Hír - Mix

Agro Napló
Axiál Szakmai Napok, BajaELINDUL A „MAGYAR TERMÉK MAGYAR BOLTBÓL” ELNEVEZÉSÛ PROGRAMKukorica termésverseny 2010Megérkezett!Mély- és magasépítészeti szigeteléstechnológiai rendszerek a „SUNI” Kft-tõlNincs veszélyben hazánk gyümölcsgénállományaSiófokon a boroké volt a fõszerepTAVALY REKORDÖSSZEGÛ KIFIZETÉS VOLT AZ MVH-NÁLTOPIGS szakmai továbbképzés sertéstartóknakUTS referencia biogázüzem Kapuváron

Axiál Szakmai Napok, Baja

Jó úton haladunk! Ezzel a szlogennel hívta a gazdálkodókat újfent Bajára az Axiál Kft. A március 18–20. között megrendezett Axiál Szakmai Napok 2010-ben is hû maradt a már-már védjegyévé vált „szakma és szórakozás” jelmondatához.

Az idei évben egy új pillérrel, a gasztronómiával egészítették ki a közép-európában is egyedülállónak számító eseményt. Az Axiál Szakmai Napokról bővebben az Agro Napló májusi számában olvashatnak.



Kapcsolódó anyagok: 

http://www.agronaplo.hu/kepgaleria/90

http://www.agronaplo.hu/hanganyagok/154

 

 

ELINDUL A „MAGYAR TERMÉK MAGYAR BOLTBÓL” ELNEVEZÉSÛ PROGRAM

Március végén a tabi kistérségben elindult a „Magyar termék magyar boltból” elnevezésû program több éves előkészítés után. A program célja a szemléletváltás a kistérségekben annak érdekében, hogy megszûnjön a vidéken élők gazdasági kiszolgáltatottsága.

A szóban forgó program ehhez járul hozzá úgy, hogy összefogásra ösztönzi a kistérségekben élőket.

A program megvalósítására megvannak a szükséges pénzeszközök az Új Magyarország Vidékfejlesztési Programban. A helyi LEADER akciócsoportoknak – ebből 96 van az országban – egy-két milliárd forint saját forrásuk van, míg az ÚMVP vidékfejlesztési, azaz hármas tengelyén további összesen mintegy 160 milliárd forint áll rendelkezésre

a program finanszírozására.

Kukorica termésverseny 2010

A Magyar Kukoricaklub idén is meghirdette a Kukorica Termésversenyt. Az egyesület célja a verseny kiírásával az volt, hogy rávilágítson a magyar kukoricatermesztés lehetőségeire, hogy népszerûsítse és elterjessze a legeredményesebb termesztési módszereket – nyilatkozta lapunknak Dr. Szieberth Dénes a klub elnöke. A feladat: maximális kukoricatermés elérése legalább 5 hektáros területen.



Bővebb információ: www.agronaplo.hu/termekinformaciok/269   

Megérkezett!

Az Arysta LifeScience forgalmazásában piacra került a Santana 1 G, mely a talajfertőtlenítő készítmények új generációját képviseli.



A készítmény hatóanyaga a klotianidin, amely a jelenleg növényvédelemben használt neonikotinoid típusú hatóanyagok közül a legújabb fejlesztés. A hatóanyag egyik legfontosabb tulajdonsága, hogy a növény a gyökérzetén keresztül könnyen felveszi, valamint az, hogy a növény nedvkeringésébe bekerülve a hatóanyag gyökér és csúcsi irányban egyaránt elmozdul. A hatóanyagra jellemző hatásmód a kontakt, valamint a felszívódás révén jelentkező gyomor-méreg hatás. A hatóanyagnak ez a – talajfertőtlenítő készítmények esetében – újszerû tulajdonsága lehetővé teszi, hogy a hatás a talajlakó kártevőkön túl a fiatalkori kártevőkre is kiterjedjen (pl. kukoricabarkó).

 

 

Mély- és magasépítészeti szigeteléstechnológiai rendszerek a „SUNI” Kft-től

Az idén 21 éves „SUNI” Service Universal Kft. új és felújítandó (nyitott és fedett) földmedrû tározók, beton előgyûjtő aknák, továbbá új és felújítandó lapos és „zöld” tetők szigetelő anyagait, gépészeti berendezéseit forgalmazza egyedülálló választékban, kivitelezéssel – technológia betanításával. www.suni-kft.hu

 


 

 

Nincs veszélyben hazánk gyümölcsgénállománya

Nincs veszélyben az Érdi Gyümölcs- és Dísznövény-termesztési Kutató-Fejlesztő Kht.-nál lévő magyar gyümölcsgénállomány – jelentette ki a szaktárca illetékese arra reagálva, hogy szakmai körökből többen úgy vélték, hogy a nagy értékû génállomány veszélyeztetettsége fennáll, mivel a közhasznú társaság a jelenlegi cég formájában megszûnik.



