2024. április 29. hétfő Péter

Csávázás – BIOSILD EXTRA

Agro Napló
A vetőmagcsávázás az eredményes gabonatermesztés egyik alapvető tényezője. A csávázás bizonyítottan termésnövelő hatással rendelkezik, ugyanakkor a legtakarékosabb és egyben a leghatékonyabb növényvédelmi eljárás. Nem utolsó szempont, hogy a csávázás környezetre gyakorolt hatása jóval kedvezőbb az állománykezelésekkel szemben, hiszen ezzel az eljárással lényegesen kevesebb hatóanyag kerül a környezetbe, ráadásul egyes kórokozók ellen nem is lehet állományvédekezéssel védekezni.

A csávázásnak a régmúltban és ma is elsődleges szerepe a prevenció. Az okszerű növényvédelem történetében a csávázás volt az első növényvédelmi beavatkozás, ami a gyakorlatban is elterjedt és a mai napig megtartotta jelentőségét.

Kiemelt funkciója, hogy az elvetett magot megvédje a rajta, benne lévő, továbbá a talajból, növényi maradványokból kiinduló növénypatogén kórokozóktól, jó csírázást és kelést biztosítson, megvédje a növényeket a kezdeti fogékony stádiumokban fellépő súlyos fertőzésektől.

A fontosabb szántóföldi kultúráink esetében ma már a vetőmagcsávázás elengedhetetlen növényvédelmi beavatkozás.

Gyakran felmerülő kérdés a kontakt és szisztemikus készítmények együttes használatának szerepe.

A kontakt hatóanyag a vetőmag felszínén átvihető, és a talajból fertőző kórokozó gombák ellen nyújt védelmet. A szisztemikus hatóanyag ezen túlmenően a maggal terjedő, valamint a belső szemfertőzöttség ellen is megfelelő védelmet biztosít.

Egyes növényi kórokozók ellen a már kikelt állományban a fejlődés bizonyos szakaszáig is védelmet biztosítanak.

A Sumi Agro Hungary Kft.-nek már több évtizede ismert Biosild kalászos csávázó szer családja 2022-től egy új tagot vezetett be a csávázó szer piacon, a BIOSILD EXTRA kalászos gombaölő csávázó szert.

A BIOSILD EXTRA hatóanyagai fludioxonil és difenoko­nazol, amelyek eltérő hatásmechanizmusuk miatt jól kiegészítik egymást. A kontakt fludioxonil a vetőmaggal és a talajból fertőző kórokozók ellen, a felszívódó difenokonazol pedig a csírázó magban fejti ki védő hatását.

A hatóanyagok megfelelő védelmet biztosítanak a fuzáriumos gyökér- és szártőrothadás továbbá a kőüszög és törpe kőüszög elleni védelemben.

A BIOSILD EXTRA csávázó szer tapadóképessége kiváló, kimagasló a színező képessége és kitűnő a szelektivitása.

A csávázás során kis mennyiségben nagy koncentrációjú hatóanyagokat juttatunk a vetőmag felületére, ezért a csávázás eredményességét a csávázó szer biológiai hatásán kívül a formuláció is nagymértékben befolyásolja.

A BIOSILD EXTRA a hatóanyagokat a legkorszerűbb FS (szuszpenzió koncentrátum) formában tartalmazza.

A hatékony felvitellel biztosítjuk a magvak kórokozómentes csírázását és a fiatal növények kezdeti egészséges fejlődését.

A BIOSILD EXTRA a túzok-, alföldi hegy- és dombvidéki madárvédelmi és kékvércse-védelmi tematikus előíráscsoportok kivételével az AKG-ban használható.

Steiner István
szaktanácsadó
Sumi Agro Hungary Kft.

A cikk szerzője: Steiner István

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!