Yara megoldások a hatékony tápanyagellátáshoz

Agro Napló
A Yara 2023-ban is világos választ ad a tápanyagellátásban felmerülő kérdésekben. Az innovációkról elmondható, hogy a mezőgazdaság és a fenntartható gazdálkodás területén létrejött fejlesztések a hatékonyság és a környezetvédelem érdekében történtek. Ilyen például a YaraIrix, Atfarm, CheckIT, Megalab és sorolhatnánk, melyek az említett célokat szolgálják. Kimondhatjuk, hogy a jelenlegi környezetben a hatékonyság az eddiginél is hangsúlyosabb. A tápanyagellátás fejlesztése indokolt irány a klímaváltozás és a szélsőségek tükrében.

Érdemes időt szánni, hogy az egyes pillérekből hogyan tudjuk a maximumot kihozni. Az időjárás kapcsán látjuk, csökken az időablak amikor a kijuttatást el kell végezni. Az idén a korai kijuttatást az állományok fejlettsége mellett a hasznosuláshoz szükséges talajnedvesség jelenléte is indokolja.

Fejtrágyázáshoz a YaraBela Sulfan NS 24-15 műtrágyát javasoljuk, mely a ként a növény számára közvetlen felvehető szulfát formában tartalmazza. Fejtrágyázáshoz a másik javaslatunk a YaraBela Nitromag 27% nitrogénnel, mely magnéziumot is tartalmaz. Egy megjegyzés a tavaszi fejtrágyázáshoz: a zavaros műtrágya-ellátási helyzetben sokan bevásároltak karbamidból, a beszerezhetőség és az ár okán. A termék alkalmazásánál figyelembe kell venni, hogy kedvezőtlen talajtan és időjárás esetén jelentősen hosszabb lehet a hidrolízis kémiai folyamata. Ez a nitrogénszolgáltás hatékonyságát időben jelentősen korlátozza és a hatóanyag-veszteség is megnő.

Az őszi állományok fejlettsége erősebb az előző évnél, ezt igazolják a Yara N-teszteres mérések, melyek 1,5–2-szeres mennyiséget mutattak a felvett nitrogénből. A tél folyamán ciklikusan, de tovább fejlődtek a vetések. A tervezésnél lényeges szempont, hogy ősszel nem, vagy csökkentett mennyiségben lett kijuttatva a műtrágya. Ilyen megközelítésben megnő a mikroelemek szerepe, amely növeli a makroelemek hatékonyságát. Kijuttatásuk lombtrágyázással a leghatékonyabb. A döntésnél legyünk körültekintőek. Számos lombtrágya van a piacon, de érdemes egy kicsit számolni. Jó választás a YaraVita! Magas a hatóanyag-tartalma, ezért elegendő 2–4 liter mennyiség kijuttatása hektáronként. A kalászos növényspecifikus lombtrágyánk a YaraVita Gramitrel. Tápelemtartalma 604 g/l, a repce- és olajosnövényekre javasolt YaraVita Brassitrel Pro 444 g/l mennyiséget tartalmaz. Első kijuttatást a vegetáció elejére időzítsük, repcében és búzában is. A kénpótlásra a YaraVita Thiotrac-ot javasoljuk. A gyengén fejlett állományban az első kezelés YaraVita Kombiphos vagy YaraVita Zeatrel legyen, majd folytassuk a technológiát a növényspecifikus kezeléssel.

Tartamhatással rendelkeznek, így a két kezelés között is biztosított a növény optimális tápelem-ellátottsága. A YaraVita termékek tartalmazzák a hatásfokozó és tapadást elősegítő adalékanyagokat, ezeket külön már nem szükséges hozzátenni. Kiváló az esőállósága, egy órával a kijuttatás után a csapadék már nem befolyásolja a hatékonyságot. A keverhetőség fontos szempont, ehhez segítséget nyújt a Tankmix adatbázis (tankmix.com, TankmixIT).

A tavalyi rendkívüli aszály nehéz helyzet elé állította a termelőket. A bevételkiesés miatt csökkentek a kijuttatott mennyiségek.
Az őszi vetések jól fejlettek, de a kevesebb tápanyag miatt már vannak hiánytünetek. Ahol az alaptrágyázás elmaradt, vagy az optimálisnál kevesebb NPK hatóanyag lett kijuttatva, ennek egy részét pótolhatjuk a jó oldékonyságú YaraMila termékekkel, melyből a tavaszi nitrogénigény miatt magas nitrogéntartalmút válasszunk; YaraMila 16-27-7-t, YaraMila 10-24-24-t, YaraMila 12-24-12-t, vagy a YaraMila NP 26-14-t. Azt is vegyük figyelembe, ha nincs elegendő, felvehető foszfor a növény számára, akkor a nitrogén termésre gyakorolt hatása is alacsonyabb, vagyis csökken a hatékonyság.

Vízoldékonysági teszt (26 óra), Yara vs. versenytárs

Tavaszi növényeknél is a szántóföldi YaraMila műtrágyát javasoljuk. Hatékonyságát növeli, hogy többféle formában tartalmazza a foszfort. Ez a kukorica és napraforgó esetében is elősegíti a kezdeti fejlődést, még hideg talajkörülmények között is. Kifogástalan a szórásképe, alkalmazható teljes felületre szórással vagy vetéssel egy menetben történő kijuttatással.

A visszajelzésekből azt tapasztaljuk, sokan keresik a hatékony megoldásokat, mellyel javítható a gazdálkodás sikere.

A Yara 2023-ban is hatékony megoldásokat nyújt a tápanyagellátásban 118 év nemzetközi tapasztalatával, és a hazai csapat szakmai támogatásával.

Tóth Gábor
+36-30/689-8094

A cikk szerzője: Tóth Gábor

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Szupererő és védelem a repcének

Szupererő és védelem a repcének

Amikor sikeres repcetermesztőkkel beszélgetünk, minden esetben szóba kerül a megfelelő rovarvédelem és a harmonikus tápanyag­ellátás. Aki ezekre odafi...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?