2024. május 15. szerda Zsófia, Szonja

Papírmunkák – mire figyeljünk 2014-ben

Agro Napló
A cikkben néhány fontos adminisztratív kötelezettségre hívjuk fel a gazdálkodók figyelmét. 2014-ben különösen figyelni kell a permetezési napló megfelelő vezetésére, mert jó eséllyel ellenőrizni is fogják, illetve a jelentős bővülés miatt érdemes mindenkinek leellenőriznie a blokkjait, hogy nitrátérzékeny területté lettek-e minősítve. A részletes előírásokat a vonatkozó jogszabályok és közlemények tartalmazzák. A felhasznált források: VM, MVH, NAK, NAKVI, NÉBIH

Permetezési napló vezetése

A növénytermesztéssel foglalkozókat érinti, hogy egy európai uniós előírás alapján a 2014-es gazdálkodási évben adatot kell szolgáltatni a Magyarországon kiemelt fontosságú növénykultúrákban felhasznált növényvédő szerekről, illetve azok mennyiségéről.

Az Európai Parlament és a Tanács 2009. november 25-i 1185/2009/EK rendelete a peszticidekre vonatkozó statisztikákról adatszolgáltatási kötelezettséget ír elő a tagállamok számára. A rendelet szerint a növényvédő szerek fontosabb növényenkénti felhasználásáról ötévente (először 2010–2014-es periódus egyik évéről) kell a tagállamoknak adatot szolgáltatnia.

Magyarországon az adatgyűjtés 2014-ben a Vidékfejlesztési Minisztérium, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal és a Központi Statisztikai Hivatal együttműködésében, a permetezési naplók adatainak begyűjtésével valósul meg. A növényvédelmi tevékenységről szóló 43/2010 (IV. 23.) FVM rendelet előírásai alapján a felhasználási tevékenységet folytatóknak a növényvédőszer-felhasználásról naprakész nyilvántartást kell vezetni, melynek formai követelményeit a rendelet tartalmazza.

A permetezési napló naprakész vezetése nem csak a hatóságok számára szükséges, hanem a gazdálkodókat is védi az esetlegesen felmerülő élelmiszer-biztonsági, illetve technológiai problémák esetén.

Az adatgyűjtés sikeres lebonyolításának érdekében az érintett hatóságok kérik a gazdálkodókat, hogy a 2014-es gazdálkodási évben fokozottan ügyeljenek a permetezési napló naprakész és pontos nyilvántartására, hogy ha a NÉBIH, a megyei kormányhivatalok növény- és talajvédelmi igazgatóságai vagy a KSH munkatársai megkeresik őket, az adatszolgáltatási kötelezettségüknek maradéktalanul eleget tudjanak tenni.

A permetezési napló tartalma:

  • a kezelt kultúra,
  • a kezelés helye (hrsz., tábla, parcella-azonosító, termesztő berendezés, raktár),
  • a kezelt terület nagysága,
  • a kezelés időpontja,
  • a használt növényvédő szer (megnevezése, mennyisége, mértékegység),
  • a permetlé mennyisége, mértékegysége,
  • élelmezés-egészségügyi várakozási idő,
  • a betakarítás időpontja,
  • a felelős aláírása.

Nitrátérzékeny területek bővülése

Az Európai Unió nitrát irányelve a vizek védelmében előírja, hogy négyévenként felülvizsgálni, és szükség esetén kiegészíteni, módosítani kell a nitrátérzékeny területek listáját. Kötelezettségének eleget téve Magyarország a nitrátérzékeny területek listáját felülvizsgálta, és kijelölte az újakat. A kijelölt nitrátérzékeny területek kibővültek az ország területének 68-69 százalékára. A módosítás 2013. szeptember 1-től hatályos, de csak 2014. szeptember 1-től kell végrehajtani az újonnan átminősített területeken a helyes mezőgazdasági gyakorlatot.

