Amistar SUN – Hogy a rekord napraforgótermés idén se maradjon el

Agro Napló
Magyarország napraforgó-termesztésben évről évre világviszonylatban kiemelkedő terméseredményeket ér el. Köszönhető ez egyrészt a rendelkezésre álló gazdag genetikai háttérnek, másrészt a gazdálkodóknak is, akik az elmúlt évben is bizonyították, hogy professzionálisan termesztik ezen kultúrnövényünket. 2019-ben a napraforgó országos termésátlaga 3,01 t/ha volt, ami történelmi csúcs (forrás: www.aki.gov.hu).

Ahhoz, hogy az idei napraforgó-termesztés is újabb rekordokat döntsön meg, a Syngenta Kft. csúcsgenetikájú napraforgóhibridekkel, gyomirtó, gombaölő és rovarölő szerekkel áll a termelők rendelkezésére. A gombaölő szereink közül az Amistar SUN termékünket ajánljuk a termelők részére.

A kórokozók által okozott betegségek közül szükséges megemlíteni az alternáriás levél- és szárfoltosságot (Alternaria helianthi, A. helianthinficiens), és a fómás vagy fekete szárfoltosságot (Phoma macdonaldií). Ezek közös jellemzője, hogy a fertőzés átterjedhet a növény bélszövetére is, az idő előrehaladtával szártörés és így jelentős terméscsökkenés következik be. A diaportés levél- és szárfoltosság (Diaporthe helianthi) az elmúlt években nem okozott számottevő terméskiesést, köszönhető ez egyrészt a folyamatosan megjelenő, modern nemesítésű hibrideknek, valamint a tudatos fungicides védekezési technológiáknak. Megemlítendő még a fehérpenészes (Sclerotinia sclerotiorum) és szürkepenészes szár- és tányérrothadás (Botrytis cinerea), ezek szintén nagyobb termésveszteséget képesek okozni, elsősorban esős, csapadékos nyarakon.

Szükség van egy olyan termékre, amely mind a növénykórtani, mind az abiotikus faktorokkal szemben hatékony védelmet biztosít. Ezt nyújtja Önöknek az Amistar SUN termékünk, amely két felszívódó hatóanyagot tartalmaz (200 g/l azoxistrobin + 125 g/l difenokonazol) gyári kombinációban. Jelentős élettani, juvenilizáló és termésnövelő hatással rendelkezik. A cég 2019-es fejlesztési kísérleteiben a kétszeri Amistar SUN kezelés plusz 700 kg/ha terméshozamot eredményezett a kezeletlen kontrollhoz képest (1. ábra).

Szisztémikus, transzlaminárisan és a xilemben is mozog, magas víz­oldékonysága által a növény minden részébe eljut. Hatásspektrumába tartozik a napraforgó alternáriás betegsége, fómás szárfoltosság, napraforgórozsda és jó hatással rendelkezik preventív módon kijuttatva fehérpenészes szár- és tányérrothadás (Sclerotinia sclerotiorum) ellen is.

A 2019-es termesztési évben jelentősebb mértékben lépett fel az alternáriás levél- és szárfoltosság, azonban az Amistar SUN a cég fejlesztési kísérleteiben ismét bizonyította kiváló hatékonyságát ezen kórokozó ellen (2. ábra).

Javasolt növényvédelmi technológia

Az Amistar SUN kijuttatását, ahogy az a technológiai ábrán is látható (3. ábra) a kultúrnövény 6–8 levélpáros állapotától virágzás kezdetéig javasolt elvégezni 0.8–1.0 l/ha-os dózisban, 250–400 l/ha vízzel. Fertőzésveszélyes időszakban lehetőség szerint törekedni kell a preventív védekezésre. Ügyeljünk a jó permetléfedettségre, ezért fúvókaválasztásnál célszerű a kettős réses típusok mellett dönteni.

3. ábra: Syngenta növényvédelmi technológiai megoldások napraforgóban

Összefoglalásként elmondható, hogy az Amistar SUN hatékony megoldást és védelmet nyújt a napraforgó legfőbb betegségeivel szemben, a termék az intenzív termesztéstechnológia szerves részét képezi, használatát követően egészséges, megfelelő mennyiségű és minőségű termés takarítható be, ezáltal egyértelműen megtérülő befektetés. Idén se feledkezzenek meg róla!

Boros Szilárd
fejlesztőmérnök, fungicidek/PGRs
Syngenta Kft. 1A Leopard 5 EC az Adama Hungary Zrt. bejegyzett márkaneve.
2A Listego azonos a Pulsar 40 SL, 04.2/1380-1/2013. NÉBIH számon engedélyezett gyomirtó permetező szerrel.
3 A Listego Plus azonos a Pulsar Plus, 04.2/10624-1/2015. NÉBIH számon engedélyezett gyomirtó szerrel.
4 A Fluence® azonos az EXPRESS 50 SX 534/2006 NÉBIH számon engedélyezett gyomirtó szerrel.
5 Az Amistar Sun gombaölő szer azonos a 02.5/2452/5/2008. MgSzHK számon engedélyezett Amistar Top gombaölő szerrel.
6 A méhek és egyéb beporzást végző rovarok védelme érdekében virágzási időszakban nem alkalmazható! Mézharmat vagy virágzó gyomnövények jelenléte esetén nem alkalmazható!
7 Virágzó kultúrákban vagy mézharmat és virágzó gyomnövények jelenléte esetén, illetve ha a területet bármely okból a méhek látogatják, kizárólag méhkímélő technológiával juttatható ki. Ilyenkor a védekezés csak a méhek repülési időszakának befejezését követően, legkorábban a csillagászati naplemente előtt egy órával kezdhető meg. A kezelést 23 óráig be kell fejezni, illetve 23 órától a következő nap alkonyatáig szüneteltetni kell.”
Fluence® az FMC bejegyzett védjegye

A cikk szerzője: Boros Szilárd

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
AMISTAR SUN – Az élet napos oldala

AMISTAR SUN – Az élet napos oldala

Napraforgóban a legjelentősebb termésnövelő növényvédelmi tényező a kórokozók elleni védelem. A leghatékonyabb megoldáshoz ismernünk kell a kórokozók...

Propulse – a gyakorlatban bizonyít

Propulse – a gyakorlatban bizonyít

Jelentős szántóföldi kultúráink betegségek elleni védelme kezdődik el a napokban. A repce, a napraforgó és a kukorica is abba a fejlődési szakaszba ér...

Amistar® Prime Pack

Amistar® Prime Pack

Napjainkban a növényvédelem szakterületén belül sorozatosan találják szembe magukat a növényvédő szer gyártók és gyakorlati szakemberek, valamint a ga...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?