De, mint kiderült, a megszûnő vállalkozás helyett létrejön egy ugyanolyan profilú cég, amelynek tevékenysége azonos lesz az előzőével. A génállomány veszélyeztetettsége azért sem áll fenn – közölték az FVM-ben – mivel a vagyontörvény alapján a földmûvelésügyi és vidékfejlesztési miniszternek egyetértési joga van az ügyben. Ennek alapján született javaslat az új cég alapítására, és annak megalakításáról már folynak az egyeztetések.

 

 

 

Siófokon a boroké volt a főszerep

A Syngenta Kft. 2010. március 11-én kilencedik alkalommal rendezte meg a magyar borok versenyét, amin 22 borvidékről 323 bor mérte össze erejét. A 2009-es szüretet követően az éves átlagnál valamivel kevesebb, 3-3,5 millió hektoliter bor érik a magyar pincékben, miközben a hazai borfogyasztás átlagosan évente 3 millió hektoliter.

Az idei versenyen a fehérborok adták a minták zömét: 173 fehérbor, 101 vörösbor, 27 rosé bor, 15 tokaji bor és 4 jégbor, valamint 3 habzóbor- ill. pezsgő vett részt.



A verseny szabályzata alapján a bírálat a 100 pontos rendszerben történt – a zsûri vezetője Dr. Vaszari László, a Hegyközségek Országos Tanácsának Elnöke volt.



Bővebb információ és a díjazottak: www.agronaplo.hu/termekinformaciok/252

 

 

 

TAVALY REKORDÖSSZEGÛ KIFIZETÉS VOLT AZ MVH-NÁL

Tavaly 614 milliárd forint forrást fizetett ki a gazdálkodóknak a mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH). Ez az összeg a maga nemében rekord nagyságú, mivel eddig egy éven belül ehhez hasonló összeghez nem jutottak a magyar gazdálkodók.



Az MVH által kifizetett források együttes öszszege 2008-ban 402 milliárd forint volt. A tavalyi jelentős növekmény elsősorban annak tudható be, hogy a világgazdasági válság miatt a hivatal számos kifizetést előrehozott, valamint több támogatási jogcím esetében is előleget fizetett, hogy ezzel is segítse a gazdálkodók tevékenységét. Mindemellett 10 százalékkal emelkedett az uniós támogatás, azaz a SAPS összege is.



A közvetlen támogatás 85 milliárd forinttal volt több 2009-ben, mint az előző évben, és elérte a 327 milliárd forintot. A Európai Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Alap (EMVA) jogcímeire kifizetett pénz ugyancsak 85 milliárd forinttal nőtt a múlt évben. Így az 177 milliárd forintra emelkedett. A némileg több, mint 200 milliárd forintra rúgó SAPS támogatásból 2009. végéig 182 milliárd forintot fizetett ki az MVH.

 

 

 

TOPIGS szakmai továbbképzés sertéstartóknak

A TOPIGS Danubia Kft. március elején szakmai továbbképzést tartott Tápiószentmártonban és Szekszárdon – több, a té­má­­ban érintett gazda­­sági társaság közremûködésével – a mesterséges termékenyítésről.



A szakmai fórumon szó esett egyebek mellett: az ivarzók kereséséről és ezzel összefüggésben a termékenyítés gyakorlatáról, továbbá a sertés szimulációs modellről különös tekintettel a termékenyítési stratégiára, emellett téma volt még az ondó minőségének megőrzése, valamint a sertés szaporodás biológiájára ható fertőző betegségekről is. Bemutatásra került a TOPIGS terminál kan programja, valamint a mesterséges termékenyítés jelentősége a sertéstenyésztés gazdaságosságának fejlődése szempontjából.



(A fórum előadásokról részleteket az Agro Napló honlapján találhatnak az érdeklődők:

www.agronaplo.hu/termekinformaciok/268 )

 

 


 

 

 

UTS referencia biogázüzem Kapuváron



A tízéves Stallprofi Magyarország Kft. és leányvállalata, az UTS Biogas Kft. valamint a Kisalföldi Mezőgazdasági Zrt. több, mint másfél száz vendég jelenlétében ünnepelte az első magyarországi UTS biogáz üzem átadását. Az 526 kilowatt teljesítményû erőmû napi 50-60 köbméter hígtrágyából, 14 tonna almos trágyából és 7 tonna silókukoricából nyeri az energiát.



A gázmotort múlt december elején indították be, és azóta tervszerûen mûködik. Így a kapuvári üzem már több, mint egymillió kilowattóra villamos energiával járult hozzá a hazai zöldenergia termeléshez. Ez a gázmotor üzemidejére vetítve 94 százalék feletti kihasználtságot jelent, ami nemzetközileg is kiemelkedőnek számít.

www.agronaplo.hu/termekinformaciok/260






Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
ZEAL, a kukorica élettani aktivátora

ZEAL, a kukorica élettani aktivátora

Új taggal bovül idén az algaalapú biostimulátoraink családja. A PAT (Physio Activator Technology) technológián alapuló Arysta-készítmények közül már b...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!