A piaci igényeket szem előtt tartva
folyamatosan bővül az Arysta termékpalettája

Agro Napló

Az elmúlt két esztendőben mintegy húsz új termékkel bővült az Arysta kínálata, felduzzasztva ezzel termelői igényekre alapozott mintegy 70 készítményt felvonultató termékportfóliót. 2014-ben új gombaölő szerek, gyomirtó szer, regulátorok, illetve az okszerű tápanyag-gazdálkodást szolgáló készítmények gazdagítják az igencsak változatos termékpalettát.

Az Arysta Magyarország Kft. értékesítői és logisztikai vonalon is új munkatársakkal bővült az elmúlt két esztendőben, mely létszámnövekedés a piaci szereplőkkel való szoros és hatékony együttműködést, valamint a vevői elégedettséget szolgálja a disztribútori és a végfelhasználói területen egyaránt.


Herpai Sándor

Az engedélyokiratokban bekövetkező változásokról     

Az Európai Bizottság 485/2013/EU végrehajtási rendelete, amely a neonikotinoid típusú hatóanyagok felhasználását felfüggesztette, illetve korlátozta a méhekre vonzó kultúrákban, két terméket is érintett a kínálatból. A Santana 1G klotianidin hatóanyagú talajfertőtlenítő készítmény kukoricában való felhasználásának lehetőségét az engedélyező hatóság az engedélyokiratból 2013. 09. 30. naptól kezdődően törölte. Ezt követően a készítmény felhasználására kizárólag erdészeti csemetekertben van lehetőség, talajlakó kártevők elleni védekezés során, 4 g/folyóméter, vagy pedig 1-2 g/ültetőgödör mennyiségben.

Az Európai Bizottság korábbiakban már említett döntése alapján 2013. 09. 30.-i hatállyal módosul egy másik klotianidin hatóanyagú készítmény engedélyokirata is. E szerint az Apacs 50 WG az eddigi III-as forgalmazási kategóriából átkerül a II-es kategóriába. Felhasználását a méhek által látogatott, virágzó növénykultúrákban kizárólag a virágzást követő időszakokban teszi lehetővé. Így alma-, körtekultúrák esetében a felhasználására az 5–10 mm-es gyümölcskezdemény állapottól, míg őszibarack esetében a magháznövekedés feno-
lógiai állapottól van lehetőség. A készítmény engedélyezésre került dísznövény kultúrákban is, ahol üvegházi molytetű és nyugati virágtripsz elleni védekezés során használható fel, 0,04%-os töménységben.

Az Agrol Plusz készítményük engedélyokirata 2014. 06. 30-cal lejár. A termék forgalmazására 2014. 12. 31-ig van lehetőség, felhasználása pedig az eltarthatósági idő végéig engedélyezett.

Új termékek

Új réztartalmú készítménnyel bővül a cég kínálata. A WG formulációjú Copernico Hi Bio gombaölő szer 423,7 g/kg rézhidroxid hatóanyagot tartalmaz, ami 250 g/kg fémréz tartalomnak felel meg.  A termék egyik alapvető jellemzője a részecskeméret jelentős csökkenése a hatóanyag esetében a korábbiakban megszokottakhoz képest. Ez a Hi Bio technológia egyben azt is jelenti, hogy több szabad réz-ion áll a rendelkezésünkre. A biológiailag aktív hatóanyag mennyisége a Copernico Hi Bio esetében 30 g/kg, szemben a más, ugyancsak modern formázású készítmények esetében tapasztalható 17 g/kg mennyiséggel.

Ugyancsak 2014-től jelenik meg a bentazon hatóanyagú gyomirtó szer, a Troy 480, mely széles hatásspektrummal rendelkezik, hatásmódja kontakt, hatáskifejtése gyors, mindez a magról kelő kétszikű gyomok ellen „vethető be”, elsősorban szója-, borsó- és babkultúrákban.

Fókuszban a tápanyag-utánpótlás

Az Adob vízoldható lombtrágya termékcsalád már évek óta szerepel az Arysta kínálatában. Az Adob termékek különlegessége a vízoldható levéltrágyák lényegében, a mikroelem-tartalomban rejlik, mely nagy átlagban 2–4 szerese, esetenként 10-szerese a jelenlegi forgalomban lévő komplex levéltrágyákénak. A mikroelemek nem por, hanem mikrogranulátum formában vannak jelen, mely több előnyös tulajdonságot hordoz magában, mint például az egyenletesebb eloszlást, a jobb oldódást, vagy a kisebb összetapadási kockázatot.

Szántóföldi kultúrák starterműtrágyázására ajánlja a cég a vetéssel egy menetben kijuttatható PlanStart nevű készítményét, mely foszfor- és cinktartalma miatt elősegíti a korai gyökérfejlődést. Azokban az évjáratokban is képes a kultúrnövény korai tápanyagigényét kielégíteni, amikor pl. az alacsony talajhőmérséklet miatt a foszfor nehezen felvehető. Hatására a kultúrnövény növekedése erőteljesebb, gyorsabb. A PlanStart jellemzői, hogy minden szemcse azonos mennyiségben és arányban tartalmazza a tápelemeket, porosodásra nem hajlamos, a meleg granulálási eljárásnak köszönhetően a szemcse a felhasználás során nem esik szét. A PlanStart pontos kijuttatásához az alábbi vetőgéptípusokhoz rendelkezik a cég beállítási javaslattal: Amazone, Gaspardo, John Deere, Kverneland, Monosem.

Két készítmény, melyekre a forgalmazó külön felhívta a figyelmet

Valamennyi kalászos kultúrában engedéllyel rendelkezik a Nautius kalászos gyomirtó szer, mely a magról kelő és egyes évelő kétszikű gyomok ellen rendelkezik kiváló hatékonysággal. Ha felhasználásakor a Flurostar nevű kombinációs partnerrel együttesen alkalmazzuk, szinte teljes lefedettséget tudunk biztosítani a gyomok ellen. A készítménynek nincs utóvetemény-korlátozása.

Almakultúrában, almamoly elleni Carpovirusine rovarölő biológiai készítményére hívta fel a figyelmet az előadó. A szert az almamolylárvák tömeges kelésekor szükséges kijuttatni. A vírus táplálkozás során kerül be a fiatal lárva tápcsatornájába, ahol a középbélben fejti ki hatását. Az első virionok replikálódásakor a lárva azonnal abbahagyja a táplálkozást. Pár nappal később a lárva a fertőzés következtében elpusztul. A készítmény a legtöbb almában engedélyezett gombaölő, illetve rovarölő készítménnyel tankkeverékben kijuttatható. Mikronizált kénkészítményekkel, illetve Ca-tartalmú lombtrágyákkal nem ajánlott keverni.

g.a.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Teszt nélkül győzött meg

Teszt nélkül győzött meg

Sokszor hallani termelőktől, egy adott termesztéstechnológiával szinte már elérték a termelés maximumát, és ahhoz, hogy növekedni tudjanak, valami töb...

ZEAL, a kukorica élettani aktivátora

ZEAL, a kukorica élettani aktivátora

Új taggal bovül idén az algaalapú biostimulátoraink családja. A PAT (Physio Activator Technology) technológián alapuló Arysta-készítmények közül már b...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!