Miért a DEKALB repcehibridek a legnépszerûbbek?

Agro Napló
Aratás elõtti tapasztalatok...  

Ifj. Papp László, Agárd

családi vállalkozó




 

Papp László vagyok, az ifjabbik. Édesapámmal közösen gazdálkodunk 1000 ha területen Agárdon, Fejér megye jó adottságú részén. Repce mindig szerepelt a vetésforgóban, jelenleg is 180 ha van, melynek 35%-a DK Exquisite. Mi csak hibridrepcéket termesztünk, több DEKALB hibridet is kipróbáltunk már, Colombo, Exocet szerepelt nálunk. Rendkívül erőteljes növekedésük, elágazó képességük és termőképességük miatt vetettük ősszel a legújabb hibridet. Nagyon jó tapasztalatunk volt a pergési ellenállóságukkal kapcsolatban is. Nálunk 3,5-5 tonna termésátlagokkal aratunk, amelyeket a DEKALB-okkal egy kicsit meg is tudunk fejelni. Édesapámmal szeretjük kipróbálni a legújabb nemesítési újdonságokat, ezért kinéztük már magunknak a DK EXCELLIUM nevû új hibridet, amit idén ki is fogunk próbálni.



Eddigi tapasztalataink szerint a DEKALB repcehibridek extenzív és intenzív körülmények között is jól szerepelnek, jó fagytûrő-képességük, intenzív fejlődésük, termőképességük számunkra a legfontosabb értékmérő tulajdonságok.





Samodai Imre, Új Élet Mg. Szövetkezet

Mosonszentmiklós, szövetkezeti elnök




 

Mosonszentmiklós község határában 1040 ha bérelt szántóterületen gazdálkodunk, területeink nagy része közepes adottságúnak mondható. A repce-vetésterületünk kb. 160-250 ha között mozog évente. A korábbi években fajtarepcékkel dolgoztunk (pl: CATALINA,CALIFORNIUM), a 2009-es esztendőtől tértünk át a hibridrepce termesztésre, bízva a hibridekben rejlő genetikai potenciálban. 2009-ben 95 hektáron DK EXOTIC hibridet termeltünk, melynek termése 2,8 t/ha volt. A kísérleti eredményeket, illetve személyes tapasztalatunkat alapul véve, a 2010-es évben a vetésterület nagy részén (140 hektáron) DK EXQUISITE került elvetésre, melyhez nagy reményeket fûzünk.



A tenyészidő során néhány fontos értékmérő tulajdonságban kiemelkedett (pl: kiváló térkitöltő-képesség, jó elágazó-képesség, nagy becőproduktum, betegségellenállóság és tolerancia).



A következő gazdasági évben a repcevetésterület legnagyobb részét DEKALB hibridek fogják kitenni, ezen belül is a DK EXQUISITE, melyet ajánlok minden olyan termelőnek, aki intenzív termesztés mellett szeretné kihasználni a hibridekben rejlő előnyöket.





Szécsi Károly, AGRO-COW Kft.

termelési főmérnök




 

Berettyóújfalu határában gazdálkodunk 1300 ha-on. Fő növényeink (a szarvasmarha állomány miatt) a silókukorica, kukorica, kalászosok, és a vetésforgó miatt repcét is termelünk.



Az elmúlt években átlag 200-220 ha repcét vetettünk. Korábban más nemesítőház fajtáit/hibridjeit használtam, de 2007-ben SBS-kísérletben lehetőségem volt kipróbálni az EXOCET-et, mely ekkor rendkívül jó eredményt adott az általam addig használt repcékhez képest, ezért 2008-ban már 50 ha-on az EXOCET-et vetettem el. A stabilitását, megbízhatóságát, és magas termőképességét továbbra is megtartotta, ezért 2009-ben már a területem felén az EXOCET volt elvetve.



A 2009-es évben értem el, eddigi legjobb eredményemet a repcében, egy 18 ha-os táblán 4,4 t/ha volt az EXOCET termése.

2010-ben már a területem 60%-án csak EXOCET-et vetettem, és 50 ha-on a DK EXQUSITE hibridet is kipróbálom. Jelenleg jók a terméskilátások (3-3,5 t/ha) és az árak is kedvezőek. Az EXOCET-ben a rendkívüli robosztus, egészséges állomány, az elágazások száma (10-12 db) és természetesen a 4 tonnás termésszint fogott meg.



