Petkus - a megbízható technológia

Agro Napló
Szárítás felsõfokon. A PETKUS szárítók már több, mint tíz éve, a terményfeldolgozó technológiák már évtizedek óta jelen vannak a magyar piacon és meghatározó szerepet töltenek be a hazai terményfeldolgozásban, a tisztítástól a szárításon keresztül a vetõmag feldolgozásig.  

A németországi gyártó magyarországi első számú márkaképviselete és 2010-től a PETKUS-szárítók kizárólagos forgalmazója a Mepet Kft. Az együttmûködésüknek köszönhetően már több, mint 100 szárító épült fel eddig a hazai piacon, mely elsősorban annak köszönhető, hogy a korábban megépült szárítótelepek megbízhatóságukkal megalapozták a márka és a MEPET Kft. jó hírnevét. A MEPET Kft. az elmúlt három évben több, mint 50 szárítótelep építésével vezető szerepet tölt be a szárítóüzemek magyarországi értékesítésében. 2009-ben – többek között felépítette az ismereteink szerint – hazánk jelenleg legnagyobb teljesítményû, 45 t/h-os szárítótornyot Belvárdgyulán.



A PETKUS szemesterményszárítók megbízható, könnyen kezelhető, racionális üzemû keresztcsatornás berendezések.



A magok kíméletes módon és gazdaságosan kerülnek szárításra. A szárító energiatakarékos, környezetbarát és könnyen kezelhető ismérveivel megfelel nemcsak a ma, hanem a jövő követelményeinek is. Alkalmazási területe igen széles: étkezési-, vető- és olajos magvak, valamint takarmány szárítására is használható.



A PETKUS szárítók ismérve a szekciókból álló modulrendszer, melynek köszönhetően utólag is növelhető a szárító teljesítménye.






A szárító lábakon áll. A terményzóna szárító- és hûtőszekciókból áll, melyek váltakozó elhelyezésû kúpos kialakítású, tetőformájú levegőcsatornákat (kaszkádokat) foglalnak magukba a levegő be- és kivezetésére.



A visszahûtésre alkalmazott hûtőszekciók száma a külső hőmérsékletnek és a termény fajtájának megfelelően változtatható.



A szárítást végző meleg levegő előállításához közvetlen fûtésû kazánok (D kivitel) vagy közvetett fûtésû hőcserélők (W) alkalmazhatók olaj- vagy gázégővel.



A levegővezetés szempontjából a PETKUS szárítók kétféle kivitelben készülnek: a standard kivitel (S), amelynél a terményen keresztülmenő levegőt az elszívó ventilátor elszívja és közvetlenül a szabadba vezeti. A másik, hazánkban leginkább használt változat a hővisszanyerés elvén mûködő, U-kivitel. Ennél a hûtőlevegőt és a telítetlen felmelegített levegőt egy visszaforgató ventilátor az égő felett egyenletesen hozzákeveri a meleg levegőhöz. Így a hőenergia magasabb kihasználtsága érhető el.



 

 



PETKUS DU hővisszanyeréses szárító



A termény fentról bekerül a szárítóberendezés terményzónájába, és az szakaszosan, az ürítőzsalu mûködésének megfelelően cikkcakkban csúszik lefelé, miközben az felülről és alulról légáramnak van kitéve. Az időegység alatt áthaladó anyag mennyisége szabályozható.



Az égő által felmelegített levegő a levegőcsatornák kialakítása miatt a terményen keresztülkényszerül és felveszi a termény nedvességét. A levegőcsatornák kialakítása miatt azonos a csatornák közötti terményáram vastagsága, így a szárítás kíméletes és egyenletes.



Az elszívó ventilátorok pneumatikus zsalui az ürítőzsalu mûködtetésénél bezárnak, így megszûnik a szárítón belüli légmozgás és elenyésző lesz a porképződés és messzemenőkig biztosítható a porkibocsátási határértékek betartása. A nedves meleg levegő végül a szabadba kerül. A szárítóban a légsebesség és a légmennyiség is szabályozható. A berendezés kényelmes és egyszerû kezelését 10"-os érintőképernyős SIEMENS PLC vezérlés biztosítja.





A képernyőn a szárító digitálisan jelenik meg, az értékek beállítása, a mûködési funkciók kapcsolása (betöltés, szárítás, hideg levegővel szárítás, utóhûtés, kiürítés) egy érintéssel elvégezhető. A beállításokat kalkuláció segíti. A további felügyeletet pedig a Siemens PLC automatikusan vezérli, mely képes egy bizonyos határig a termény nedvességtartalmának ingadozását is kiegyenlíteni.

 


 

 





A PETKUS szárító előnyei: 



- Univerzálisan mûködtethető takarmány-, étkezési- és vetőgabona valamint olajosmagvak szárítására. 

- Nagy típusválaszték. 

- Egyaránt alkalmazható olaj, földgáz és PB-gáz, mint tüzelőanyag. 

- A levegő direkt vagy indirekt fûtése lehetséges. 

- Alacsony fûtőanyagigény a meleg ­levegő zóna szigetelésével és az U kivitelû szárítók esetén hővisszanyeréssel. 

- Alacsonyabb elektromos energiaigény kúpos, tetőformájú légcsatornák és ventilátorok, de legfőképp a szívott légszekrényrendszer alkalmazásával. 

- A terményoszlop csatornáinak öntisztulása úgy biztosított, hogy a kitárolás pneumatikus mûködtetése szakaszos és igen intenzív. 

- A kazán/hőcserélő a szárító burkolatán belül van elhelyezve.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Folyékony elemi kén vagy ATS?

Folyékony elemi kén vagy ATS?

Kénpótlás, vadriasztás, gombaölés és „talajfertőtlenítés” vagy kénpótlás és nitrogénveszteség csökkentés?

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!