2024. május 3. péntek Tímea, Irma

Valóban lépéselõnyben a DEKALB hibridek?

Agro Napló
A Monsanto hagyományos, év végi disztribútor találkozóján tette fel ezt a kérdést a meghívottaknak Csengõdi Péter, a cég kelet-európai fejlesztési vezetõje. Csend lett a teremben. Többen, csak a bajuszuk alatt motyogva válaszoltak a kérdésre, úgy, hogy a mellettük ülõ se hallja meg. Szkeptikus hangulat uralkodott, kattogtak az agykerekek: Vajon ez a kérdésfeltevés is az eladási stratégia része?  

Ön szerint lépéselőnyben vannak a Dekalb hibridek? – szólított meg újra egy kereskedőt a fejlesztő.

– Szerintem nincs, válaszolta határozottan egy idősebb úr, majd folytatta: egyik fajta olyan, mint a másik, minimálisak a különbségek.

Majd egy újabb felszólaló, azt mondta:

– Igen, és lépéselőnyként említette a széles, változatos genetikai hátteret.





Ez tény. Hiszen ez a genetikai potenciál lehetőséget kínál a hagyományos nemesítés számára a legjobb kombinációk, azaz a legjobb hibridek előállítására.



De vajon az oly sok fórumon említett nagy terméspotenciál, s ez által a nagyobb árbevétel valóban benne rejlik a hibridekben? A kiváló vízleadó képesség, mely jelentős költségmegtakarítást jelenthet, valós ismérv? A stressztûrő képesség, mely jövedelem biztonságot ígér, bizonyítható?





Vajon ki adja meg ezekre a kérdésekre a választ?

A gyártó, a kereskedő, a termelő?



Nagyon nagy feladat és kihívás kimondani a gyártó részéről, hogy a hibridjei lépéselőnyben vannak, hiszen ezt bizonyítani is kell. Bizonyíthatja egyrészt ő, a saját kísérleti eredményeit boncolgatva. Ez kevés.



Bizonyíthatják a GOSZ-VSZT kísérletek, valamint a Top20 kísérletek eredményei, ahol a Dekalb fajták idén is kiválóan szerepeltek. Ez még mindig kevés.

A termelőnek ennél többre van szüksége. Kézzelfogható bizonyítékokra.





De most ugorjunk át egy másik helyszínre, hiszen december hónapban rendezvények sokasága várt rám.



A Kukorica Termésverseny 2010. eredményhirdetésén találom magam. Szemtől szembe beszélgetek a versenyző gazdákkal, akik végre ékes bizonyítékai lehetnek a fenti állítások valódiságának vagy kitalációjának.

 




Mikó Ferenc • Enying

Az idei termésversenyt 18,3 t/ha-ral megnyerte a DKC 4995-ös hibriddel. Hát kérem, itt a nyerő 400-as, amit kiváló vízleadás és stabil teljesítmény jellemez!

Ez már nem ügyesen kitalált szlogen, hanem a valóság. Mikó Ferenc – sokak által ismert és elismert termelő – elégedett és büszke. A páratlan terméseredményére, a szakmai tudására és nem utolsó sorban a fajtára. A beszélgetés végén a gazda megsúgta nekem: Jövőre meglesz a 20 t/ha!

 






Papp László • Szelekta Kft.



Kivívta magának az előkelő 2. helyet 17,7 t/ha teljesítménnyel, a DKC 5170-es hibriddel. Valóban igaz a fajta páratlan termőképessége és a termésstabilitása, melyet kiváló agronómiai tulajdonságainak köszönhet – nyilatkozta lapunknak a nagygazda.

 

 




Tóth Szabolcs • Dalmand Zrt.

Számára beigazolódott, hogy jól választott, amikor a DKC 5190 mellett döntött, hiszen ő lett a termésverseny 3. helyezettje. A hibrid aszálytûrő képessége idén ugyan nem érvényesült, viszont kiváló vízleadása és a magas terméshozama egyértelmûvé tette a fajta erényeit.

 





Elégedett, „nagy terméspotenciállal” rendelkező kukoricatermesztők vesznek körül, úgy is mondhatjuk, a szakma krémje összegyûlt.



Ők már valószínûleg, határozottan tudják a feltett kérdésre a választ: Igen, lépéselőnyben a DEKALB hibridek!







A múlt évhez hasonlóan a Yara Hungária ebben az évben is a pénzügyi, szakmai támogatáson kívül termékeivel is hozzájárult a Kukorica Termésverseny lebonyolításához és az elért eredményekhez. A Yara által támogatott versenyzők YaraVitaTM Zeatrel lombtrágya készítményt kaptak a versenyterület kezelésére. A 2010-es évben különösen hasznos, eredményes volt a termék használata, ugyanis e lombtrágyának a cinken kívül jelentős a foszfor- és a káliumtartalma. A tenyészidőszak elején bekövetkezett jelentős talajlehûlés, valamint a sok csapadék következtében kialakult levegőtlen körülmények gátolták a talajon keresztüli tápanyagfelvételt. A foszfor a növények korai időszakában a jól fejlett gyökérzet kialakításában játszik szerepet, ez a későbbiekben is nagy hatással bír a termésre. A cink, mint szabályzó elem a biokémiai folyamatok zavartalanságát biztosította. Ez a tenyészidőszak alatt – a korai időszakban – végzett szemlék során esetenként szemmel látható növekedésbeli, fejlődésbeli különbségeket eredményezett. Helyenként ezek az eltérések a teljes terület kezelésére ösztönözték a termelőket. A korai időszakban, a levélkezelések segítettek a növényeknek a kialakult körülmények jobb átvészelésében. Ez a terméseredményekben is meglátszott, mivel a országos és a régiós helyezettek nagy része alkalmazta a Yara termékeket.

 


Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!