InV1266 CL – Flexibilitás a köbön

Agro Napló
Rugalmas gyomirtási lehetőség, kiváló termőképesség, bizonyított termésstabilitás, kimagasló beltartalmi minőség. Mindezt a BASF első Clearfield® hibrid repcéje, az InV1266 CL együtt nyújtja Önnek!

Az InV1266 CL Magyarországon 2019-ben kapott állami elismerést. A regisztrációs kísérletek mindkét évében a legbőtermőbb repcének bizonyult az új korai Clearfield® repcék közt. Kiemelkedő 5 t/ha-t meghaladó termést két helyen is mértek a Nébih szakemberei. Ugyanez a pozitív eredmény folytatódott a 2020-as évben is, ahol számos helyszínen igazán magas terméseredményt és kiemelkedően magas olajtartalmat biztosított a hibrid. Annak ellenére, hogy a 2020-as tavaszi csapadékok nagymértékben elmaradtak, a hibrid jól tolerálta ezt a kedvezőtlen körülményt.

Bólyban 5,98 t/ha, Békéscsabán 5,75 t/ha, míg Taktaharkányban 5,36 t/ha eredménnyel bizonyította ezt a jó stressztűrő képességét.

Az InV1266 CL terméseredményei bizonyítják, hogy a Clearfield® hibridek termőképessége és termésstabilitása felzárkózott a konvencionális hibridek mellé. Az InV1266 CL a kiváló termőképesség mellett a repcék másik értékmérő tulajdonságában, az olajtartalomban is csúcstartó. Olajtartalma jelentősen kiemelkedik a csoportátlagból. Nem lebecsülendő a hibridek közti olajtartalom-különbség: a 2019-es iregszemcsei kísérletben az InV1266 CL érte el a legmagasabb olajtartalmat, 48,02%-ot. Ugyanez a pozitív tendencia mutatkozott meg a 2020-as betakarításoknál is, ahol a hibrid soraink függvényében a legmagasabb olajtartalmat, 43,12%-ot mértünk országos átlagban.

Az InV1266 CL hibrid egy igazi sprinter: késői vetésben is gyorsan fejlődik, hamar megerősödik. Mi sem mutatja ezt jobban, hogy saját fajtasorunkban is gyors és erőteljes fejlődést mutat a korai időszakban (1. kép).

1. kép: InV1266 CL 2019.10.01. (32 nappal a vetést követően)

A gyors fejlődése mellett nagy vegetációs tömeget képez már a korai időszakban is, így igazán jó hibrid tud lenni a kései vetésekben is.

Az őszi fejlődése egyöntetű és folyamatos. Erős vigorú repceként fontos, hogy időben kapja meg az őszi regulátort, aminek a legoptimálisabb időzítése a hibrid 6-(7) leveles állapota.

A 2020/2021-es tapasztalatok azt mutatják, hogy bár az enyhe tél is képes komoly levélveszteséget okozni, mégis az InV1266 CL-nél ez látványosan kismértékű, így még a legextrémebb időjárású helyeken is 10% alatti levélveszteséget mértünk.

A tavaszi újraindulása is gyors, ami meleg periódusokkal tűzdelt, csapadékszegény tavaszokon nagyon hasznos tulajdonság. Rendkívül vastag szár- és oldalelágazások jellemzik. A kísérletekben az egyik legvastagabb gyökérnyaki átmérővel rendelkező hibrid volt azonos tőszám mellett. Becőéréskor a 2020-as évben 150–165 cm átlagmagassággal és 50–55 cm becőzónával rendelkezett (2. kép). A 2020-as évből kiindulva az aszály-stressztűrő képessége kifogástalan, ami nagyban hozzásegítette a hibridet a kiváló termésátlaghoz.

2. kép: az InV1266 CL becőzónája az érési időszakban (Kosd, 2020.)

Számos pozitív tulajdonsága mellett az imazamox toleranciából adódó gyomirtási lehetőséget is kiaknázhatjuk, ugyanis a technológia másik pillére erre ad lehetőséget. Az őszi káposztarepce gyomirtásban a legnagyobb kihívást minden kultúrában az azonos családba tartozó növények együttes jelenléte okozza. A Clearfield® repcegyomirtási technológia lehetővé tette az őszi káposztarepcében az addig csak mérsékelten gyomirtható keresztesvirágú gyomnövények sikeres gyomirtását, illetve ez az egyik legszélesebb gyom­irtási spektrummal rendelkező technológia.

Összeségében mostanra több év saját, illetve termelői tapasztalat alapján elmondhatjuk az InV1266 CL hibridünkről, hogy egy nagyon megbízható, nagy stabilitású hibrid, ami nem ismer kompromisszumot a magas termés és olajtartalom között. Előnyös tulajdonságainak köszönhetően rugalmas vetésidőt biztosít.

Ha pedig a gyomosodással lenne nagyobb problémánk a Clearfield® technológiából adódóan rugalmas és rendkívül széles hatásspektrum erre is biztos megoldást nyújt.

Tóth Attila
BASF Hungária Kft.

A cikk szerzője: Tóth Attila

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
InV1266 CL – A teljesség igényével

InV1266 CL – A teljesség igényével

A Clearfield® repcehibridekkel szemben sokféle elvárást támasztanak a termelők. A rugalmas gyomirtási lehetőség mellett legyen kiváló a termőképessége...

RAPOOL-repcék. SHREK, a zöld óriás

RAPOOL-repcék. SHREK, a zöld óriás

A SHREK már messziről felismerhető és elkülöníthető, akár az őszi időszakban, akár a becőrengeteget kémlelve, egyedülálló biomasszája és hatalmas, már...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?
AgroNapló  |  2024. május 15. 12:02