A probstdorfi fajták meggyõzték a magyar gazdákat

Agro Napló
Szakmai bemutatóra invitálta a magyar gazdákat, valamint az Agro Napló munkatársát a Karintia Kft. június elején az ausztriai Probstdorfba és Salmhofba. A probstdorfi nemesítõ ház vetõmagüzem látogatással egybekötött nemzetközi fajtabemutatóján a közeli országokból mintegy 2000 termelõ tekinthette meg a 400 kísérleti parcellát felvonultató fajtabemutatót és élvezhette a házigazdák vendégszeretetét.  


 

 

A probstdorfi vetőmagüzem részére összesen 6000 hektáron szaporítanak szuper elit, elit és első fokú vetőmagot, a salmhofi gazdaság mintegy 350 hektáron termeszt szántóföldi növényeket. A régió gazdái küzdenek a szárazság ellen, az átlagos csapadék mennyiség évente 450 mm, hasonló, mint hazánkban egyes alföldi területeken. Búzában az átlagos termésmennyiség a megfelelő talajadottságok mellett itt 5,8 t/ha.



A vasvári székhelyû Karintia Kft. több kiváló probstdorfi kalászos és szója faj, illetve fajta kizárólagos képviselője hazánkban. A cég 1995 óta vesz részt aktívan Nyugat- és Közép-Európában a szántóföldi növénytermesztés termékeinek bel- és külkereskedelmében, valamint kiváló genetikájú fajtái révén a gazdák jó minőségû fémzárolt vetőmaggal történő ellátásában. A kiemelkedő terméshozam és -minőség eléréséhez széles körû mûtrágya és növényvédő szer kereskedelmet is bonyolít.



A cég komoly exportőr szerepét bizonyítja, hogy piacképes árakkal, gyors fizetéssel és magas szintû logisztikával vásárolja fel a terményt, amelyet a közép-európai piacokra értékesít.



A fajtákról – röviden



A búzatermesztők körében már jól ismert fajták, a prémium minőség elérését garantáló korai éréscsoportba tartozó Josef és a középérésû Fridolin, mindkét fajta jó termőképességgel is rendelkezik. A minőségi búzakategóriában két bejáratott fajta, a Dunai és a Brutus, míg malmi búza kategóriában a Balaton képviselteti magát.

 


A „Balaton” az MGSZH kísérletek alapján is a mennyiségi

búzatermesztés meghatározó fajtája lehet





Két új, korai éréscsoportú prémium őszi búza fajta is bemutatásra került, a Fulvio és a Peppino, illetve a fajta szortiment kiegészítésére az Auradur őszi durumbúza fajta.



A Peppino termesztését minden termőhelyre ajánlja a cég, kimagasló hektolitertömeg és átlag feletti terméshozam jellemzi.

 




Prémium kategóriás őszi búza fajta,

mely kiváló alveográfos eredményeket produkál





Őszi árpából egy kétsoros fajta, a Cordula áll rendelkezésre, amely kiváló beltartalmi paramétereivel hívja fel magára a figyelmet. Tavaszi kalászosok esetében a Leguan tavaszi búza mellett a Floradur tavaszi durumbúza és a Xanadu tavaszi árpa is megtalálható a kínálatban.



A kalászos fajtákon kívül a Sigalia nevû korai OMMI győztes szója fajtát is megcsodálhatták az érdeklődők.









Németh Ferenc Tolna megyéből érkezett a bemutatóra, Ozorán gazdálkodik, mintegy 120 hektáron.

 






Érdeklődéssel vártam a fajták ausztriai szereplését a hazai fajtasorokban történt megtekintésük után. A kínálatban szereplő kalászosok egészségesek, jól bokrosodnak, nagy asszimilációs felülettel rendelkeznek, hosszú kalászaik kiválóan termékenyülnek. Bár szinte mindegyik fajta igen hosszú szárral büszkélkedik, megdőlést nem láttam a kísérletekben, de szárszilárdítós kezelés szükséges lehet, mint ahogy a bemutató növényvédő szeres kísérleti parcellákon is láthattuk. Hazai szereplésüket folyamatosan figyelemmel kísérem és fontolóra veszem termesztésüket is.











Gyenis Csaba a terménykereskedelem vonalán került kapcsolatba a Karintia Kft.-vel.

 


 



Pécsvárad környékén gazdálkodik 140 hektáron, ő a korrektség jelzővel illette a céget, hiszen a közelmúltban értékesítette 200 tonna prémium minőségû búzáját, ami végül olasz piacon talált gazdára. A folyamatot – a gazda elmondása szerint – a korrekt minősítés és a gyors kifizetés jellemezte. Mint rutinos búzatermesztőnek az itt bemutatott fajták közül elsősorban a Fridolin prémiumbúza keltette fel az érdeklődését, tervbe is vette a termesztését.



Képgaléria

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Vigyünk egy kis pluszt a termesztésbe!

Vigyünk egy kis pluszt a termesztésbe!

Ebben a cikkben a fajta kiválasztásának fontosságára szeretném felhívni a figyelmet. Már az elején ki is emelnék két lényeges dolgot: fajtát mindig a...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!