Kevesebbel többet

Agro Napló
A mezőgazdászt a közelmúltban, és úgy látszik a jövőben is többet „foglalkoztatják” a külső elemek, mint maga a termelés. Hol azzal kell megküzdeni, hogy lesz-e műtrágya, vegyszer, hol azzal, hogy a terményét nem tudja értékesíteni, hol a természettel.

A klíma változik! Az általános felmelegedés mellett megjelentek az extrém csapadékmennyiségek is. Húsz évvel ezelőtt senkit nem érdekelt az, hogy az aratás után tarlót hántunk-e vagy sem, van elég csapadék, jól van az úgy, amikor odaérünk, akkor meglesz.

Az elmúlt 20 év alatt is nagy változás ment végbe, és így a termelők is egyre jobban odafigyelnek a vízre, főleg akkor, amikor nincs.

A talajban megtartani a vizet egyik módszere, hogy nem végzünk talajmunkát! Ekkor az aratást igen magas tarlóval kell végezni, hogy a tarló minél kevesebb nedvességet párologjon ki! Azonban ezt inkább a NoTill-ben levők tudják így végezni, ugyanis, ha egy magas gabonatarlót később el kell munkálni, katasztrofális, ami utána marad. A hosszú szárú szalma nehezen bedolgozható, ezenfelül nagyon lassan bomlik le.

Cruiser XL – tarlóhántás

A mulcsos technológia a másik módszer, ahol a minél alacsonyabb tarló a nyerő, ezen a felszínen lehet igazán sekély tarlóhántást végezni, úgy, hogy a felszín szalmával legyen takarva és mindemellett a teljes átfedésű munkát elvégeztük, és a kapillaritást, vízkipárolgást megszüntettük. A sekély tarlóhántást végezhetjük rövidtárcsával, mulcskultivátorral vagy speciálisan erre a műveletre kitalált kultivátorral.

A Cruiser egy ilyen sekély kultivátor. A hat gerendelyen elhelyezett kapák nagyon szűk, 15 cm húzástávolság mellett dolgoznak. A tarlóhántásnál már földet és szalmát visz magával a gép és terít. Egyenletes talajfelszínt hagy maga mögött! A tarlóhántásban a Cruisert nehezebb vontatni, mint egy rövidtárcsát, ellenben már itt talajfelszínt egyengetünk. Az egyenletes talajfelszínre a víz megőrzése mellett nagy szükség van. Ugyanis kikel majd az árvakelés, és egy sekély műveletet, ahol kivágjuk az árvakelést, csakis akkor tudunk végezni, ha egyenletes a talajfelszín!

A mulcsos technológiánál nagyon sokan ott tévednek, hogy az árvakelést meghagyják túl nagyra nőni! Ez túl sok nedvességet visz ki a talajból, és az esetleges őszi vetés előtt problémát okozhat.

Az árvakelés max. 10 cm magas és akkor kell megint nekimenni! Ezt a műveletet is végezhetjük a Cruiserrel. A tarlóápolásnál a kikelt növényeket vágjuk ki és a még ki nem kelt magokat stimuláljuk, hogy kicsírázzanak! A szalmából kirázzuk és arra törekszünk, hogy földdel keveredjenek. A tarlóápolás ezenfelül megint egy jó lehetőség a talajfelszín-egyengetésnek!  A legjobb egyengetés akkor érhető el, ha a tarlóhántás a vetési irányra 45 fokos szögben ment, és a tarlóápolás vagy az alapművelés ugyancsak 45 fokos szögben, csak másik irányba.

Cruiser XL – tarlóápolás

A sok kapa sok földet visz magával, ez energiába kerül és nem mindenki hajlandó ennyit beruházni. Olcsóbb megoldás is van a tarlóhántásra, -ápolásra. Azonban tudni kell azt, hogy igazán precízen csak egyenes felületen tudunk dolgozni!

A Cruiserrel a tarlóhántás és tarlóápolás mellett a magágykészítést is el tudjuk végezni. Ez akár a tavaszi magágykészítés is lehet. A sok keskeny vagy lúdtalpkapa sekélyen vagy intenzíven mozgatja a földet. Általában az első művelet mélyebben történik, így a kikelt növényeket kitépjük, a felszínen levő szármaradványt még keverjük. A vetés előtt sekélyen az újrakelt gyomokat kivágjuk, és morzsás felszínt hagyunk magunk mögött.

