A fejés higiéniája - Tejelõ állományaink egyik leggyakoribb problémája a tehenek tõgygyulladása

Agro Napló
A tõgygyulladás (mastitis) a tehéntõgy külsõ mechanikai, kémiai vagy biológiai behatásra adott válaszreakciója. A mastitis kialakulásának hajlamát más egyéb tényezõk (genetika, környezet, takarmányozás, fejéstechnológia stb.) is befolyásolják. Ezek hatására a beteg tõgy az általa termelt tej összetételének megváltoztatásával és csökkent termeléssel reagál.  

Biológiailag biztonságos környezet



A tőgyhigiénia igazából már az istállóban elkezdődik. Mivel az állat folyamatos kapcsolatban van a környezetével, a védekezésben fontos szerep jut a környezeti kórokozók gyérítésének. A padlóra húzott első tejsugarak a fejőházat fertőzve a fejőházban megforduló összes egyed fertőzését okozhatják. A rossz alom, a nem higiénikus ellető vagy borjúbox a keresztfertőzések lehetőségét növelik. A fejőberendezés savas-lúgos tisztításán és a fejőház hidegvizes lemosásán túlmutató, rendszeres vegyszeres felülettisztítás és -fertőtlenítés elengedhetetlen a fertőzési lánc megszakítása céljából.



Biológiai biztonságra való törekvéskor nem feledkezhetünk meg a kórokozók terjesztésében fontos szerepet játszó kártevők, elsősorban a patkányok és a legyek elleni védekezésről sem.

 


 

 





A fejés higiéniája



A mastitis elleni védekezés alapeleme a megfelelő fejési higiénia, mely nagyban öszszefügg a fejés-előkészítéssel. A fejés előtti tőgyápolás célja, az oxitocin hatás kiváltása mellett, hogy a tőgybimbókról a szennyeződést és ezzel együtt a kórokozókat fizikailag eltávolítsuk, a kórokozókat gyérítsük. Ezzel elsősorban a kifejt tej összes csíraszámát tudjuk csökkenteni. Mivel a megfelelő tőgyelőkészítés esetén a tőgy első érintése és a kelyhek felhelyezése között max. 50-60 másodperc telhet el, így a fejés előtt használt „tőgyfertőtlenítők” fertőtlenítő hatásukat csak igen kis mértékben tudják kifejteni, ezért az e célra használt termékeket a fizikai tisztító-, és szennyoldó képesség előtérbe helyezése alapján kell kiválasztani. Célszerû a nagyobb hatékonyságot és gazdaságos felhasználást biztosító, habosítható termékek alkalmazása. Különös gondot kell fordítanunk a bimbók szárazra törlésére használt kendők tisztaságára. Papír esetén a megfelelő higiénikus tárolásra, textilkendők esetén pedig a mosásra, fertőtlenítésre. Textilkendők mosása esetén adagoljunk a mosógépbe fertőtlenítőszert. A letörlésre tőgyenként tiszta kendőt, és tőgynegyedenként tiszta törlőfelületet (a kendő megfelelő hajtogatásával) használjunk. Ne feledkezzünk meg a fejők kezének rendszeres fertőtlenítéséről sem, mely célra az elpárolgó alkoholos kézfertőtlenítők alkalmasak.



A fejés utáni tőgyápolás során elsősorban a fejést követő kb. 30 percben még nyitott tejutak lezárását, a tőgybimbó bőrén, a kórokozók felszaporodásának gátlását és a hám regenerálását kell biztosítani. Erre a célra jól tapadó, filmképző tulajdonságú ápoló-fertőtlenítőszert célszerû alkalmazni.



A legelterjedtebb hatóanyag a jód, melynek szárító hatását megfelelő arányban adagolt bőrlágyító és regeneráló összetevőkkel lehet kiküszöbölni, illetve újabban stabilizált jódkomplexek alkalmazásával, így alacsonyabb jódtartalmú tőgyfertőtlenítők használatával a szárító hatás csökkenthető. A jód mellett igen elterjedt hatóanyag a klórhexidin és a természetes hatóanyag, a tejsav is. Újdonság ezen a területen a bőrnyugtató növényi kivonatok, mint például a menta alkalmazása, mely az irritált hám nyugtatásával az apró hámsérülések, mint fertőzési kapuk gyógyulásának segítségével fejti ki megelőző hatásukat.



Mivel a fejés előtt és után történő kezelések célja teljesen más, azonos termék alkalmazása erősen megkérdőjelezhető.

 


Fejést követően gondoskodni kell – fejés utáni tőgyápoló használatával – a kórokozók elszaporodásának gátlásáról és a hám regenerálásáról

 

 





Összességében elmondható, hogy a biológiai biztonság a fejőházban is csak komplex védekezéssel érhető el. Míg az „ad hoc” jelleggel, szakszerûtlenül végzett védekezés valóban csak egy, a jelenlegi tejárral össze nem egyeztethető extra költség, addig a komplex prevenciós intézkedésekkel, kiváló minőségû higiéniai termékek használatával tejelőállító telepeinket biológiailag biztonságos zónává, a ráfordított költségeket pedig többszörösen megtérülő befektetéssé alakíthatjuk.





Kiss Barnabás

A cikk szerzője: Kiss Barnabás

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ismét napirenden a madárinfluenza

Ismét napirenden a madárinfluenza

Tavasszal újra magas patogenitású madárinfluenza-vírus jelenlétét igazolta a Nemzeti-Élelmiszerlánc- biztonsági Hivatal, most éppen Hajdú-Bihar megyéb...

Folyékony elemi kén vagy ATS?

Folyékony elemi kén vagy ATS?

Kénpótlás, vadriasztás, gombaölés és „talajfertőtlenítés” vagy kénpótlás és nitrogénveszteség csökkentés?

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!