Extrém év - Pozitív tapasztalatok

Agro Napló
2010 extrém csapadékos év volt. Az elõzõ év minden tekintetben feladta a leckét a mezõgazdaságban dolgozóknak és ezen belül a kukoricatermesztõknek. De ugyanúgy feladta a leckét a gyomirtó szerek fejlesztõinek, gyártóinak, a forgalmazóknak és a szaktanácsadóknak egyaránt.  

Nézzük mi is történt. 2010-ben már a tenyészidőszak kezdetétől az átlagot meghaladó mennyiségû csapadék hullott, ami több módon hatott a kukoricatermesztésre:



Belvizes területek alakultak ki, a csapadék késleltette a vetést. A folyamatos esőzés hatására gyakorlatilag folyamatosan keltek a gyomnövények. A helyzetet nehezítette, hogy az átlagosnál nagyobb arányban keltek olyan nagy magvú, mélyről csírázó, nehezen írtható kétszikû gyomnövények, mint a selyemmályva, a csattanó maszlag, a szerbtövis-félék, vagy az árvakelésû napraforgó. Az egyszikûek között is felborult a korábban megszokott fajösszetétel. A jellemzően később és mélyebbről csírázó muhar-félék a szokottnál nagyobb arányban képviseltették magukat, bár ennek oka nem csak az időjárásban keresendő.



Az évelő kétszikû gyomnövények a hideg miatt a szokottnál később jelentek meg, akkor viszont a korábbi éveknél nagyobb borítással „foglaltak helyet” a kukoricában. Az évelő egyszikûekkel (fenyércirokkal) fertőzött területeken a rizómás alakok a barátságtalan időjárás miatt a normál évekhez képest szintén jóval utóbb jelentek meg.





A preemergens és a korai posztemergens szerek általában jól indultak az időjárásnak köszönhetően. A táblák heteken keresztül gyommentesek voltak. A nagy mennyiségû csapadékból adódó egyik probléma, hogy a nagyobb vízoldékonyságú anyagok hamarabb kimosódtak a gyomok csírázási zónájából és így hamar elveszítették hatásukat, ami további posztkezelésekhez vezetett. A sok csapadékból adódó másik probléma a korábban szelektívnek ismert készítmények fitotoxicitása volt. A jól ismert, normál évben szelektív preemergens megoldások jól látható tüneteket okoztak a kukoricán, pl. klóracetanilid származékok okozta tünetekkel is lehetett találkozni.





A kialakult hûvös csapadékos idő a hibridek nagy részének nem kedvezett, a kukorica lassan fejlődött, a 4–5 leveles kukorica jóval kisebb volt, mint szokott. Így az állomány fenológiai fejlettsége ellenére nem volt eléggé versenyképes a gyomnövényekkel szemben és a vegyszeres beavatkozásokra is érzékenyebben reagált. A korábbi évek jól bevált, szelektívnek ismert posztemergens megoldásai – bizonyos termékek esetben – „berajzoltak” a kultúrnövényen.



Emellett – ami talán a legfontosabb- a kezelések időzítését nem a szakmai irányelvek, hanem a lehetőségek szabták meg. A legtöbb védekezést akkor végezték el, amikor erre az időjárás, illetve a talajállapotok lehetőséget adtak. Ez jellemzően megkésett kezelésekhez vezetett. Gyakran 5 leveles korban juttatták ki a tervezett korai poszt kezelést, valamint nem ritkán 8 leveles fejlettségnél, vagy annál később végezték a valódi, de ekkor már kései poszt kezeléseket. Ha mégis sikerült időben elvégezni az állománykezeléseket, többször szembesültek a termelők a folyamatosan kelő gyomnövények sokadik kelési hullámával.

 





Pozitív tapasztalatok a Bayer Ötösfogatával

A különleges időjárású évjárat miatt a Bayernél mi is fokozottabban figyeltük a saját készítményeink gyomirtó hatását és szelektivitását is.





- Merlin flexx: a tapasztalataink szerint a széfenert tartalmazó új Merlin gyomirtó hatása jó volt akár önmagában, akár kombinációban juttatták ki. Szelektivitási gondokkal normál dózisban és átlagos talajviszonyok mellett nem találkoztunk. Csak provokatív körülmények között végzett kísérletben, mindössze 0,45% szervesanyag tartalmú és csupán 21 kA kötöttségû könnyû homoktalajon, dupla dózis (0,88 l/ha) alkalmazásával sikerült látható tüneteket indukálni a kukoricán. A kijuttatott Merlin akár önmagában, akár kombinációban megfelelő tartamhatást biztosított a kezelt táblákon, a nehezen irtható mélyről kelő gyomnövényekkel sem akadtak problémák.

