A talajmûvelési módok és a humusz állapot összefüggései

Agro Napló
A talaj és termékenysége feltételesen megújuló (megújítható) erõforrás, amely alapvetõ szerepet játszik a növénytermesztésben. A többi erõforrás transzformátora, a primér biomassza primer tápanyagforrása a természet szûrõ és detoxikáló rendszere, a biodiverzitás rezervoárja és nem utolsósorban a mezõgazdasági produkció színhelye.  

Ezek alapján a talaj védelme a különböző károsító hatásoktól társadalmi jelentőségû. A földhasználat alapszabálya, hogy a földet mindenütt arra és olyan intenzitással használjuk, amire az a legalkalmasabb, illetve amit képes károsodás nélkül elviselni. A talajvédelmi törvények alapvető előírásokat tartalmaznak a gyakorlat számára. A termelők kötelessége helyes talajhasználati gyakorlattal a talaj védelme érdekében eljárni. Ezt szolgálja a talajtermékenység, mint természeti erőforrás hosszú távú fenntarthatóságát, teljesítőképességét.



A talajmûvelés bármely változatánál figyelembe kell venni a klíma és termőhely specifikumait. A talajtömörödést és a talajeróziót minden eszközzel redukálni kell. A cél a talajmûvelésben olyan rendszer és mûveletek megvalósítása, amely kedvező talajszerkezetet alakít ki a vetőágyban, a termőrétegben, a gyökérágyban és kedvező feltételeket alakít ki az altalaj irányába történő átjárhatóság kialakításában.

 








A talajkímélő talajmûvelési rendszerek kérdése még jelenleg is vita tárgyát képezi. Alapvetően le kell rögzíteni, hogy a talajmûvelés megválasztása a talajt használó management hosszú távú döntése kell, hogy legyen. A különböző rendszerek hatása rövidtávon nem értékelhető.



Az elmúlt évtizedekben az intenzív talajhasználat jelentette az új feltételek mellett a régi klasszikus rendszerek mûködtetését, (pl. rendszeres mélyszántás), amelynek eredményképpen megnövekedett a talajok fizikai állapotának romlása, szerkezetromlás, eke-tárcsatalp kialakulása, a talaj C (humusz) tartalmának csökkenése, belvizek kialakulása, mûtrágyák gyengébb érvényesülése, talajsavanyodás, terméscsökkenés, a költségek növekedése. A felsoroltak közül talán a talajok széntartalmának csökkenése a legfontosabb, amely a többi probléma eredője is. A humusz a talajképződés előfeltétele és a talajtermékenység záloga, különbséget képez a talajtípusok és az elérhető termésszintek között. A talaj humuszállapotának megállapításához gyakorlati szempontból legalább két frakciót kell elkülöníteni, egy inert frakciót, amelyet tartós ­humusznak is nevezhetünk és a másik frakció a táphumusz. A tartós ­humusz szoros korrelációban van a talaj agyagtartalmával.



Az átalakuló táphumusz mennyisége a talajhasználat során befolyásolható vetésforgóval, szervestrágyázással és fontos szerepe van az ésszerû talajmûvelésnek is.





A tapasztalatok szerint ez a hatás 0,30–1,0% humuszváltozást idézhet elő. A humusznak tápanyaghatást illetve talajjavító hatást tulajdonítunk. Ez utóbbi vízkapacitás, a szorpciós kapacitás és a szerkezetesség javulásában nyilvánul meg, továbbá javul a tápanyagok felvehetősége, a mûtrágyák érvényesülése. Mivel az inert C /tartós humusz frakció/ és az agyagtartalom között szoros a korreláció, így a talajfizikai tulajdonságokkal is pozitív a kapcsolat.



Felmerül a kérdés, hogy a talajmûvelés mûveleteinek, illetve rendszerének megválasztásával mennyiben tudjuk befolyásolni a talajok humusztartalmát? Mivel ilyen jellegû vizsgálatok egy-két éves kísérletekben és in vitro körülmények között megbízhatóan nem megvalósíthatóak, ezért egy 1974-ben beállított szántóföldi kéttényezős parcellás kísérletben vizsgáltuk a különböző talajmûvelési módok és a mûtrágyázás hatását a talaj humusztartalmának alakulására, búza – búza – kukorica - kukorica vetésforgóban. A kukoricaszárat és a szalmatermést minden évben elszállítottuk, pótlólagos szervesanyag visszapótlás, istállótrágyázás nem történt.






 





A talajmintákat betakarítás után kukorica tarlóból vettük a 0-10, 10-20, 20-30 cm-es rétegből. A kísérleteket a PE-GK kísérleti telepén folytattuk le, a laborvizsgálatokat a Fejér Megyei NTSZ Talajvédelmi Laboratóriuma végezte el. Az egyes tényezők és kezeléseik talajvizsgálati eredményeit a táblázat szemlélteti. (1. táblázat, 1. ábra )

 


 


 

 

A több évtizedes kísérleti munka talajvizsgálati eredményeiből néhány megállapítás tehető: 



- Szántás esetében a 0–30 cm-es talajrétegben a humusztartalom 0,4% ponttal kisebb, mint a mûvelés nélküli rétegben, a felső 10 cm-ben 0,5% többlet mérhető az utóbbi variáns javára. 



- A 20 cm-es réteget figyelembe véve a mûvelés nélküli változatban 15 t/ha humusztöbblet mutatható ki. 



- A szántásos parcellákon a humusztartalom az egyes rétegek között egyenletesen rendeződik el, az alsó 20–30 cm-es rétegben 0,1%-kal több humuszt mértünk, mint a másik két kombinációban. 



- A tárcsás alapmûvelés alkalmazása esetén a felső 10 cm-es rétegben 0,30%-kal magasabb a humusz szint, ugyanakkor a 20–30 cm-es rétegben a csökkenés nagymértékû. 



- A N-adagok a nagyobb gyökérnövekedés miatt (korábbi vizsgálatok) a humusztartalmat 0,30%-kal növelték a kontrollhoz képest mindhárom talajmûvelési változatban. 



- A legmagasabb humusz értéket a mûvelés nélküli N trágyázott (a2b3) kombinációban kaptuk.





Összefoglalóan megállapítható, hogy a talajkímélő talajmûvelési rendszerek a talaj fizikai állapotának megóvása, az eróziós károk kivédése és a jelentős energia megtakarításon túl a talajok humusztartalmának megőrzésében is jelentős szerepet játszhatnak. Ez szolgálja a talajtermékenység, mint természeti erőforrás hosszú távú fenntarthatóságát, a termőhely produktivitását.





Dr. Kismányoky Tamás

A cikk szerzője: dr. Kismányoky Tamás

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Trelleborg at Agritechnica 2019

Trelleborg at Agritechnica 2019

Trelleborg Joins Massey Ferguson in the Extraordinary “MF NEXT Concept Tractor” / Trelleborg proudly Announces a Long-term Partnership with Agricolus...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK

Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2024.05.17. péntek

Az összefüggő felhő- és csapadékzóna északkelet felé halad, mögötte a több-kevesebb napsütés mellett erőteljes gomolyfelhő-képződés várható és egy átmeneti szünetet követően délután záporok, zivatarok, néhol akár heves zivatarok is kialakulhatnak, de a Délnyugat-Dunántúlon ekkor már csak kis eséllyel lehet csapadék

KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?