A terbutilazin-mentes alapgyomirtás kukoricában olcsón és hatékonyan

Agro Napló
Sok egyéb más mellett, az idei év egyik nagy szakmai kihívása lehet a gyomirtási technológiák új szemléletű megtervezése a kukoricában. Mára ugyanis, még a rendszeres vetésváltás ellenére is jelentős mértékben lecsökkent azon kukoricaterületek nagysága az üzemi vetésszerkezetben, ahol ebben a gazdasági évben lehetőség nyílik még az EU 2022-ben bevezetett korlátozó rendeletének – miszerint ugyanazon a területen hektáronként háromévente egyszer, maximum 850 g/ha terbutilazin hatóanyag használható – betartása mellett ilyen típusú készítmények, illetve kombinációk alkalmazására.

Ráadásul a helyzetet még tovább bonyolítja, hogy a terbutilazin hatóanyagú készítményeket más növénykultúrákban, pl. napraforgóban, vagy cirokban is elterjedten használják. Mindezek mellett az sem könnyíti meg a megfelelő szerkiválasztást, hogy továbbra is kukoricában áll rendelkezésre a legnagyobb herbicidválaszték.

 A terbutilazin manapság egy rendkívül fontos hatóanyag, ami az atrazin kivonását követően szinte az egyetlen olyan szelektív hatóanyag kukoricában, amely valós tartamhatással is rendelkezik a magról kelő kétszikű gyomok ellen. Ez pedig a gyomnövények csírázásbiológiai sajátosságainak ismeretében nélkülözhetetlen előfeltétele a hatékony gyomirtási eljárásnak. Nem véletlen, hogy az elmúlt évtizedben a kukorica vegyszeres gyomirtására engedélyezett csaknem valamennyi (pre- vagy korai posztemergens) gyári kombináció és technológiai csomag a terbutilazin hatóanyagra épült és épít. Ezek után jogosan vetődik fel a kérdés, mit tehetünk azokban az években, amikor a terbutilazint tartalmazó kombinációkat nem használhatjuk az adott kukoricatáblán?

A válasz kézenfekvő, olyan alternatív herbicideket kell keresnünk, amelyek széles hatásspektrummal rendelkeznek és megbízható tartamhatást biztosítanak a legfontosabb magról kelő kétszikű gyomok ellen. A Sumi Agro széles termékpalettáján már több, mint egy évtizede találunk olyan készítményt, amely ennek a célnak a megvalósítására kiválóan alkalmas.

Ez a herbicid, a flumioxazin hatóanyagú PLEDGE, amelynek felhasználási súlypontja az elmúlt években – a kukorica bőséges szerkínálatának köszönhetően – inkább a szója, az őszi búza és az állókultúrák (szőlő, gyümölcs) irányába tolódott el. A flumioxazin, a klorofill bioszintézisét gátolja (Protox-inhibitor), amely egyszerre rendelkezik perzselő és tartamhatással, így a talajon és a levélen keresztül egyaránt hatékony. Hatásmódjára jellemző, hogy a kezelés idején már kikelt gyomokat (beleértve az évelők föld feletti hajtásait is) kontakt módon leperzseli, a később csírázó példányok pedig a talaj felszínén kialakuló nem felszakadó „herbiciddepóval” érintkezve pusztulnak el.

A PLEDGE széles hatásspektrumának köszönhetően, a kukoricában károsító legfontosabb magról kelő kétszikű fajok ellen hatékony, beleértve a herbicidrezisztens biotípusokat is (táblázat).

Talajon keresztüli tartamhatása révén a keléstől egészen a sorok záródásáig biztosítja a kukoricaállomány zavartalan és gyommentes fejlődését (1. kép).

1. kép PLEDGE + acetoklór kezelés gyomirtó hatása kukoricában, előtérben a kezeletlen kontroll (Töltéstava, 2007.)

Ugyanakkor csapadékfüggősége más talajherbicidekhez viszonyítva kevésbé jelentős, ezért hatása szárazabb időjárási viszonyok között is megbízhatóbb (2. kép). Felhasználása úgy a kukoricára, mind az utóveteményre nézve teljesen biztonságos. Alacsony dózisának és talajban való csekély lemosódásának köszönhetően kevésbé terheli a környezetet. További előnyös tulajdonsága, hogy vízoldható csomagolásban kerül forgalomba, ami könnyű és pontos adagolását biztosítja. A készítményt a kukorica vetését követő két napon belül jól elmunkált, aprómorzsás talajfelszínre 300 l/ha vízmennyiséggel célszerű kijuttatni. A megfelelő hatás kifejtéséhez a kezelést követő két héten belül 10–15 mm bemosó csapadék szükséges. A PLEDGE áru- és takarmánykukoricában egyaránt felhasználható, dózisa: 80 g/ha, amit az engedélyezett preemergens egyszikűirtók bármelyikével kombinációban ajánlott kijuttatni.

2. kép PLEDGE + acetoklór kezelés gyomirtó hatása kukoricában, előtérben a kezeletlen kontroll (Nagyalásony, 2007.)

Végül ki kell emelni a PLEDGE kedvező árfekvését is, amely „kategóriájában” az egyik legalacsonyabb költségráfordítás lehetőségét teremti meg a kukorica vegyszeres gyomirtásában. Ennek és a fentebb részletezett szakmai előnyöknek köszönhetően úgy hatékonyságban, mint árfekvésben képes a terbutilazin hatóanyagú herbicidek megfelelő „színvonalú” kiváltására.

Dr. Magyar László
Sumi Agro Hungary Kft.

A cikk szerzője: Dr. Magyar László

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Szuperszelektív a Select Super

Szuperszelektív a Select Super

A napraforgóban a felülkezeléses (Clearfield, Express stb.) technológiák térhódítása folyamatos és töretlen volt az elmúlt években. Már elértünk odáig...

Hogyan tovább terbutilazin?

Hogyan tovább terbutilazin?

Az Európai Unió Bizottsága a 2021/824 (2021. 05. 21.) számú végrehajtási rendeletében módosította a terbutilazin hatóanyagra vonatkozó felhasználási e...

Trendek a repce gyomirtásában

Trendek a repce gyomirtásában

A repce gyomirtási technológiájának kiválasztását számos tényező befolyásolja. Az elmúlt években bekövetkezett néhány olyan „jelenségre” szeretném fel...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!