Van, akinek a lehetõség is probléma - van, akinek a probléma is lehetõség

Agro Napló
A KWS Magyarország Kft. elsõdleges célnak tûzte ki, hogy a termelõknek minden körülmények között megfelelõ segítséget és megoldást nyújtson, ezért folyamatosan frissíti portfólióját és egyre nagyobb alkalmazkodóképességû és magas termésre képes hibrideket nemesít. Ezek gyakorlati felhasználásáról, termelõi tapasztalatairól alkotott véleményét osztotta meg velünk a Borsod megyei Hegyalja-Tár Kft.  

A Hegyalja-Tár Kft. fő profilja a szántóföldi növények integrációja. Ide tartozik főként a búza, kukorica, napraforgó, repce, szója, mustár, és borsó. A cég 8000 hektárt integrál, ebből mintegy 400 hektár saját föld. A termelők növényvédő szert, mûtrágyát, vetőmagot illetve gépalkatrészt vásárolhatnak hitelkeretük terhére. A termelők által megtermelt terményt megvásárolja és továbbértékesíti. Az elmúlt évek rossz tapasztalata alapján olajos növények esetében nem kötnek le előre értékesítési árat, így biztonságosabb a termelés és a gazdák sincsenek teljes mértékben kiszolgáltatva a nagyfelvásárlóknak. A forgalom mintegy 80% B.A.Z. megyéből származik, míg a maradék 20% Szabolcs, Hajdú, és Békés megyék között oszlik meg.



Az elmúlt időszakban a vetésterületek növényenkénti megoszlását leginkább az AKG alakította, így csökkent a kalászosok részaránya, növekedett viszont a pillangósoké, mint pl. szója és borsó. Kukorica vonatkozásában is elmondható, hogy növekedett a vetésterület, főként, ami a rövidebb FAO számú hibrideket illeti, mivel a termelők rájöttek arra, hogy a rövidebb tenyészidejû kukoricák is jövedelmezően termeszthetők és így a kései vetések is biztonsággal megoldhatóak. A régióban a különböző agrotechnikai eljárásokban nincs jelentős eltérés, így a fajtaválasztás mindenképpen központi szerepet tölt be a termesztés jövedelmezőségét illetően, ezért tartjuk fontosnak a termelők megfelelő szintû tájékoztatását, amire mind a Hegyalja-Tár Kft., mind a KWS Magyarország Kft. nagy figyelmet fordít és képzett, megbízható kollégákkal áll a termelők rendelkezésére.



Napraforgó termesztés vonatkozásában az egyre nagyobb teret hódító vegyszertoleráns technológia esetén a 2010-es év megmutatta, hogy extrém időjárási körülmények között nem feltétlenül jó megoldás a hagyományos napraforgók mellőzése, mint pl. a Barolo RM, mert 2010-ben szignifikánsan jobb eredményeket értek el több területen is, mind termés, mind pedig olajtartalom vonatkozásában. A Kft. 1000 ha Barolo RM termését tudta nyomon követni és elmondható, hogy a termelői elismerés minden esetben nagyon pozitív volt: stabil termés, kiváló stressztolerancia, átlagon felüli olajtermés.



A kukoricatermesztés sarkalatos pontja a betakarításkori szemnedvesség. A környékbeli gazdálkodók elvárása, hogy ez a nedvesség ne legyen magasabb 20%-nál, mivel rossz esetben a szárítási költségek akár az árbevétel 40–50%-át is elérhetik.





Az elmúlt három évben a Hegyalja-Tár Kft. értékesítésében mintegy 30%-kal nőtt a KWS hibridek részaránya. Általános tapasztalat, hogy aki egyszer kipróbálta ezen hibridek valamelyikét, az a következő években is szívesen használja. A régióban a drága szegmensbe tartozó kukoricák iránt csekély a kereslet, valószínûleg ez a tény is hozzájárul a KWS egyik zászlóshajójának számító Juxxin sikeréhez, amely kiváló ár-érték aránya és megbízható termésátlagai miatt vezető hibrid a Hegyalja-Tár Kft.-nél. (Az idei évben akciós áron jelenik meg a Juxxin, a készlet erejéig!) Az új hibridek, mint például a Krabas, szintén kiváló eredményeket produkáltak, a felső kategóriás termékek közül az egyik legmegbízhatóbb anyagnak bizonyult, magas terméssel és jó vízleadási dinamikájával, korai betakaríthatóságával.





A tavalyi extrém időjárás miatti kései vetésre való tekintettel a KWS igyekezett „befoltozni” azt a lyukat, amit a FAO 300 alatti hibridek hiánya okozott, ezért behozta a FAO 240-es Losc nevû hibridet, amiről szintén nagyon pozitív visszajelzések érkeztek, a júniusi vetéseket jó termésátlaggal és viszonylag alacsony vízzel sikerült betakarítani. Ami a júliusi vetéseket illeti, itt szintén bíztató képet mutatott a kukorica, azonban a körülmények miatt ezeket a táblákat eddig még nem sikerült betakarítani.



Összességében elmondható, hogy a kedvezőtlen időjárás sajnos olyan körülmény, amit nem tudunk befolyásolni, azonban a megfelelő technológiával és fajtaválasztással nagymértékben javíthatjuk esélyeinket a negatív hatások kiküszöbölésére. Ebben a sokszor kilátástalannak tûnő harcban már évek óta kiváló partner a KWS Magyarország Kft. remekül alkalmazkodó, megbízható, stabil hibridjeivel és naprakész nemesítésével, mely mindig a helyi körülményekhez való alkalmazkodást tekinti elsődleges célnak és igyekszik a gazdák segítségére lenni minden körülmények között.



A Hegyalja-Tár Kft. és a KWS Magyarország Kft. minden gazdálkodónak nagyon boldog, sikerekben és eredményekben gazdag 2011-es gazdálkodási évet kíván!



KWS – Jövőt vetni 1856 óta!



Tóth Tamás • területi képviselő • Borsod-Abaúj-

Zemplén megye • +36-20/286-5266

Pálovics Balázs • régióvezető • Hajdú-Borsod-

Szabolcs megye • +36-20/800-9629


Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Belső erőket mozgósított az RAGT

Belső erőket mozgósított az RAGT

Több mint negyven év szakmában eltöltött idő, ebből 14 év RAGT-nál betöltött országvezetői státusz után Lonsták János nyugdíjba vonul. A szakember nev...

KWS kukorica-újdonságok

KWS kukorica-újdonságok

Ismerje meg a KWS 2021-es tavaszi szezon kukorica vetőmag újdonságait! Három szemes- és egy silókukoricával bővül a KWS portfóliója. Korai előszezon-k...

Újdonságok a Portfólió Farmokon

Újdonságok a Portfólió Farmokon

A hagyományokat nem megszakítva, a szigorú biztonsági előírásokat betartva idén Szarvason és Dombóváron tekinthették meg az érdeklődők a vetésidő- és...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?