2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Mikrobiológiai talajfungicid nem csak napraforgó-termesztőknek

Agro Napló
2020-ban Magyarországon is elismerésre került egy biológiai talajfungicid, a Xilon. Ez az első, Trichoderma hatóanyagot tartalmazó mikrobiológiai növényvédő szer Európában, mely napraforgóban a szklerotínia és makrofomina ellen bevethető. Mikrogranulált formulációja megkönnyíti a szántóföldi növények széles körében történő alkalmazását, pluszművelet nélkül, vetéssel egy menetben kijuttatható.

Mi is a Xilon?

A Xilon egy olyan biológiai talajfungicid, amelynek kimagasló a hatékonysága a szklerotinia micéliális fertőzésével szemben,  pozitív hatása van a talajéletre és annak egészségére. Emellett a Macrophomina phaseolina okozta termésveszteséget csökkenti. Hatóanyaga a Trichoderma asperellum T34-es törzse.

Hogyan fertőz a Sclerotinia sclerotiorum?

A talajból indul a fertőzés, a fertőzési forrás a gomba kitartóképlete, a szklerócium, mely 5–10 évig is megőrzi életképességét. Ezekből a micéliogén-csírázás során fejlődő micéliumok megfertőzik a gyökeret. A gomba eltömíti a növény szállító edénynyalábjait, és hervadását, pusztulását idézi elő. A fungicides kémiai állománypermetezésekkel már nem tudjuk a talajból induló fertőzést kivédeni.

A növényvédő szer engedélyokiratában a makrofominás szárkorhadás is szerepel. A Macrophomina phaseolina (hamuszürke szárkorhadás kórokozója), mint a talajból fertőző, a növényt észrevétlenül gyengítő, tüneteket már későn mutató, nagy termésveszteséget okozó melegigényes gomba.

A fertőzési forrás a talajban lévő mikroszklerócium, mely fertőzőképességét évekig megtartja. A micéliális csírázást követően a micéliumok már csírakorban fertőzhetik a napraforgót a gyökerén keresztül.

Vetésváltással nagyon nehéz ellene védekezni, legalább 500 gazdanövénye ismert. Jelenlegi vetésszerkezetünkben a napra-
forgón kívül a kukoricát, cukorrépát, cirkot is fertőzi, jelentős termésveszteséget előidézve. Az ellene való védekezést nehezíti, hogy a kémiai fungicidek közül jelenleg egyiknek sincs engedélye a makrofomina ellen, és hatásuk se kielégítő önmagukban. A toleráns hibridek használata is az integrált növényvédelem része lehetne, de sajnos a nemesítés terén sincs nagy előrelépés. Nagy kihívás az ellene való védekezés. Az utóbbi 2 év forró, száraz nyarai kedveztek a betegség fellépésének. Szinte minden napraforgótáblában találkozhattunk kártételével. A 2021-es aszályos évben a Macrophomina phaseolina fellépését tapasztaltuk a Terepszemle kísérleteinkben is. A komplex technológiák (kémiai fungicid + talajfungicid) esetében 73%-os hatékonyságot mértünk, míg 2022-ben 38%-os volt a hatékonysága a kezeléseknek (1. diagram). Keressük, hogy a betegség kártételét hogyan tudjuk még hatékonyabban csökkenteni.

Miért több, mint egy fungicid?

Fungicidhatása mellett kedvezően hat a gyökérfejlődésre, a növények fejlődési erélyére, fotoszintetikus aktivitására, és a termést is növeli (2. diagram). Az abiotikus stresszhatásokat jobban tolerálják a kezelt növények. Továbbá a fungicid-rezisztencia kezelésében fontos szerepe van, illetve lesz a jövőben.

A Xilon 4-es hatásmechanizmusa révén hat a kórokozókra és a növényre egyaránt.

  • A gyökér kolonizálásával védi a növényt a talajból fertőző kórokozóktól, így jobb lesz annak tápanyag- és vízhasznosítása is.
  • A Trichoderma enzimeket termel, melyek a kórokozó gombák szaporodását gátolják.
  • Parazitálja a kórokozók gombafonalait és kitartóképleteit.
  • Indukált rezisztenciát vált ki a növényben, melynek hatására a lombleveleken történő fertőzésekkel szemben ellenállóbbá teszi a növényt.

A Xilon használatának lehetőségei

Vetéssel egy menetben lehet kijuttatni mikrogranulátum-szóró adapterrel felszerelt vetőgéppel a szklerotíniás betegség ellen napraforgóban 5–10 kg/ha dózisban, szójában és repcében 10 kg/ha dózisban, kukoricában a fuzáriumos betegség ellen 10 kg/ha dózisban. A makrofomina ellen napraforgóban 10 kg/ha-os dózisban alkalmazzuk.

Összefoglalva, a Xilon használata növeli a termésbiztonságot és a termést, a szklerotinia micéliális fertőzése ellen megoldást nyújt, mérsékli a makrofomina okozta termésveszteséget. A kórtani problémák csökkentése mellett egészségesebb, a szélsőséges időjárási tényezők okozta stresszhatásokat jobban viselő növényeket eredményez. Vitathatatlanul helye van a napraforgó integrált növényvédelmében, ráadásként az Agro-ökológiai Program (AÖP) keretében most plusz 2 pontot is kaphat!

Klein Róbert
fejlesztőmérnök
Kwizda Agro

A cikk szerzője: Klein Róbert

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A kalászosok barátja az Elatus™ Era

A kalászosok barátja az Elatus™ Era

A kalászos kultúrák területe növekedett a 2022/23-as szezonban, és a növekvő területtel növekednek az elvárások. A magas termés eléréséhez megfelelő v...

Szupererő és védelem a repcének

Szupererő és védelem a repcének

Amikor sikeres repcetermesztőkkel beszélgetünk, minden esetben szóba kerül a megfelelő rovarvédelem és a harmonikus tápanyag­ellátás. Aki ezekre odafi...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!