Eltérõ körülmények között alkalmazott kalászfuzárium elleni technológiák

Agro Napló
Ismert, hogy a kalászfuzárium nemcsak mennyiségi, hanem minõségi romlást okozó betegségcsoport. A kalászt többféle és eltérõ igénnyel rendelkezõ fuzárium kórokozó támadhatja meg. Hazánkban elsõsorban a F. graminearum és a F. culmorum károsít, de a F. moniliforme, a F. poa és a F. avenaceum is elõfordulhat.  

A betegségcsoport fellépését, a mikotoxin tartalom nagyságát különböző tényezők befolyásolják. Az adottságok ismeretében és figyelembevételével lehet hatékony, célzott kalászfuzárium elleni gombaölőszeres technológiát kialakítani. Lásd 1. ábra

 


 

A fuzárium elleni védekezés sikerében kulcsjelentőségû a permetezés időzítése. A kalászolás -virágzás vége közötti időszak a fuzárium fertőzésnek leginkább kitett stádium. Valóban hatékony védelmet akkor lehet elérni, ha ebben az időszakban a fertőzés létrejötte előtti vagy azt követő 2-3 napban történik meg a kezelés. Eső, párásabb idő után azonnal pernetezni kell. Ehhez nyújt segítséget a Syngenta honlapon (www.syngenta.hu ) elérhető agrometeorológiai- és kijuttatási előrejelzés illetve kalászbetegség előrejelző rendszer.



A célzott kalászvédelemre kiválasztott gombaölőszer vonatkozásában általánosságban elmondható, hogy jelenleg a triazol tartalmú készítmények a leghatásosabbak. A Syngenta újdonsága a Cherokee gombaölőszer. Három, eltérő hatóanyagot tartalmaz, amely biztos alapot ad minden fuzárium gomba ellen. Magas triazol tartalma pedig lehetővé teszi a hosszú tartamhatást, a mikotoxin tartalom csökkentését. Ez a biztos alap és a hosszú tartamhatás a termés garanciája.



A Cherokee három hatóanyaga eltérő pontokon fejtik ki hatásukat, ami nagyobb biztonságot nyújt, és a rezisztenciatörésben is fontos tényező. A három hatóanyag eltérő mértékben jut be a kalászba. A ciprokonazol gyorsan felszívódik és gyorsan mozdul el, kijuttatás után rövid időn belül felveszi a harcot a fuzárium ellen, ezért jó kuratív hatással rendelkezik. A propikonazol a növénybe jutás után lassan oszlik szét, megfontoltan teszi a dolgát. A klortalonil kontakt hatóanyag, a kalász felületén megtapadva védi a kalászt a betegségek támadása ellen, preventív védelmet nyújt. Több ponton kötődik a növény felületére, ezért kiváló esőállósággal rendelkezik. A kórokozók rendkívül széles skálája ellen hatékony vegyület, a lisztharmat kivételével mindegyik kórokozó, így a fuzárium ellen is hatásos. A Cherokee az egyetlen olyan kalászos fungicid, amelynek mindhárom hatóanyaga hatékony védelmet nyújt a kalászt támadó fuzáriumok ellen. A magas hatóanyag tartalom pedig megbízható tartamhatást nyújt a kalászfuzárium leküzdésében, a mikotoxin tartalom alacsony szinten tartásában. A Cherokee élelmezésegészségügyi várakozási ideje nem napokhoz, hanem a növény fenológiájához kötődik. Alkalmazható őszi búzában virágzás végéig, őszi-, tavaszi árpában virágzás kezdetéig.



Permetezéskor nem szabad elfeledkezni a megfelelő kijuttatástechnikáról. A függőlegesen felfelé álló, a nem sima felületû kalász – különösen a szálkás típus – kezelésekor a jó permetlé borítás elérésére kiemelt figyelmet kell fordítani. Ezért 300-400 l/ha permetlé mennyiség, továbbá ún. kettős réses szórófej használata ajánlott, amely a kalász első és hátsó oldalára is rápermetezi a kiválasztott készítményt.



Kurtz György

Syngenta Kft.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!