2024. május 7. kedd Gizella

Akinek sajnálatosan rövid élet jutott

Agro Napló
Lövei István 1960–2010


Szemérmesen titkolta, de a hozzá közelállók tudtuk, hogy komoly gond van az egészségével. Az utolsó pillanatig reménykedtünk, hogy a Magyar Tudományos Akadémia Mezőgazdasági Kutatóintézet, és az Elitmag Kft., – hazánk csaknem valamennyi búzatermelő gazdaságában hírből, vagy személyesen jól ismert, elismert, tisztelt és szeretett – munkatársa, Lövei István le tudja gyûrni a súlyos kórt, mely több mint két évvel ezelőtt, a sors kegyetlen fintoraként pont a vágyva várt ikrek, Dániel és Vilmos megszületése után támadta meg oly erősnek és sebezhetetlennek hitt egészségét.






Lövei István szüleinek egyetlen gyermekeként 1960. június 29-én született Hevesen. Boldog gyermekéveit Zaránkon töltötte, középiskolai tanulmányait a Budapesti Vörösmarty Gimnáziumban végezte, majd a természet és a mezőgazdaság iránti vonzalma okán a Gödöllői Agrártudományi Egyetem hallgatója lett. Harmadéves korától aktívan részt vett a Növénytermesztéstani Tanszéken folyó kutatómunkában, tudományos diákkörösként 1982-ben dolgozatával III. helyezést ért el az országos konferencián, illetve különdíjat kapott Moszkvában.





Diplomadolgozatát „Az intenzív őszi búza termesztés mûvelőutas komplex technológiájának kialakítása és vizsgálata” címmel írta és védte meg jeles eredménnyel 1984-ben. A rövid vakációt követően szeptember 1-től állt munkába az MTA Mezőgazdasági Kutatóintézet Búzakutatási Főosztályának agrotechnikai csoportjában.





Kezdetben tudományos gyakornokként, 1989 szeptemberétől pedig tudományos munkatársként vett részt a búza agrotechnikai kísérletek tervezésében, beállításában, gondozásában, felvételezéseiben és az eredmények értékelésében. Munkáját nagy szorgalommal, lelkesedéssel és növekvő szakmai hozzáértéssel végezte. Kísérleti eredményeiről szerzőtársaival közös angol, orosz és magyar nyelvû cikkekben számolt be. Szakmai ismereteinek, tapasztalatainak és angolnyelv-­tudásának gyarapítása érdekében 1992–1993-ban egy évet töltött az USA-ban.



A kalászos gabonák vetőmag-termesztési és -forgalmazási feladatainak ellátására 1991. december 6-án létrehozott Elitmag Kft. tevékenységét alakulásáról kezdődően hathatósan támogatta, 1995 áprilisától pedig a Búza Szaktanácsadási Osztály vezetője lett. Aktivitásával, szakmai elkötelezettségével, kapcsolatteremtő képességével a hazai gabona vertikum versenyképességének javításán és a martonvásári kalászos gabonafajták elterjesztésén fáradozott. Alig volt az országban olyan gabona termesztési rendezvény, bemutató, kiállítás, szemle vagy konferencia, melyen ne vett volna részt, s ne hallatta volna hangját, ne mondta volna el jobbító szándékú észrevételeit. Üzleti partnerei nagyra becsülték, elhivatottságát, segítőkészségét és szakmai ismereteit. Az ő lehetetlent nem ismerő lelkesedése, fáradhatatlan munkálkodása is jelentősen hozzájárult a martonvásári gabonafajták megismertetéséhez, a fajtaszortiment folyamatos megújulásához, a vetőmagvak elterjesztéséhez és sikeres termesztésükhöz.





Ez a lendületes, sikeres élet most derékba tört, és a megállás nélkül tevékenykedő Lövei István örökre megpihent a martonvásári temetőben. Bennünk, hátramaradottakban távozása nehezen pótolható, nagy ûrt hagyott, de mindaz amit tett, egyben kötelez is. Folytatni kell amit ő már nem tehet, emlékét pedig kegyelettel megőrizni.





MTA Mezőgazdasági Kutatóintézet

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!