészelték a telet. Az ősz végi, téli csapadék kilúgozta a talajokat, a repcék és a kalászosok is nitrogén után kiáltanak. Január végén már lehetett szikleveles gyomokat látni, lassan elkezdhetjük tervezni a gyomirtást. Felfagyás sok helyütt tapasztalható, így a tél végével a tápanyag kijuttatás mellett a hengerezést is be kell ütemezni.

A téli fagyos időszak lehetőséget kínál a táblákat szegélyező fasorok, erdőrészek átnézésére, a belógó ágak visszavágására. Szomorú tény, hogy az erdősávok egyre vékonyabbak és mind több bennük a szemét. Ideje lenne felhívni a hétvégi üdülősök figyelmét, hogy ne a hazafelé vezető úton váljanak meg a szemetüktől, valamelyik tábla szélén vagy fasorban hagyva azt… Bosszankodhatunk a parcellaszéleket jelző karók, oszlopok eltûnésén is. Elgondolkodtató, hogy valakiket ez ment meg a kihûléstől? Pótlásuk évről évre a földmûvelők feladata. Vajon az új AKG program miatt kihelyezésre kerülő jelzőkarókat is rendre keresgélnünk, pótolnunk kell majd, és az esetleges hiányuk miatt szankciókra is számíthatunk?

A fagyott őszi szántásokat szemlélve azon gondolkodunk, hogy adott táblán miként is fogjuk a szántásokat elmunkálni, magágyat készíteni a vetéshez. Az elmúlt években a tél hirtelen ért véget, szárazságot hozva. A nyitott, fagy omlasztotta szántásokból pedig gyorsan elszökött az a kis nedvesség, amit a tél adott. Nem túlzás azt állítani, hogy a szántáselmunkálás és a magágykészítés elsődleges feladata a talaj nedvességveszteségének csökkentése. E mellett persze a vetésre alkalmas morzsás állapotot is létre kell hozni, ami nem mindig egyszerû. A mûszaki fejlődéssel ma már rendelkezésre állnak olyan munkagépek, amelyekkel a visszatömörítés veszélye nélkül tudjuk a megpirkadt szántásokat lezárni. A korai elmunkálás legjobb eszközei a rugós simító-henger kombinációk (1. kép).

 


 

A simítólapok egyengetik a felszínt, a henger pedig kímélő módon porhanyít és lezár. Jó szolgálatot tehetnek még a könnyû kombinátorok is. A nehéz kompaktorokat nem célszerû túl korán járatni, hiszen nagyobb tömegük miatt túlzottan visszatömöríthetik a még nyirkos, nedves alsóbb rétegeket. Használjuk őket később, az elmunkált őszi szántások egy menetes magágykészítésére, vagy a kötött, agyagos talajokon, ahol a könnyebb eszközök csak „görgetik a rögöket”.

Egyre inkább terjedőben van a korai – akár február közepi, végi – szántáselmunkálás, ami után gyorsan kikelnek a gyomok, hiszen a megőrzött nedvesség elősegíti csírázásukat. Ezért még a magágykészítés előtt szükséges egy totális herbicides kezelés. Így a leperzselt gyomok nem nehezítik a vetőágy elkészítését és a kultúrnövény kelését, kezdeti fejlődését is kevésbé nehezíti gyomkonkurencia. Évről évre többen alkalmazzák e technológiát a tavaszi vetésû növények alá.

Természetesen az idei tavasz még lehet csapadékos. Nedves körülmények között a könnyebb (henger nélküli) kombinátorokra, esetleg rugós simító-henger kombinációkra támaszkodhatunk és meg kell várni a mûvelhető állapotot. Ne kapkodjuk el a magágykészítést, mert a taposási, visszatömörítési károk már nem orvosolhatók a tenyészidő során! Nem minden gazda rendelkezik korszerû munkagépekkel. Sokan járatnak még hagyományos sínvasból, gerendából, akácpadlóból, boronalevelekből készített simítókat. Tudni kell, hogy bár ezen eszközök is képesek „elhúzni” a szántásokat, a munkaminőség rendkívül talajállapot függő. A szántáselmunkálás optimális idejében a felszín már felszáradt, míg 2-4 cm-rel ez alatt a talaj még nedves (2. kép). A sínvas, a padló, a boronafogak belekapnak a nedves rétegbe és a felhozott részek gyorsan röggé száradnak. Ezek később már aligha elmunkálhatók.

 


 

Törekedjünk arra, hogy az elkészített magágy egy-két órán belül el is legyen vetve és vissza legyen zárva. A kora tavaszi talajmunkák időzítésénél alkalmazkodjunk a talajnedvességhez és válasszunk szakszerûen mûvelőeszközt!

Bottlik László

A cikk szerzője: Bottlik László

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK

Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2024.05.17. péntek

Az összefüggő felhő- és csapadékzóna északkelet felé halad, mögötte a több-kevesebb napsütés mellett erőteljes gomolyfelhő-képződés várható és egy átmeneti szünetet követően délután záporok, zivatarok, néhol akár heves zivatarok is kialakulhatnak, de a Délnyugat-Dunántúlon ekkor már csak kis eséllyel lehet csapadék

KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?