2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Még nem késő tavaszi műtrágyát rendelni!

Agro Napló
A Yara 2020-ban továbbra is jelen van a magyar piacon közkedvelt prémium minőségű komplex YaraMila műtrágyáival. Törzsvásárlóinknak nem kell elmagyarázni, hogy mit is jelent az, hogy prémium minőség, viszont azoknak, akik eddig csak kacérkodtak a gondolattal, hogy Yarát vásároljanak, hadd segítsünk a döntésben.

Érvek a kémia oldaláról:

1. Egyetlen szemcsében ugyanaz a tápelem-összetétel van, így hatékony tápanyagforrást biztosít a növények számára.

2. Talaj- és növényspecifikusan megválasztható összetétel:

  • YaraMila 8-24-24: a joker, mivel szinte minden tavaszi növény esetén javasolható alaptrágyaként. Kiegyensúlyozott foszfor- és káliumtartalmával minden talajtípuson jól használható.
  • YaraMila 7-20-28: az igényes felhasználóknak, mivel magasabb káliumtartalmával ideális alaptrágyája lehet a káliumigényes kukoricának, napraforgónak, illetve a magnézium- és kéntartalmával, valamint bór, vas, mangán és cink mikroelem kiegészítésével teljes körű tápelemellátást tud biztosítani.
  • YaraMila 16-27-7: a jó kezdet kulcsa, mivel magas nitrogén- és foszfortartalmával starter hatást biztosít. Ugyanakkor ajánlható még káliummal jól ellátott talajokon, vagy ahol már ősszel megtörtént a káliumutánpótlás.
  • YaraMila 9-12-25: ideális alaptrágyája lehet az összes tavaszi vetésnek, többek között a cukorrépának és a szójának is.
  • YaraMila 14-14-21: tápanyaggal megfelelően, vagy jól ellátott talajok komplex tápanyag-utánpótlására javasoljuk.

3. A termékek az NPK tartalom mellett mezo- és/vagy mikroelem-kiegészítéssel rendelkeznek.

4. A bennük lévő nitrogén nitrát és ammónium formában van megosztva 30-40: 60-70 arányban. Ennek abban van a gyakorlati jelentősége, hogy a növény rendelkezésére áll egy azonnal felvehető nitrogénforma és egy lassabban – a nitrifikáció függvényében – feltáródó nitrogénforma is. További előny, hogy a nitrát-nitrogén szinergista módon segíti a kálium, magnézium, kálcium felvételét is a növény számára.

5. A YaraMila műtrágyák nagyon jó vízoldékonyságúak, ezért is kedvelik különösen azok a partnereink, akik vetéssel egy menetben használják fel.

6. Az alapanyag-felhasználásnak köszönhetően nehézfémtartalmuk jóval a megengedett határérték alatti.

Érvek a fizika oldaláról:

1. A melegen történő granulálás miatt a szemcsék kemények, nagy szilárdságúak, így nem porladnak, nem tapadnak össze.

2. A szemcsék mérete és sűrűsége közel azonos, ezért kiváló a szóráskép.

Kukorica és napraforgó alá vetéssel egy menetben történő kijuttatással ajánlhatjuk még Yara NP Starter mikrogranulátum termékünket. Feltétlenül javasoljuk használatát, ha korai vetést terveznek, vagy a foszforpótlás elmaradt, vagy csak ősszel történt meg, illetve ha a talaj pH-ja nem a 6,5–7,5 optimumzónán belül van. Egységes szemcsemérete egyenletes kijuttatást tesz lehetővé. Az egyenletes eloszlás friss, könnyen elérhető tápanyagot ad a csíranövénynek, biztosítva ezzel a gyors gyökeresedést és kezdeti fejlődést.

Ha még nem vásárolta meg a fejtrágyának való nitrogénjét, akkor figyelmébe ajánljuk a YaraBela Sulfan műtrágyánkat. 24%-os nitrogéntartalma (50:50 arányú nitrát N és ammónia N) mellett 15% SO3-t is tartalmaz. A kén jó példa a „másodlagos” tápelemre, melynek szerepe „elsődleges” a kénigényes növények (repce, búza) tápanyagellátásában. Alapvető szerepet játszik a fehérjék építőelemeinek számító aminosavak előállításában, így elválaszthatatlan kapcsolatban van a nitrogénnel. A kén felvételi csúcspontja egybeesik a nitrogénével, ezért a kén és a nitrogén alkalmazásának időpontja is lehetőleg egy időben történjen.

Reméljük sikerült megkönnyíteni a választást! További szakmai segítségért keresse szaktanácsadóinkat! A termékek beszerezhetők, megrendelhetők a www.yara.hu honlapon felsorolt kereskedőpartnereinknél.

Tóth Milena
szaktanácsadó
+36 30 883 0731

A cikk szerzője: Tóth Milena

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Növénytermesztés a változó EU-ban

Növénytermesztés a változó EU-ban

Az EU mezőgazdaságát meghatározó módon befolyásoló Közös Agrár Politika (KAP) átalakítása jelenleg napirenden van a döntéshozók asztalán. A kiszivárgo...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!