 


 

 



- Adengo: 2011 volt az Adengo első szezonja. Árgus szemekkel figyeltük a készítmény teljesítményét változatos gyomosodási és felhasználási körülmények között. Az év során szerzett tapasztalatok messze visszaigazolták a termékkel kapcsolatos várakozásokat. Hatásspektruma megfelelt az elvárásoknak, nem találtunk olyan területet, ahol bármilyen probléma adódott volna a termék gyomirtó hatásával. Bár akadtak a készítménnyel preemergensen kezelt területek is, de zömmel korai posztemergensen, illetve néha az időjárás miatt megcsúszva a kukorica 5 leveles korában is sor került a kijuttatására. Ahol túlfejlett gyomok fordultak elő (elsősorban fehér libatop), ott a készítmény a technológiai ajánlatnak megfelelően 2,4-D-vel, vagy dikambával kombinációban került kipermetezésre. A kitûnő hatásspektrum és hatástartam mellett a szelektivitással sem akadtak problémák. A nagymennyiségû csapadék ellenére csak a gyomnövényeken lehetett látni a hatóanyagok tüneteit, a kukoricán nem. A Merlin flexxben már megismert ciproszulfamid széfener kritikus időjárási körülmények között is tökéletes szelektivitást biztosított. Ezért az Adengo biztosította a kukorica jó kezdeti fejlődését, széles hatásspektrumával és hosszú hatástartamával valóban gyommentesen tartotta a kukoricát, megalapozva a jó termést.

 


 

 



- Mester Pack és Monsoon: A tavalyi év igazi erőpróbának bizonyult a posztemergens technológiára alapozó kukoricatermelők, és a gyomirtó szerek számára is. Az időjárási körülmények megnehezítették, sőt gyakran lehetetlenné tették az optimális időben történő kijuttatást. A kezelések legtöbbször megkéstek az eső és a szél miatt.

Mind a Mester mind a Monsoon a kukoricát védő speciális széfenert tartalmaz, ezért szelektivitási szempontból kiemelkedően kedvezőek. A korábbi évek tapasztalatai alapján ennek köszönhető, hogy a szulfonilurea bázisú termékek közül leginkább csak ennél a két készítménynél nem kellett tartani a megkésett kezelésektől. Hatékonyság szempontjából sem volt probléma. Azokon a területeken, ahol csak magról kelő gyomnövények fordultak elő, még a nehezen irtható fajok ellen is megbízhatóan mûködött a Mester Pack.

 


 

 



A fenyércirok elleni védekezés szintén problémákat okozott 2011-ben. A rizómás alakok elhúzódóan és később jelentek meg a fertőzött területeken. Így a csak poszt technológiára alapozók közül, aki az időjárási helyzet miatt nem tudott, vagy nem akart várni, pl. mert más gyom fajok már ellepték a területet, annak a rizómából később megjelenő fenyércirok foltok miatt meg kellet ismételni a kezelést. A korábbi évek során és 2011-ben is azok jártak jól, akik már a magról kelő alakok ellen is hatékony termékeket (Merlin flexx vagy Adengo) használtak pre-, vagy korai posztemergensen, így a speciális fenyércirok elleni készítménynek már csak a célzott gyomnövénnyel kellett megbirkózni. A legjobb eredményeket azokon a területeken sikerült elérni, ahol a korábbi években - akár tarlókezeléssel, akár speciális egyszikû irtókkal - kezelhető szintre szorították vissza a fenyércirok fertőzést. Ott ebben a kritikus évben is sikeresen lehetett egyszeri Monsoon kezeléssel védekezni.



A jól bevált széfenernek köszönhetően a megkésett kijuttatások sem önmagukban, sem kombinációs partnerrel, (dikamba, Mustang, Colombus) nem okoztak szelektivitási problémákat.





- Laudis: 2011 kukorica gyomirtási szempontból a Laudis éve volt. Kevés olyan megoldás létezik, ami ilyen jól megbirkózik a változatos gyomfertőzöttséggel. Széles hatásspektruma az ország legkülönbözőbb kukorica termesztő területein fedte le a változatos összetételben kelő gyomfajok okozta gyomirtási követelményeket. A Laudis hatalmas területeken bizonyította továbbá, hogy jól alkalmazható a gyomirtási szempontból túlfejlett gyomnövények ellen is, és akár extrém későn is ki lehet permetezni. A Laudis rendkívüli rugalmasságról tett tanúbizonyságot a megkésett védekezésekben. Bátran alkalmazható, ha szükséges akár „tûzoltás jelleggel” is, hatékonyan, de a kultúrnövényre biztonságosan. A Laudis maradéktalanul megfelelt a különleges év támasztotta elvárásoknak mind hatékonyságban, mind szelektivitásban.





Összefoglalva: a rendkívül csapadékos tavalyi évben, figyelembe véve a kedvezőtlen körülményeket: a gyakran áldatlan talajállapotot, az ideális bemosódás többszörösét kitevő vízmennyiséget, a hideg hatására gyengén és vontatottan növekedő kukoricát, a gyomok soha nem látott mennyiségét, a gyomirtás időzítésében és kivitelezésében előállt anomáliákat, kijelenthetjük, hogy a Bayer „Ötösfogata” a szó több értelmében is állta a sarat.



Készítményeink a rendkívüli körülmények ellenére kitûntek hatékonyságukkal és szelektivitásukkal.





Nagy Lajos • Bayer CropScience


Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A kukoricaaratás még messze van

A kukoricaaratás még messze van

A kukoricaaratás még messze van, a napokban nőtte ki magát a kapálásból, így még a termésről nem sok mindent lehet mondani. A napokban olvasható, előr...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!