Cruiser XL – dupla RingFlex – műtrágya-bedolgozás

Különböző felszínre különböző lezáró hengert lehet konfigurálni. A kemény talajokra nyári művelésre a SteelFlex az ajánlottabb, ugyanis az SD henger agresszívebb morzsolást végez, és a RingFlex pedig a felszínre morzsás talajt szór. A lazább talajokon tökéletes a dupla RingFlex!

A tavaszi talajműveléshez a nyitott hengerek a jobbak, ilyen a dupla RingFlex, a Ringflex és OptiCover kombináció! Az OptiCover egy olyan henger, aminél a második, lappálcás henger kisebb átmérőjű, így nagy fordulattal pörög és aprítja a földet.

Cruiser XL – OptiCover hengerrel – magágykészítés

A Cruiseren a mellső támasztókereken és a hengeren állítjuk a mélységet. Ezért a hatgerendelyes kapamező egy óriási sík felületet képez, és ezért ilyen óriási az egyengetőképessége. Alapkivitelben a mélységállítás Clips-ek segítségével történik, azonban a könnyebb és gyorsabb állítás érdekében a hidraulikus mélységállítás is létezik.

Azért, mert mellső mélységtartó kerekei vannak, a Cruiser vonórúdon egy erőátviteli rendszert találunk. Ezt az ultrasekély művelésnél nem kell használni, azonban mélyebb, tarlóápolásnál vagy magágykészítésnél, hidraulikusan a traktorra súlyt tud áthelyezni, aminek az eredménye, hogy a traktor jobban tapad és húz.

Cruiser XL – sekély talajművelés és takarónövény vetés

A kisebb termelők számára a Cruiser SL hárompont függesztésű gép áll rendelkezésre. Ennél a változatnál a kapák négy gerendelyre vannak szerelve, és könnyebbek a hengerek is. Azonban a tavaszi magágykészítéshez rendelhető a DoubleCage dupla pálcáshenger.

Cruiser SL – tarlóhántás

A mulcsos technológia jó alap az egészséges talaj és növény számára. Itt ugyanis gond nélkül vethetünk takarónövényeket, amelyeket télen tudunk terminálni, és amelyek segítségével vizet tudunk helyben tartani és ezenfelül a talajéletet is felturbózzuk.

Az egészséges talajban egészségesebb növények teremnek, ami majd később, amikor a különböző növényvédő szerek nem lesznek foghatók, akkor nagy kincs lehet.

A Horsch magyarországi forgalmazója az AXIÁL Kft.

Szász Zoltán
+36-30/743-0302

A cikk szerzője: Szász Zoltán

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Kíméletesebb, megfontolt talajművelés

Kíméletesebb, megfontolt talajművelés

A talajművelés a tarlóhántással a kombájn mögött kezdődik, mármint azoknak, akik egyáltalán talajt művelnek. A NoTill-ben nem csinálunk semmit, csak v...

A klímaváltozás a nyakunkon!

A klímaváltozás a nyakunkon!

Már a 70-es években voltak előrejelzések, hogy mi fog történni, de ezt akkor nem sokan vették figyelembe, és úgy látszik, hogy még ma is csak többen s...

ProfiBio – hagyományosan

ProfiBio – hagyományosan

Érdekes időben élünk. Lehet, hogy a mezőgazdaság az elmúlt 60–70 évben nem változott annyit, mint manapság és amennyit a közeljövőben változnia kell....

A sekély talajművelés – művészet

A sekély talajművelés – művészet

A sekély talajművelés egyre fontosabb lesz a csapadékszegény időjárás következtében. A tarlóhántás és tarlóápolás ill. a felszín feketén tartását csak...

Mindig legyen egy ütőkártya a kézben

Mindig legyen egy ütőkártya a kézben

Reméljük mindenki egészségben megérkezett ebbe a meleg újévbe. Az időjárás akár március elejei is lehetne. A németek sem maradtak kormány nélkül, csak...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!