2024. április 29. hétfő Péter

Pozitív várakozások 2011-re a Syngentánál

Agro Napló
Szûkülõ növényvédõszer-piac és stagnáló vetõmagpiac határozták meg idén a Syngenta magyar érdekeltségeinek mûködését.  

Ezek a tényezők – a jelenlegi formájában tíz éve mûködő svájci székhelyû vállalat – magyar cégeinek, a Syngenta növényvédelmi Kft-nek és a Syngenta Seeds Kft-nek éves teljesítményére is rányomták bélyegüket. Ennek ellenére a jövő évben optimista termelői hangulatot és magas termelői árakat várnak a cég szakemberei – hangzott el a cég november végén Budapesten tartott sajtótájékoztatóján. A növényvédelem területén becslések alapján 10–12%-os piaccsökkenés mellett a Syngenta forgalma 7–8%-kal marad el az előző évhez képest, de összességében nőtt a vállalat piacrészesedése.



A szántóföldi vetőmagok esetében a cég 10–12%-os forgalomnövekedéssel minden idők legjobb eredményét realizálta, stabil, enyhén növekedő piacon; a virág- és zöldségvetőmagok piaca mintegy 3–5%-kal csökkent, ugyanakkor a cég forgalma 5 százalékkal tudott nőni.





Jövőre jó felvásárlói árakat, optimista termelői hangulatot, átlagos időjárást és akár 10%-ot meghaladó piacnövekedést várnak a Syngenta szakértői. A Syngenta, felismerve a Magyarországban rejlő potenciált, regionális központként mûködik hazánkban. Világszerte több mint 23 országba jutnak el a hazánkban megtermelt kukorica, napraforgó és zöldborsó vetőmagok, amely az elmúlt 10 évben mintegy 25 milliárd forint bevételt jelentett a hazai termelőknek.



Az elmúlt 10 év során Magyarországon mindkét üzletágban megduplázta forgalmát a Syngenta. Tíz év alatt mintegy 17 millió hektárnyi területet kezeltek Syngenta növényvédő szerrel. Csak hazánkban 6 millió hektárra elegendő kukorica- és 6,5 millió hektárra elegendő napraforgómagot termelt a cég.





„A Syngenta innovatív vállalatként érzékenyen követi a környezeti és a piaci változásokat és próbál választ adni ezekre a kihívásokra” – hangsúlyozta Albrecht László, a Syngenta Seeds Kft. ügyvezető igazgatója (balról).

„Annak ellenére, hogy a 2010-es év többek számára rosszul alakult, nem szabad leállni az invesztícióval, hiszen ma már nemcsak a szomszéd a versenytárs, hanem a külföldi termelő is” – fûzte hozzá Czigány Tibor (jobbról), a Syngenta Növényvédelmi Kft. ügyvezetője.


Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Újdonságok az őszi Portfólió Farmokon

Újdonságok az őszi Portfólió Farmokon

A Corteva Agriscience idén ősszel három helyszínen, Szarvason, Dombóváron és Debrecenben tartotta meg szántóföldi növénytermesztési és növényvédelmi b...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!