Sertéstenyésztésünk számai - a MOSZ által készített sajtó háttéranyag alapján

Agro Napló
A hazai sertésállomány létszáma több mint 60 éve, a II. világháborút követõ években volt utoljára olyan alacsony, mint most. Az EU-hoz történõ csatlakozás évében – 2004 januárja és decembere között – bekövetkezett 1 millió darabos állománycsökkenést az elmúlt években további 1 millió darabos visszaesés követte. (A jelenlegi sertéslétszám már csak bõ harmada a 20 évvel ezelõtti, 8,5 milliós állománynak.) (1. ábra)











A felvásárlási árak 2010. évi reálértéken számolva 2008 óta stagnálnak, illetve csökkennek, a jelenlegi sertésfelvásárlási árak reálértéken 70 forinttal maradnak el kilogrammonként a 2004–2006. évi felvásárlási áraktól (2. ábra).
















A takarmányárak és a sertésfelvásárlási árak jellemzően ellentétes irányba mozogtak az elmúlt időszakban. A jelenlegi piaci árak mellett – 60.000 Ft/tonnás kukoricaár, 100.000 Ft/t feletti szójaár – figyelemmel arra, hogy a sertéshizlalás költségeink 50–65%-át a takarmányköltségek teszik ki, a sertéshízlalás önköltsége a jelenlegi takarmány-árak mellett meghaladhatja a 400 Ft/kg-ot is. Ezzel szemben a felvásárlási árak a 300 forintot sem érik el, vagyis kilogrammonként 100 Ft-os vesztesége is keletkezhet a termelőnek (3. ábra).


















A hazai állomány csökkenése miatt Magyarország élősertésből nettó importőrré vált, az elmúlt években az importból származó élősertések részaránya az összes vásárlásból 20% körül alakult, de voltak olyan időszakok, amikor a 30%-ot is meghaladta (4-5. ábrák).























A sertéshús és húskészítmény importunk mennyisége 5 év alatt 25%-kal növekedett, 2009-ben már meghaladta a 160 000 tonnát, 2010-ben az évközi adatok alapján valószínûsíthetően ezt meghaladó mennyiségû importra kerül sor. Az elmúlt időszakban a legtöbb sertéshúst Németországból importáltuk.



A behozatalon belül az egyéb sertéshús importunk 20%-ot meghaladó mértékben nőtt az elmúlt években, és jelentősen bővült a félsertések behozatala is. Készítmény importunk megduplázódott 5 év alatt.



A magasabb hozzáadott értékû, jó minőségû, exportra kerülő termékek jellemzően hazai alapanyag felhasználásával készülnek, míg a belföldi fogyasztásra kerülő termékek egy része sok esetben a hazai minőséget el nem érő import alapanyagok felhasználásával kerül előállításra.





–G. Z.–








Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CUPIDO kan takarmánykeverék

CUPIDO kan takarmánykeverék

A kanok ivarérettségét a termékenyítésre alkalmas spermiumok megjelenése jelzi. Kizárólag csak egészséges, igényeinek megfelelően takarmányozott tenyé...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?