Jelenleg is nálam van elvetve a DEKALB fajtasora, és itt a DK EXWILL-re figyeltem fel, mint új hibridre, amit a már ismert és termelt EXOCET és DK EXQUSITE mellett egy kisebb területen ki akarok próbálni.



Valószínûnek tartom, hogy 2011-ben csak DEKALB hibrideket fogok termelni (cég és magánszinten is), mert ezek a hibridek mind extenzív, mind intenzív körülmények között is jó terméshozamra képesek, nagyon jó a télállóságuk, és ami nagyon fontos számomra, hogy deszikkáláskor nem kell ragasztóanyagot használnom, mert a régi és új hibrideknek is nagyon jó a kipergés-ellenállósága.



Akik gyengébb 20 aranykorona alatti területen gazdálkodnak, bátran merem ajánlani az EXOCET hibridet, hiszen mi is ilyen területeken értük el a 4 tonna feletti termést.





Horváth Csaba, Ete Agro Kft., Ete

növénytermesztési és növényvédelmi ágazatvezető




 

Az idei évben 73 ha-on termesztünk repcét – amely az utóbbi három év legkisebb vetésterülete – ebből 50 ha-on DK Exquisite hibridet vetettünk. Az előző években Exocet hibridrepcével próbálkoztunk. 



- 2010-ben 2,4 t/ha-os átlagterméssel, 

- 2009-ben 3,2 t/ha-os átlagterméssel és 

- 2008-ban 4,2 t/ha-os rekordtermést mértünk.



Az Exocet hibridrepce megbízhatóan szerepelt az elmúlt három évben, bizonyítva viszonyaink között a nagy termő-képességét, betegségellenállóságát, jó alkalmazkodóképességét a talajokhoz és az évjáratokhoz. A DK Exquisite azért tetszett meg, mivel az Exocet-hez képest alacsonyabb és jó az állóképessége.



Az idei évben a száraz tavasz ellenére jó termést várok. Szép, egészséges az állomány, sok elágazás található a növényeken. A betakarítás előtt fontos szempont számomra, hogy pergésre kevésbé legyen hajlamos a hibrid, mivel a repcebecő gubacszúnyog késői fertőzése és a nagy meleg miatti gyors érés is pergésre hajlamosító tényező. Betakarítás előtt tíz nappal már látni a pergési különbségeket a hibridek között. A DK Exquisite-et minden termelőnek merem ajánlani, aki megbízható és nagy termő-képességû hibridet keres!





Zemán Zoltán , Várongi Agro-Tur 99 Kft.

növénytermesztő




 

Várong – Tolna és Somogy határán helyezkedik el. 600 ha-on gazdálkodunk. A repce termesztését 2010-ben kezdtük el 60 ha-on. Exocet hibridet vetettünk a teljes területre.

Mint új termelőnek, fontos értékmérő tulajdonság a termőképesség, a betegséggel szembeni ellenállóképesség, a jó minőség, a pergésellenállóság, az alkalmazkodóképesség. Somogy megyében már bizonyított az Exocet a 7,19 t/ha termésmennyiséggel. A kísérleti eredmények és a környező repcetermelők pozitív tapasztalatai is alátámasztották, segítették a hibridválasztásunkat. Intenzív technológiát alkalmazunk.



/Elővetemény: ő.búza. Lazítás, szántás. Mûtrágya vetés előtt: 300 kg 8:20:30, Folicur Solo regulátor+, Decis. Gyomirtás: Ikarus Ultra. Tavasszal két alkalommal 1./ 300 kg NS 26:13,2/ 170 kg NS 26:13. mûtrágya. Folicur Solo regulátor+ Amalgerol+ Nurelle-D, utolsó rovarölő- szeres kezelés: Karate Zeon. Deszik-kálás: június 15.-én Elastic, június 23.-án Zopp./



A hûvös tavasz, a kevés csapadék visszafogta a repce fejlődését, de a májusi csapadék hatására kirobbanó, intenzív fejlődésnek indult. Az állomány kiegyenlített, erős szárú, egészséges.



Igazi „becőtengert” nevelt. A hosszú becőkben a szemek szépen kiteltek. Minden repcetermelőnek ajánlom az Exocet hibridet, akiknek fontos a stabilitás, a termőképesség, az eredményes gazdálkodás. Vezető genetikának tartom.





Kiss József, Bibic-Agro Kft., Nagybajom




 

Az Exocet a repce területem jelentős részét képezi, 2010-ben 3,7 t/ha termés-átlagot értem el vele.



