A sekély talajművelés hol kezdődik és meddig tart? Mit értünk sekély művelés alatt?

Agro Napló
A tavaszi művelésekhez, magágykészítéshez általában valamilyen rugós kapás gépet használunk. Amennyiben szántott vagy nagyon jól lezúzott és bedolgozott kukoricatarlón dolgozunk, vagy kalászos volt az elővetemény a kapás gépek szépen elboldogulnak.

Abban az esetben, ha valaki eldobta az ekét és őszi alapművelésben a kukoricatarlót kultivátorral dolgozta be, és valamilyen oknál fogva a szárat kicsit hosszabra sikerült zúzni, tavasszal a kapás gép nagyon sokat elő fog szedni. Ilyenkor szóba kerül a rövidtárcsa, mint tavaszi magágykészítő. Képes erre a rövidtárcsa?

Joker RT – Sekély magágykészítés

Aratás után egyre több a dilemmázó termelő a tarlóval kapcsolatban. Csináljak tarlóhántást, vagy hagyjuk ott úgy ahogy van, majd jön az eső és kikelnek a magvak, vagy éppen vessünk bele közvetlenül bárminemű munka nélkül takarónövény-koktélt? Nem egyszerű megmondani, hogy melyik út a helyes. Lehet, hogy mindegyik, lehet, hogy egyik sem. Amennyiben bármit is csinálunk, odafigyeléssel és mindig a legprecízebben végezzük! Fejben dől el, hogy amit csinálunk sikeres lesz-e vagy sem. Amennyiben a megszokottól eltérőt kezdjük el csinálni, először nézzünk szét, hogy azok, akik már ilyennel vagy hasonlóval foglalkoznak azoknál milyen az eredmény!

Tavaszi magágykészítés takarónövénybe

Az aratás utáni sekély tarlóhántást nagyon jó minőségben el tudjuk végezni a Joker RT gyors rövidtárcsával. Az előző évek
tapasztalata szerint a repcetarlót a késhengeres opcióval kiegészítve, ultrasekélyen, 2 cm körül el tudjuk végezni. Ez azt jelenti, hogy a magasabb tarlót kb. 10 cm-es darabokra aprítjuk, és a kihullott magvakat nagyon sekélyre keverjük. Innen a repcemagvak ki fognak kelni és nem jelentkezik a következő években kultúrgyomként. A késhenger segítségével az ugyancsak magas tarlóval vágott napraforgó tarlóhántása is nagyon jól elvégezhető.

Repce ultrasekély tarlóhántása

Ultrasekély repce-tarlóhántás után a dupla RingFelx hengerrel

Az új Joker RT nagyon nagy felszerelési listából konfigurálható, így mindenki össze tudja rakni a földjeinek és kívánságának legmegfelelőbb felszereltséget.

Joker mellső darabolóval, dupa hengerrel, MiniDrill aprómagvetővel

A Joker RT 5 – 6 – 7 – 8 – 10 – 12 m munkaszélességekben kerül forgalmazásba. A Horschnál egy új norma lépett életbe a munkaszélességek terén, vagyis az összes gép nettó vágásfelülete, tele tárcsától tele tárcsáig, 15 cm-rel nagyobb, mint a megadott gépszám, ezenfelül jönnek még mindkét oldalon az ásótárcsák.

Joker CT CoverCrush

Azon termelők számára, akik a Joker rövidtárcsával csak kimondottan sekélyen szeretnének dolgozni lehetőség nyílik a csipkés tárcsa helyett a CoverCrush 52 cm átmérőjű hullámos tárcsával szerelni a gépet. A munkamélység 0–8 cm között van. Ez a rendszer nagyon nagy mennyiségű aprómorzsás talajt képes előállítani, ezzel szemben a keverő hatása nagyon kicsi. Repcetarlók kezelésére, magágykészítésre tökéletesen alkalmas. Általában laza talajokon dolgozó termelők kedvelik.

A Joker mellső támasztó kerekek segítségével tökéletes mélységtartás mellett nagy sebességeknél sem ugrál. A minél nagyobb és több opció beépíthetősége végett a Jokernél a futómű a henger mögé került és a két munkahengeren a SoftRide rendszerű, Horsch szabadalmú csillapítás teljesen nyugodtan tartja a futóművet.

Az egy kar két tárcsa továbbra is megmaradt! Így biztosított a nagy átömlő keresztmetszet, a nagy mennyiségű, akár kukoricatarlón való dugulásmentes talajművelés.

Lezáró hengerből több fajta közül választhatunk. Az egyszeres RollFlex hengert, ill. a csőpálcás hengert a laza talajokon használják, valamint azon termelők, akik hígtrágyát is kijuttatnak a Jokerrel, mivel ezek a hengerek tudnak legtovább dolgozni nedves körülmények között. Az egy soros SteelDisc hengert a kötött, középkötött földeken dolgozó termelők kedvelik, mivel a tarajos henger jól aprít, és visszatömörít. Dupla hengerből a RollPack kifele nyitott U, ill. a RingFlex amelyek forgalomba kerülnek (alsó kép).  Egyre többen oda kezdenek figyelni a talaj higiéniára is, így olyan hengerek kezdenek előtérbe kerülni, amelyekre nagyon kevés föld rakódik fel és így keveset is visznek egyik parcelláról a másikra! Ez a henger a dupla RingFlex! Nagyon jó aprító hatása is van és az egyik legnehezebb a 200 kg/m munkaszélességű súlyával. Ennél nehezebb csak a dupla SD henger, amely kinyomja a szuszt a talajból. Száraz kötött talajokon egyik legkedveltebb henger, olyan termelőknek ajánlott, ahol nagyon kutya földek vannak.

Horsch-szabadalom a SoftRide csillapítás

A nagyobb komfort érdekében a mélységállítás lehet hidraulikus állíthatóságú is. Ebben az esetben a traktorból ki sem kell szállni a mélységet úgy állítjuk, azonban érdemes mégis kiszállni és kontrollálni, hogy tényleg mi történik. Szemre a fülkéből fekete legyen, de nem biztos, hogy ez a jó megoldás. Éppen annyit legyen művelve a föld amennyit szükséges.

A Joker egy olyan eszköz a termelő kezében, amelyet ha jól használ akkor relatív kevesebb gázolajjal sok fejtörést okozó dolgot nagyon jó minőségben meg tud oldani.

A Horsch magyarországi forgalmazója az AXIÁL Kft.

Szász Zoltán
+36-30/743-0302

A cikk szerzője: Szász Zoltán

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Kíméletesebb, megfontolt talajművelés

Kíméletesebb, megfontolt talajművelés

A talajművelés a tarlóhántással a kombájn mögött kezdődik, mármint azoknak, akik egyáltalán talajt művelnek. A NoTill-ben nem csinálunk semmit, csak v...

A klímaváltozás a nyakunkon!

A klímaváltozás a nyakunkon!

Már a 70-es években voltak előrejelzések, hogy mi fog történni, de ezt akkor nem sokan vették figyelembe, és úgy látszik, hogy még ma is csak többen s...

ProfiBio – hagyományosan

ProfiBio – hagyományosan

Érdekes időben élünk. Lehet, hogy a mezőgazdaság az elmúlt 60–70 évben nem változott annyit, mint manapság és amennyit a közeljövőben változnia kell....

A sekély talajművelés – művészet

A sekély talajművelés – művészet

A sekély talajművelés egyre fontosabb lesz a csapadékszegény időjárás következtében. A tarlóhántás és tarlóápolás ill. a felszín feketén tartását csak...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!