A vonatkozó jogszabályok:

  • 43/2013. (V. 29.) VM rendelet,
  • a nitrátérzékeny területeknek a MePAR szerinti blokkok szintjén történő közzétételéről szóló 43/2007. (VI. 1.) FVM rendelet és a vizek mezőgazdasági eredetű nitrátszennyezéssel szembeni védelméhez szükséges cselekvési program részletes szabályairól, valamint az adatszolgáltatás és nyilvántartás rendjéről szóló 59/2008. (IV. 29.) FVM rendelet módosításáról,
  • 171/2013. (V. 29.) Korm. rendelet,
  • a vizek mezőgazdasági eredetű nitrátszennyezéssel szembeni védelméről szóló 27/2006. (II. 7.) Korm. rendelet módosításáról,
  • 170/2013. (V. 29.) Korm. rendelet,
  • a felszíni vizek minősége védelmének szabályairól szóló 220/2004. (VII. 21.) Korm. rendelet, valamint a vízgyűjtő-gazdálkodás egyes szabályairól szóló 221/2004. (VII. 21.) Korm. rendelet módosításáról.

A vizek mezőgazdasági eredetű nitrátszennyezéssel szembeni védelméről szóló 27/2006.
(II. 7.) Korm. rendelet szerint:

A 2013. szeptember 1-jétől kijelölt nitrátérzékeny területeken üzemelő vagy engedéllyel rendelkező állattartó telepek trágyatároló, feldolgozó műtárgyai kialakításának határideje:

a) az állattartó telepek hígtrágyatárolóira legkésőbb 2014. december 31.,

b) az állattartó telepek istállótrágya-tárolóira legkésőbb 2015. december 22.

Nem nitrátérzékeny területeken fekvő, a 16. § (1) bekezdésének a) pontja alá nem tartozó állattartó telepek trágyatároló, feldolgozó műtárgyait a leghatékonyabb megoldást kielégítő műszaki védelemmel kell ellátni:

a) az állattartó telepek hígtrágyatárolóira legkésőbb 2014. december 31-ig,

b) az állattartó telepek istállótrágya-tárolóira legkésőbb 2015. december 22-ig.

A nitrátérzékeny területen gazdálkodóknak folyamatos nyilvántartást kell vezetnie. Ez a nyilvántartás a gazdálkodási napló tápanyag-gazdálkodásra, trágyázásra, parcellaművelési adatokra, valamint állattartásra vonatkozó lapjainak a vezetését, vagy pedig ettől esetleg eltérő formátumban, de adattartalmilag megegyező nyilvántartás vezetését jelenti. A gazdálkodási napló formanyomtatványai az
NÉBIH honlapján is megtalálhatóak.

A nitrátérzékeny területen gazdálkodóknak, illetve az ország egész területén mindazoknak, akik a háztartási igényt meghaladó mértékben állatot tartanak, nitrát adatszolgáltatási kötelezettségük van. Az adatszolgáltatás határideje minden évben szeptember 1-től december 31-ig tart.

A nitrát jelentést a gazdálkodó tevékenységi helye szerint illetékes megyei Kormányhivatal Növény és Talajvédelmi Igazgatóságához kell beküldeni.

Nitrátérzékeny területen a műtrágya-felhasználás feltétele, hogy a gazdálkodó rendelkezzen 5 évnél nem régebbi talajvizsgálati eredménnyel.

Figyelni kell továbbá a trágyázási tilalmi időszakra, mert ez is változott: október 31.– február 15. között tilos a trágyakijuttatás, ill. nem megengedett az őszi kalászosok fejtrágyázása február 1. előtt. Fagyott, vízzel telített, összefüggő hótakaróval borított talajra trágyát kijuttatni továbbra sem szabad.

Az előírások megsértése a gazdálkodó/gazdaság által kapott összes közvetlen támogatás egy részére vagy akár egészére vonatkozó szankciót is jelenthet.

Dr. Weisz Miklós

AGRION Vállalkozásfejlesztő Iroda

 

 

 

A cikk szerzője: Dr. Weisz Miklós

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
BKT takes sport to BAUMA

BKT takes sport to BAUMA

In the outdoor area Atrium (Eingang Ost), BKT has set up BKT HOOPS, a game area dedicated to visitors and sport enthusiasts. Just by playing basketbal...

BKT giants at BAUMA

BKT giants at BAUMA

You cannot overlook the BKT tires at the upcoming Bauma. On display are EARTHMAX SR 468 in size 40.00 R 57 - by far the largest tire ever made by BKT...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?