A DEKALB repcék előnyei elsősorban a kimagasló termőképesség és termés-stabilitás, mind a termőhelyi- és évjárat-stabilitását illetően. 2008-ban próbáltuk először az EXOCET-et, a Monsanto területi szaktanácsadójának ajánlása alapján. Abban az évben az a tábla amiben volt, kapott egy jégesőt deszikkálás előtt, és még így is elégedettek voltunk a teljesítményével.



Kipergésellenálló-képesség szempontjából vizsgázott. Aztán 2009-ben egy árpa utáni táblába került, ahol a jégverés utóhatásaként árvakelés jelentkezett, természetesen megoldottuk a gyomirtást. A „gyomkonkurencia” ellenére szépen megerősödött, kiváló volt a kezdeti fejlődésének erőssége. Tavasszal nagyon gyorsan indult az Exocet. Annak ellenére, hogy helyenként a környékben a sclerotinia több mázsát elvitt a termésből, nálunk ez a betegség nem okozott problémát, ez köszönhető kiváló sclerotina toleranciájának, ill. a fővirágzásban ki-juttatott gombaölőnek.



Mindekinek ajánlom, aki képes betartani a technológiai fegyelmet, amivel a repcetermesztés jár.





Dr. Vavró Iván, Hergevica Kft., Jánoshalma

tulajdonos




 

Gazdaságunkban hosszú évek óta meghatározó szerepe van a repcének. Közel 200 ha-on termesztjük, melynek több mint 50%-a Monsanto repce. Kezdetben a Catonic fajtarepcét, majd az Explus később pedig az Exagone hibrideket termeltük megelégedésünkre. Az utóbbi években több DEKALB repce kipróbálása (kísérlet, nagyüzem) után az EXOCET hibrid mellett döntöttünk. Döntésünket 3,7 t/ha terméssel hálálta meg. 2010 őszén ismét a jól bevált Exocet hibridet és mellé az új, igéretes DK Exquisite hibridrepcét választottuk, mely hibrid nagyon ígéretes képet mutat. Az eddigi tapasztalatok alapján el-mondható, hogy a fenti hibrideket rendkívûl erőteljes növekedés, elágazó-képesség és termőképesség, valamint kiváló betegségellenállóság jellemzi.



Bátran ajánlom mindazoknak, akik rekordtermést, stabilitást, magas minőséget várnak el.





Major Viktor, Mezőtúr

családi gazdálkodó




 

DEKALB-ok közül inkább fajtákat, de néhány hibridrepcét is kipróbáltunk már. Ezek közül a mi gazdaságunkban a legmeggyőzőbb eredményt eddig az EXAGONE-nal értük el (2,8-3,2 t/ha), félintenzív körülmények között. Az idei években is szép eredményt várunk el az EXAGONE-tól, hisz nagyon jól fejlett állománnyal rendelkezik.



Mivel cégünk profitorientált, minden termesztett növénykúltúránál, így a repcénél is a ráfordítások állnak szemben a profittal. Egyszóval jellemezhető az EXAGONE: MEGBÍZHATÓSÁG, amely a mai termelési költségeket tekintve a legfontosabb.



Az idei évben az EXAGONE mellett szeretnénk kipróbálni a DK EXPOWER-t is a repce vetésterületünk egy részén, mivel koraisága és alacsony mérete miatt egy jó hibrid lehet az EXAGONE mellett.



Az EXAONE-t mindenkinek ajánljuk, aki a repcét nemcsak elvetni, hanem learatni is szereti.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A repcetermesztés már most elkezdődik

A repcetermesztés már most elkezdődik

Nyár derekán járunk, a tavalyi repcéink már a silókban pihennek, a kalászosok betakarítása pedig befejeződött, vagy a vége felé jár. Ez az a pillanat,...

InV1266 CL – A teljesség igényével

InV1266 CL – A teljesség igényével

A Clearfield® repcehibridekkel szemben sokféle elvárást támasztanak a termelők. A rugalmas gyomirtási lehetőség mellett legyen kiváló a termőképessége...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK

Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2024.05.17. péntek

Az összefüggő felhő- és csapadékzóna északkelet felé halad, mögötte a több-kevesebb napsütés mellett erőteljes gomolyfelhő-képződés várható és egy átmeneti szünetet követően délután záporok, zivatarok, néhol akár heves zivatarok is kialakulhatnak, de a Délnyugat-Dunántúlon ekkor már csak kis eséllyel lehet csapadék

KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?