Technológiai összefüggésekre keresik a választ az Innovációs Centrumokban

Agro Napló
Míg a tavalyi évben a vetésidõ, a tõszám- és a mûtrágya-kísérletek voltak a DEKALB Innovációs Centrumok kiemelt kérdései, addig idén a technológiai elemek kombinációja kerül kihangsúlyozásra. Ha a gazda úgy dönt, hogy emeli a tõszámot, – amitõl termésnövekedést vár el –, egyértelmû, hogy a mûtrágyadózisokat is emelnie kell, de nem mindegy, hogy milyen mértékben teszi ezt.




A korai vetés esetében kiemelkedően fontos, hogy a különböző startermûtrágya- dózisok hogyan hatnak a kukorica korai fejlődésére, ezáltal a termésmennyiségre és minőségre. Az optimális tőszám és a mûtrágyadózis kapcsolata, valamint a vetésidő és a mûtrágya-kijuttatás összefüggése sok megválaszolandó szakmai kérdést rejt magában. Ezekre a kérdésekre kaphatjuk meg a választ idén a DEKALB Innovációs Centrumokban Bólyban, Enyingen, Dombegyházon és Biharkeresztesen.



Az országban idén is sok helyen a kukorica után kerül újra kukorica, ebben az esetben a legfontosabb növény- egészségügyi probléma a károsítók kérdése. A kukoricabogár kártétele már a második éves kukoricatáblán is komoly károkat okozhat. Idén olyan kísérletekről is beszámolhatunk az Innovációs Centrumokban, melyek ennek a problémának a kezelését vizsgálják és hatékony megoldásokat kínálhatnak a gazdáknak. A gyártó vállalatok közremûködése által két jól ismert márkával, a Cruiser-rel és a Poncho-val állították be a csávázószeres kísérleteket.






Az Agro Napló a Dekalb Innovációs Centrum dél-dunántúli helyszínére, Bólyba látogatott el, ahol április 29–30-án vetették el a kukoricát. Munkatársunk Kökény Benővel, a Monsanto Hungária Kft. kukorica marketing menedzserével beszélgetett:



Az elmúlt évek Dekalb portfólió megújítása után jelentős lett az újabb nemesítésû hibridek aránya. Ezek az újgenerációs hibridek a kísérleti helyek 60–80%-ban legyőzték a régebbi hibrideket. Az aszálylovagot, vagyis a DKC 4795-t és az Eminenst, vagyis a DKC 4590-et az elmúlt évek sikeres kísérletei alapján kitüntetett figyelem övezte és nagyarányban választották őket a termelők. A korai éréscsoportba tartozó DKC 3705, amely a „Rajt-cél győzelem” szlogenre hallgat, szintén kiváló eladási statisztikát mutatott az idén.







Az Innovációs Centrumokban idén is bemutatkoznak a legújabb hibridek, ezekről a későbbiekben olvashatnak az Agro Napló hasábjain.






Az Innovációs Centrumok nagy részén a Timac Agro új startertrágyája az EUROFERTIL+ 38 NP kerül kijuttatásra. Az új startertrágya egy emelt foszfortartalmú mûtrágya, illetve a kukorica cinkigényének fedezésére a terméket magas cinktartalommal állítják elő. A termék tartalmazza továbbá a szilárd startertrágyáikra jellemző PHYSIO + elnevezésû biostimulátort, amely jelentős segítséget nyújt a növény fejlődésének kezdetén, fokozva a gyökérnövekedést, tápanyag felvételt és a növény kondícióját, ezzel egy nagyobb ellenállóság és egy korai megerősödés érhető el a kukoricánál, biztosítva a kirobbanó startot.










A vetéshez szükséges technikai hátteret erőgépes oldalról az AustroDiesel biztosítja a Massey Ferguson traktorokkal. Bólyban a vetőgépet egy MF 5475-ös traktor húzta.Az MF 5475 6 hengeres AGCO SISU DIESEL motorja maximális 156 LE-t és 650 Nm forgatónyomatékot biztosít, amely garantálja az erőteljes munkavégzést.







Az alacsony, 1400 ford./percen leadott maximális nyomaték pedig a teljesítmény mellett a csökkent üzemanyag-fogyasztásról gondoskodik. Mint minden más MF modell, az MF 5475 is Power Control irányváltó karral van ellátva, amellyel nemcsak az előre/hátramenetet lehet váltani, hanem a fokozatokat is. Ezzel a traktor gyakorlatilag bal kézzel, kuplung használata nélkül tud sebességet váltani még szántóföldön is. A kar a kormány bal oldalán helyezkedik el, így a jobb kéz teljesen szabadon marad a munkagépek üzemeltetéséhez. Figyelemre méltó a traktor hosszú tengelytávja (2830 mm) illetve robosztussága.






Az Amazonen Werke Kft. valamennyi helyszínen a mûtrágyaszóróval és mikrogranulátum szóróval felszerelt Amazone ED 452-K szemenkénti vetőgéppel járul hozzá az innovációs kísérletek sikeréhez. Az Amazone vetőgép jellegzetessége, hogy nagyon alacsonyról ejti a vetőmagot, mintegy 14 cm magasságból.







A mag ezáltal kevés mozgásenergiát tud gyûjteni, kevésbé gurul, vagy pattog el a magárokban, ami nagyobb vetési sebesség mellett is nagy pontosságú tőtávolságot eredményez.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Tarlórépa sárgaságvírusa (TuYV)

Tarlórépa sárgaságvírusa (TuYV)

Az elmúlt években Európa számos országában a termelők számára komoly fejtörést okozott a repceállományokban megjelenő levéltetű kártétele. A levéltetv...

A klíma hatása a hibridválasztásra

A klíma hatása a hibridválasztásra

2017 őszén a kieli egyetemmel és a bólyi AgResearch kísérleti szolgáltatóval együttműködve összesen három helyszínen végeztünk kísérletsorozatot Német...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?